1.8 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
EuropaGuterres betuigt solidariteit terwijl Moldavië worstelt met de gevolgen van de Russische oorlog in...

Guterres betuigt solidariteit terwijl Moldavië worstelt met de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
Moldavië, het meest kwetsbare buurland van het door oorlog verscheurde Oekraïne, heeft massale steun nodig en verdient het om zijn vrijgevigheid als ontvanger van bijna een half miljoen vluchtelingen te evenaren en om zijn eigen stabiliteit te behouden, zei VN-secretaris-generaal António Guterres maandag.

Spreken op een persconferentie samen met premier Natalia Gavrilița in de Moldavische hoofdstad Chisinau zei de VN-chef: “Moldavië is niet zomaar een ander land dat vluchtelingen opvangt … Ik maak me grote zorgen over de voortzetting en mogelijke verspreiding van de oorlog die Rusland voert in Oekraïne, en over de impact het is niet alleen in de regio, maar over de hele wereld.”  

"De Verenigde Naties zetten zich in om niet alleen de bevolking van Oekraïne, maar ook de bevolking van Moldavië te steunen in deze moeilijke tijden", zei de heer Guterres, eraan toevoegend: uw soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit, en de solide vooruitgang die u heeft geboekt in de afgelopen drie decennia, mogen niet worden bedreigd of ondermijnd.” UN Photo/Mark Garten

Secretaris-generaal António Guterres ontmoet premier Natalia Gavrilița van Moldavië.

'Vluchtelingen wonen bij families Moldaviërs' 

De Verenigde Naties zijn een grootschalige operatie gestart die bedoeld is om hulp te verlenen aan inwoners van Oekraïne, ook die op het grondgebied van Moldavië: bij de grensovergang in Palanca worden vluchtelingen begroet door VN-medewerkers die hen helpen zich te oriënteren en te beslissen wat ze moeten doen verleen vervolgens materiële en juridische ondersteuning en voorzie hen van de eerste levensbehoeften. 

“Maar dat is natuurlijk niet genoeg. We moeten veel meer doen', benadrukte de secretaris-generaal aan het begin van zijn tweedaagse bezoek aan het land. 

“Het was niet gemakkelijk voor de VN om zich weer aan te passen aan een humanitaire crisis in Europa. Hier hebben we niet de traditionele vormen van humanitaire hulp in crisisgebieden van de ontwikkelingslanden, in fragiele staten,” vervolgde de heer Guterres, eraan toevoegend dat er in Moldavië geen vluchtelingenkampen zijn: Moldaviërs stellen hun huizen open voor Oekraïners. 

De VN heeft haar werkwijze herschikt om aan deze realiteit te voldoen en is momenteel bezig met het opschalen van haar meest effectieve programma's, ook voor het verstrekken van geldelijke hulp. De VN-chef zei dat mensen moeten worden vertrouwd om te weten wat hun behoeften zijn.  

De VN is van plan dergelijke hulp te bieden aan 90,000 vluchtelingen en 55,000 van de families die hen opnemen. 

De impact van de oorlog golft door de fragiele economieën van de regio  

Moldavië is een klein Europees land met een "fragiele economie". Het is ingesloten en de haven van Odessa, waarlangs het zijn koopwaar naar de wereldmarkt verscheept, is vanwege de oorlog gesloten.  

Bovendien is Moldavië niet alleen het land dat zijn deuren opende voor ontheemden, zoals veel van zijn buren: in verhouding tot de omvang van de bevolking heeft het sinds het begin van de Russische invasie het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen opgenomen.  

Terwijl hij opriep tot "massale steun" om de vrijgevigheid van Moldavië te evenaren, benadrukte de secretaris-generaal dat andere buurlanden zoals Moldavië al worstelen met de sociaal-economische gevolgen van deze oorlog die bovenop de Covid-19 pandemie en het ongelijke wereldwijde herstel.    

In het licht van deze en andere dringende zorgen drong de VN-chef er bij Kiev en Moskou op aan om “de diplomatieke inspanningen op te voeren door middel van dialoog om dringend tot een onderhandelde regeling te komen, in overeenstemming met het internationaal recht en de VN-Handvest', en hij riep regionale en internationale partners op om dit proces 'in het belang van mondiale stabiliteit' te ondersteunen.  

“De impact van de oorlog in Oekraïne in de regio en de wereld is diepgaand en verstrekkend. De gevolgen van escalatie zijn te beangstigend om over na te denken', zei hij en benadrukte: 'De Russische invasie van Oekraïne moet stoppen. De wapens moeten tot zwijgen worden gebracht.” 

Basis van vrede en veiligheid  

"Op 9 mei, op deze dag, moeten we niet vergeten dat dialoog en samenwerking op basis van wederzijds respect de basis vormen van vrede en veiligheid in Europa en over de hele wereld", zei de heer Guterres, verwijzend naar wat bekend staat als 'Overwinningsdag'. ', die de verjaardag markeert van de nederlaag van nazi-Duitsland door de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog in 1945. 

Dit jaar, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, werd de verjaardag van de overwinning op het fascisme in Chisinau met enige ongerustheid begroet, waarbij media in de regio melding maakten van mogelijke massale acties en zelfs de dreiging van botsingen tussen aanhangers van verschillende benaderingen bij het beoordelen die historische gebeurtenissen.  

“Dat ik hier op 9 mei ben, is puur toeval. Dit bezoek is gepland in samenwerking met de vergadering van de Chief Executives Board van de [Verenigde Naties] in Wenen, en dus was het handig, zowel voor de regering van Moldavië als voor mij”, zei de heer Guterres, in antwoord op een vraag van een journalist. 

De secretaris-generaal feliciteerde Moldavië met de 30e verjaardag van zijn toetreding tot de Verenigde Naties. In 1992, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en het verkrijgen van de onafhankelijkheid. In dit verband had hij grote waardering voor de bijdrage van Moldavië aan vredesopbouw, bevordering van duurzame ontwikkeling en gendergelijkheid, evenals aan de strijd tegen klimaatverandering.  

Overwinningsdag in Chisinau, Moldavië
UN News – Dag van de Overwinning in Chisinau, Moldavië

Financiering voor humanitaire hulp 

De VN heeft verzocht om 2.5 miljard dollar voor humanitaire hulp in Oekraïne en 1.85 miljard dollar voor steun aan Oekraïense vluchtelingen in andere landen.  

“Ik dring er bij alle landen op aan om genereus te geven. Globaal gezien zijn dit minuscule bedragen”, zei de secretaris-generaal, en riep alle landen op om te overwegen hun economische samenwerking met Moldavië te versterken. 

Hoewel de huidige vluchtelingenstroom naar Moldavië niet vergelijkbaar is met de eerste weken van de oorlog, neemt het aantal aankomsten volgens VN-functionarissen die Oekraïners op de vlucht hebben aan de grens op sommige dagen sterk toe, meestal als gevolg van een escalatie van vijandelijkheden. Volgens schattingen van de VN zal het aantal vluchtelingen in Moldavië tegen het einde van het jaar toenemen tot een miljoen mensen, waarvan er mogelijk nog zo'n 250,000 in het land blijven. 

Naast zijn andere activiteiten heeft de secretaris-generaal vandaag een ontmoeting gehad met de voorzitter van het parlement van de Republiek Moldavië, Igor Grosu, en dinsdag zal hij een ontmoeting hebben met de president van Moldavië, Maia Sandu. 

Morgen zal de VN-chef naar verwachting ook het expositiecentrum MoldExpo bezoeken, waar VN-personeel en maatschappelijke organisaties onvermoeibaar werken om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Daarnaast wordt van de heer Guterres verwacht dat hij een van de Chisinau-families bezoekt die Oekraïners hebben opgevangen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -