4.1 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
EuropaOorlog in Oekraïne: uit rapporten blijkt dat vrouwen opkomen, impact op onderwijs

Oorlog in Oekraïne: uit rapporten blijkt dat vrouwen opkomen, impact op onderwijs

De oorlog in Oekraïne heeft een onevenredige impact op vrouwen en minderheden, die enorme moeilijkheden ondervinden als het gaat om gezondheid, veiligheid en toegang tot voedsel, volgens een door de VN gesteund rapport over de veranderende genderdynamiek van het conflict. 
Het studies by VN-Vrouwenverdrag en de internationale humanitaire organisatie CARE, is gebaseerd op enquêtes en interviews met mensen in 19 regio's in Oekraïne, uitgevoerd tussen 2 en 6 april. 

Vrouwen worden steeds meer gezinshoofden en leiders in hun gemeenschappen, terwijl mannen worden opgeroepen voor de strijd, nu in de derde maand. 

Verschillende behoeften aanpakken 

Echter, vrouwen blijven grotendeels uitgesloten van formele besluitvormingsprocessen verband houden met humanitaire inspanningen, vredesopbouw en andere gebieden die rechtstreeks van invloed zijn op hun leven. 

"Het is van cruciaal belang dat de humanitaire respons in Oekraïne rekening houdt met de verschillende behoeften van vrouwen en meisjes, mannen en jongens, inclusief degenen die het verst achterblijven", zegt Sima Bahous, uitvoerend directeur bij UN Women. 

De snelle genderanalyse gevonden de gevolgen van de oorlog zijn bijzonder onevenredig voor binnenlands ontheemden en gemarginaliseerde groepen, zoals huishoudens met een vrouwelijk hoofd, de Roma-gemeenschap, mensen met een handicap en personen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, trans, queer, intersekse of aseksueel zijn (LGBTQIA+). 

Veel Roma meldden ernstige discriminatie te ervaren, zowel in hun dagelijkse strijd als bij de toegang tot humanitaire hulp. 

Onbetaalde zorglast 

Ook genderrollen veranderen. Terwijl veel mannen werkloos zijn geworden of zijn opgeroepen om in de strijdkrachten te dienen, hebben vrouwen nieuwe rollen en meerdere banen aangenomen om het verloren gezinsinkomen in te halen.  

De onbetaalde zorglast van vrouwen is aanzienlijk toegenomen als gevolg van de Russische invasie, met de sluiting van scholen, een grote vraag naar vrijwilligerswerk en de afwezigheid van mannen aan het front. 

Vrouwen en meisjes ook gemarkeerd slechte toegang tot gezondheidsdiensten, speciaal voor overlevenden van gendergerelateerd geweld (GBV), en zwangere, aanstaande en nieuwe moeders. Ze spraken ook over toenemende angst voor GBV en gebrek aan voedsel, vooral voor degenen in zware conflictgebieden. 

Veel respondenten noemden uitdagingen en barrières waarmee ze worden geconfronteerd bij het verkrijgen van toegang tot humanitaire hulp en diensten, en ongeveer 50 procent van zowel vrouwen als mannen gaf aan dat geestelijke gezondheid een belangrijk levensterrein was dat door de oorlog werd getroffen. 

Maak plaats voor vrouwen 

Het rapport bevat verschillende aanbevelingen voor regeringen, de internationale gemeenschap en anderen, zoals prioriteit geven aan vrouwen en jongeren in leiderschapsrollen en de besluitvormingsverantwoordelijkheden gelijkelijk verdelen. 

Er moet ook prioriteit worden gegeven aan seksuele en reproductieve gezondheid, en aan de gezondheidszorg voor moeders, pasgeborenen en kinderen, met inbegrip van de klinische zorg voor overlevenden van seksueel geweld. 

'Decimatie' markeert tragisch einde van schooljaar 

Het VN-Kinderfonds (UNICEF) blijft benadrukken hoe de oorlog een dramatische impact heeft op het leven en de toekomst van de kinderen van Oekraïne. 

“De start van het academische jaar in Oekraïne was er een van hoop en belofte voor kinderen die volgden Covid-19 verstoringen,” zei Murat Sahin, de vertegenwoordiger van het agentschap in Oekraïne. 

"In plaats daarvan zijn honderden kinderen vermoord en het schooljaar eindigt te midden van de sluiting van klaslokalen als gevolg van oorlog en de decimering van onderwijsfaciliteiten." 

Onderwijs onder vuur 

Sinds de Russische invasie zijn honderden scholen in het hele land getroffen door het gebruik van zware artillerie, luchtaanvallen en andere explosieve wapens. Anderen worden gebruikt als informatiecentra, schuilplaatsen, bevoorradingscentra of voor militaire doeleinden. 

Minstens één op de zes door UNICEF gesteunde scholen in het oosten van het land is beschadigd of vernield, waaronder de enige “veilige school” in Mariupol. 

Het programma "Veilige scholen" is opgezet met het ministerie van Onderwijs, voornamelijk als reactie op aanvallen op kleuterscholen en scholen in de Donbas-regio, waar het gewapende conflict is aangewakkerd sinds door Rusland gesteunde separatisten in 2014 in sommige gebieden de leiding namen. 

© UNICEF/Adrian Holerga

Een negenjarig Oekraïens meisje houdt een tekening van haar familie vast terwijl ze in een leercentrum zit met haar moeder en kat (in blauwe mand) in Roemenië.

Een veilige ruimte voor kinderen 

UNICEF zei dat het van cruciaal belang is om in klaslokalen te zijn voor kinderen die door een crisis zijn getroffen, omdat het een veilige ruimte en een schijn van normaliteit biedt, en er ook voor zorgt dat ze geen leermomenten missen. 

"Zorgen voor toegang tot onderwijs kan het verschil zijn tussen een gevoel van hoop of wanhoop voor miljoenen kinderen," voegde de heer Sahin eraan toe. "Dit is cruciaal voor hun toekomst en die van heel Oekraïne." 

Te midden van het conflict werken UNICEF en partners eraan om zoveel mogelijk kinderen veilige en passende leermogelijkheden te bieden. 

Een online onderwijsprogramma voor de groepen 5-11, ontwikkeld tijdens de COVID-19-pandemie, bereikt nog steeds meer dan 80,000 ontheemde leerlingen in Oekraïne. 

In de noordoostelijke stad Charkov zijn kinderen gedwongen onderdak en veiligheid te zoeken in metrostations. Door UNICEF ondersteunde vrijwilligers hebben op deze locaties ruimtes ingericht waar leerkrachten, psychologen en sportinstructeurs regelmatig spelen en kinderen betrekken. 

Andere initiatieven zijn onder meer een doorlopende digitale campagne om kinderen voor te lichten over het risico van explosieven, die acht miljoen gebruikers online heeft bereikt, terwijl een nieuw online kleuterschoolplatform regelmatig honderdduizenden weergaven krijgt. 

Miljoenen jongeren zijn ook Oekraïne ontvlucht naar andere landen. UNICEF ondersteunt regeringen en gemeenten om deze kinderen op te nemen in hun nationale schoolsystemen, samen met alternatieve onderwijstrajecten zoals digitaal leren. 

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -