6.6 C
Brussel
Woensdag februari 28, 2024
InternationaleOekraïense postzegels met een Russisch schip: hoe te kopen, geen nep...

Oekraïense postzegels met een Russisch schip: hoe koop je geen neppe?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De postzegel "Russisch oorlogsschip" is een bestseller geworden van "Ukrposhta" (Oekraïense Post). Een week later waren er nog geen 300,000 over van de miljoenste editie, mensen stonden dagenlang in de rij om het te kopen. Nu wordt er op rommelmarkten gejaagd op postzegels, op internet verkocht en worden er vervalsingen gemaakt. De prijs bereikt al UAH 8,000 per merk. Volgens filatelisten is zo'n opschudding rond de binnenlandse postzegel de eerste keer in de geschiedenis van Oekraïne. En alle eerdere collecties met militair materieel werden vrijwel onopgemerkt achtergelaten. Anton Drannik en Vesti.ua hebben uitgezocht hoe ze een nep kunnen onderscheiden, welke serie het meest wordt gewaardeerd en of nieuwe edities het succes van het "schip" zullen herhalen.

Miljoen op postzegels

De opwinding rond de merken valt niet weg. Officieel kondigde Ukrposhta aan dat het geen extra edities zou drukken van het "Russische oorlogsschip", dat de eerste postzegel werd die in oorlogstijd door Oekraïne werd uitgegeven. De opwinding was zo groot dat aan het einde van de oplage in het centrale kantoor van "Ukrposhta" in Kiev, postzegels met het "schip" letterlijk per stuk werden verkocht. Het was mogelijk om een ​​blok van zes zegels te kopen, alleen volgens de "lijsten", en niet meer dan één in de hand. Hoe deze lijsten tot stand kwamen, is voor velen nog steeds een raadsel.

Over het algemeen was de campagne voor de verkoop van postzegels vanaf de eerste dag overwoekerd met verschillende schandalen. Medewerkers van "Ukrposhta" werden beschuldigd van het opzettelijk vasthouden van postzegels voor "hun eigen".

“We hadden alles anders kunnen doen. Want nu zien we dat onze naasten deze zegels in batches hebben opgestapeld. En toen bleek dat de postzegels ineens op waren. Ik geloof er niet in! Neem zelfs de banale doorvoer van postkantoren. Telling: zes zegels en minimaal vijf minuten per klant. Ze konden niet in drie dagen zonder postzegels komen te zitten. Het is niet echt! Daarom ben ik er zeker van dat ze werden tegengehouden ', klaagt een filatelist uit Kiev Alexandra Movchun.

Desalniettemin speelt dit alles in de kaart van filatelisten, evenals van de gelukkigen die een paar postzegels hebben weten te bemachtigen. Volgens Ukrposhta waren op vrijdag 22 april ongeveer 750,000 mark verkocht. Nog eens 100 duizend werden in de online winkel geplaatst, waarvan er al 60 duizend zijn verkocht. Het resterende bedrag – 40 duizend mark – komt pas na het einde van de oorlog te koop. En volgens de berekeningen van Ukrposhta heeft het bedrijf al meer dan $ 1 miljoen aan postzegels verdiend. En hij is niet van plan om daar te stoppen.

Ukrposhta kondigde de release aan van een nieuwe postzegel "Russisch oorlogsschip" in een hoeveelheid van 5 miljoen exemplaren, evenals een postzegel gewijd aan het An-225 Mriya-vliegtuig, dat de staat van plan is te herbouwen nadat het door Russische indringers is vernietigd.

Rommelmarkt onder vuur

Zoals Alexander Romanenko, een filatelist uit Odessa, zei, nadat Ukrposhta stopte met de verkoop van postzegels, begon er een echte jacht op hen op lokale vlooienmarkten. “Ik wil meteen zeggen: investeren in deze merken is wat! Tijdens mijn tijd verloor één persoon een blok voor UAH 7,000, en in een half uur - voor UAH 7,500. En toen begonnen de beschietingen, en letterlijk onder de explosies, toen ik op het punt stond te vertrekken, kwam er een man naar me toe en kocht een blok van me voor UAH 8,000,' zegt Oleksandr.

Merk op dat de postzegels met het Russische schip, hoewel ze er bijna hetzelfde uitzien, hun eigen verschillen hebben. Tegenwoordig is bijvoorbeeld het duurste merk de W-serie - voor internationale zendingen. Op het Violity-verzamelaarsplatform kost een blok van dergelijke postzegels gemiddeld UAH 8,000. De postzegels van de F-serie zijn tegenwoordig iets goedkoper geprijsd.

“Ik weet niet hoe het komt dat mensen zoveel geld willen betalen voor deze postzegels”, zegt de filatelist. Maar als de prijzen zo snel stijgen, zal volgens hem onvermijdelijk een prijsdaling volgen. “Het uitbrengen van nieuwe merken kan hiervoor als trigger dienen. Maar tot nu toe laten de laatste veilingen zien dat merken de prijzen vol vertrouwen vasthouden en zelfs stijgen", bevestigt hij.

Tegelijkertijd zou het merk volgens Alexandra Movchun nog steeds goedkoper moeten worden. “De prijs van een postzegel is afhankelijk van de oplage. Hoe kleiner de oplage, hoe duurder het is. Het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Een miljoen is een zeer grote oplage. Waanzinnig groot! Eerlijk gezegd herinner ik me zo'n oplage in Oekraïne helemaal niet. USSR, toen er miljoenen postzegels werden uitgegeven. En nu zijn ze voor nul prijs. Ze worden verkocht voor 1 hryvnia en het is niet altijd mogelijk om ze te verkopen, ondanks het feit dat er 50-60 jaar zijn verstreken. Daarom denk ik dat de postzegel met het schip goedkoper zal worden. En aanzienlijk”, zegt Alexandra Movchun.

Merk op dat enveloppen uit dezelfde serie ook interessant zijn en worden verhandeld voor $ 20-25. Op eBay boden zulke postzegels zelfs enkele duizenden dollars aan. Bedenk dat de initiële prijs van de postzegels UAH 23 was voor de F-serie en UAH 44 voor de W-serie.

Pas op: vervalsingen!

Dit zijn echter niet de enige zegels die door filatelisten worden gewaardeerd. Maar zo'n opschudding in de geschiedenis van Oekraïne is de eerste keer. “Als je deze postzegel neemt, is dit nooit gebeurd. Tijdens de oorlogsjaren werden er meer dan 20 postzegels met een militair thema uitgegeven, en het kan niet gezegd worden dat er veel vraag naar was”, zegt Alexandra Movchun.

Op een van de verzamelsites van е vonden we meerdere aanbiedingen tegelijk, waarin de eigenaren van hele verzamelingen postzegels uit de USSR aanbieden om ze in te ruilen voor één blok postzegels met een schip. Over het algemeen is er, zoals Alexandra Movchun zegt, tegenwoordig geen bijzondere interesse in andere Oekraïense merken. Alleen degenen die zijn uitgebracht ter ondersteuning van filatelisten met een oplage van 400-500 stuks blijven in de prijs.

Afgaande op de informatie op de websites van verzamelaars, wordt het duurste vintage blok verkocht voor een prijs van ongeveer UAH 23,000. Het blok postzegels "Gold of the Scythians" wordt geschat op 12 UAH, en het postzegelvel "Biathlon Team. Golden Relay Race” – 5.7 duizend UAH. Een andere waardevolle postzegel is "Prins Volodymyr de Grote" voor 3.8 duizend hryvnia's. De overige merken worden verhandeld in het bereik van UAH 80 tot UAH 1.5 duizend.

Filatelisten hopen dat de opkomst van de postzegel 'Russisch oorlogsschip' de belangstelling voor Oekraïense postzegels zal doen herleven. “Maar tot nu toe geloof ik het nauwelijks. Toekomstige oplages zijn aangekondigd in een hoeveelheid van 5 miljoen stuks. Dit is over het algemeen ruimte! Hoe het ook zij, de huidige hype wordt niet meer veroorzaakt door interesse in merken, maar door een banaal verlangen om geld te verdienen. Daarom, zodra iedereen die zijn zakken met deze postzegels heeft gevuld, ze zullen worden verkocht, zal de prijs dalen. En daarmee de hype”, vatte Alexandra Movchun samen.

Bovendien, zoals Alexander Romanenko zegt, zijn deze postzegels al gekozen door oplichters. Daarom, om niet voor hun aas te vallen, moet je door het ultraviolet schijnen voordat je koopt. "Echte postzegels moeten heel mooi glanzen", zei de filatelist.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -