25.4 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
MensenrechtenDuizenden mensen vermist in Syrië, met een scala aan mensenrechten...

Duizenden mensen vermist in Syrië, met een reeks mensenrechtenschendingen en -misbruiken

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Rechtenchef benadrukt dringende noodzaak tot actie na duizenden vermisten in Syrië

Twaalf jaar na de oorlog in Syrië blijven duizenden families "in het ongewisse" als het gaat om het lot van hun vermiste familieleden, vertelde VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet vrijdag aan de Algemene Vergadering. 

“De omvang van deze tragedie is ontmoedigend, met mensen die vermist worden in verschillende contexten, zoals tijdens vijandelijkheden, ontheemding of in detentie. Maar al te vaak wordt dit in verband gebracht met een reeks mensenrechtenschendingen en -misbruiken.” ze zei, sprekend via videolink vanuit Genève. 

“Mannen en vrouwen, maar ook kinderen, waaronder jongens vanaf 11 jaar, hebben tijdens hun detentie te maken gehad met seksueel geweld.” 

Families in pijn 

Mevrouw Bachelet vertelde de ambassadeurs dat ondanks het onvermoeibare werk van slachtoffer- en nabestaandengroepen en het maatschappelijk middenveld, de huidige status van deze personen onbekend blijft. 

Sommigen werden met geweld verdwenen, ontvoerd of willekeurig vastgehouden.  

Ze sprak ook van de pijn die hun families hebben ervaren, die ook als slachtoffer moeten worden gezien. 

“Het is dringend dat ze op de hoogte worden gebracht van het lot en de verblijfplaats van hun dierbaren en toestemming krijgen om hen te bezoeken of met hen te communiceren.” zei ze. 

Vrouwen dragen de last 

De impact op vrouwen familieleden, evenals kinderen, is bijzonder ernstig geweest. 

Vrouwen zijn gedwongen om de enige kostwinner voor hun gezin te worden terwijl ze 'de vaak angstaanjagende en demoraliserende' zoektocht naar hun dierbaren uitvoeren.  

"Velen zijn niet in staat om in hun levensonderhoud te voorzien, toegang te krijgen tot hun eigendommen, burgerlijke documenten, bankrekeningen of toegang te krijgen tot erfenissen, deels vanwege aanhoudende discriminerende wetten en praktijken die dateren van vóór het conflict," zei mevrouw Bachelet. 

Verwoeste gebouwen in Harasta, Oost-Ghouta, Syrië. (bestand)
© UNICEF/Amer AlmohibanyVernietigde gebouwen in Harasta, Oost-Ghouta, Syrië. (het dossier)

Represailles, afpersing en steekpenningen 

Bovendien moeten veel vrouwen ook vechten voor de voogdij over hun eigen kinderen, vaak zonder sociale steun en ondanks stigmatisering van de gemeenschap. 

Gezinnen worden ook geconfronteerd met andere obstakels en misbruiken die hun trauma alleen maar vergroten, zei de VN-rechtenchef. 

Ze omvatten angst voor represailles bij het melden van gevallen, afpersingof steekpenningen, evenals a “gruwelijke” zwarte markt van valse en valse rapporten van detentie en ondervraging

Geef slachtoffers een stem 

Het kantoor van de Hoge Commissaris, OHCHR, stelt een rapport op over de kwestie van vermiste personen in Syrië en zet zich in om ervoor te zorgen dat slachtoffers en hun families een stem hebben bij eventuele oplossingen.   

"De standpunten van gezinnen moeten elke optie informeren die is ontworpen om dit probleem aan te pakken, en hun actieve deelname moet worden erkend", zei mevrouw Bachelet. 

“Niet alleen zijn zij het meest getroffen; maar hun stem is cruciaal om de behoeften van hun families en de gemeenschappen die door deze tragedie zijn getroffen te identificeren, met inbegrip van financiële en psychosociale steun.” 

Genderfocus kritisch 

OHCHR wil ook: ervoor zorgen dat ook rekening wordt gehouden met de gendergerelateerde impact van vermiste personen, en de perspectieven van vrouwen op het probleem zijn essentieel, voegde ze eraan toe. 

Momenteel vindt er ook overleg plaats met tal van relevante instanties, zoals de Onderzoekscommissie Syrië, het Internationale Comité van het Rode Kruis, de Internationale Commissie voor vermiste personen en de VN-werkgroep gedwongen of onvrijwillige verdwijningen. 

Mevrouw Bachelet zei dat regeringen ook "krachtig kunnen bijdragen" aan actie in deze kwestie, en haar kantoor heeft om hun inbreng gevraagd. 

Ze benadrukte echter dat het proces voor het opstellen van het rapport geen doel op zich is. 

“Het is van essentieel belang dat de internationale gemeenschap reageert op de omvang en de gruwel van de schendingen en misdaden die in Syrië zijn begaan met concrete actie om de mensenrechten, de menselijke waardigheid en gerechtigheid sterker te handhaven." ze zei. 

Verwant onderwerp:

Syrië: Rechtenexperts roepen op tot humanitaire toegang tot gedetineerde kinderen

VN-onderzoekers Syrië vrezen herhaling van Syrische terreur in Oekraïne

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -