17.2 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieEen sarcofaag met een lijfwacht van keizer Diocletianus is ontdekt in...

Een sarcofaag met een lijfwacht van keizer Diocletianus is ontdekt in Turkije

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

In de stad Izmit (oude naam Nicomedia) in het noordwesten van het moderne Turkije bouwen lokale nutsbedrijven een nieuw kantoorgebouw. En ze kwamen ondergronds een hele begraafplaats tegen. Archeologen van de Universiteit van Marmara, onder leiding van Hussein Sami Ozturk, gingen vervolgens aan de slag.

Wetenschappers hebben 37 graven opgegraven uit de II-IV eeuw na Christus. Eén begrafenis valt op: dit is een stenen sarcofaag, waarop niet alleen de bas-reliëfs met afbeeldingen van krijgers goed bewaard zijn gebleven, maar ook de inscriptie op het zijpaneel. Volgens deze inscriptie is Tziampo, de lijfwacht van keizer Diocletianus, begraven in de sarcofaag. De volledige tekst in vertaling ziet er ongeveer zo uit: “Ik heb 50 jaar geleefd. Ik sta niet toe dat iemand in dit graf wordt begraven, behalve mijn zoon Sever of mijn vrouw. Ik heb negen jaar als soldaat in de cavalerie gediend, elf jaar als kapitein en tien jaar als beschermer. Als iemand een ander in dit graf durft te begraven, betaalt hij 11 folis (een Romeinse en later een Byzantijnse bronzen munt, die sterk devalueerde onder Diocletianus) in de fiscale (de persoonlijke schatkist van de keizer) en tien in de stadskas. vond de overblijfselen van twee mensen. Wetenschappers zijn nu aan het bepalen wie de tweede begraven is - de zoon of vrouw van Ciampo. Wat is er interessant aan de sarcofaag? Het moet gezegd dat de geschiedenis van de lijfwachten van de eerste personen van de Romeinse Republiek, en vervolgens van het rijk, een uiterst gecompliceerde vraag is: de bronnen spreken elkaar tegen, de bevindingen van archeologen roepen meer vragen op dan ze beantwoorden. Interessant is dat de eerste lijfwachten van Romeinse consuls en generaals geen Romeinse burgers waren. Ze werden gerekruteerd uit geallieerde troepen. Men geloofde dat ze op deze manier garant stonden voor de loyaliteit van hun landgenoten. Deze jagers werden later omgevormd tot de Praetoriaanse Garde, wiens krijgers dezelfde functies vervulden, en de naam komt van de term "praetorium" - de zogenaamde locatie van de tent van de generaal in het veldkamp van het leger. Geleidelijk aan breidde de Praetoriaanse Garde zich uit en begon hulpeenheden, functionarissen, vertalers, herauten en vele anderen te omvatten. Octavianus Augustus verhoogde het aantal praetorianen tot negenduizend: negen cohorten per duizend man. Zo'n nummer was natuurlijk niet nodig voor lijfwachten, maar Octavianus wilde met deze mensen de openbare orde in Rome handhaven. Opgemerkt moet worden dat de pretorianen van die tijd werden gerekruteerd door het volk van Italië, maar niet door de burgers van Rome.

Later werd besloten deze elite-eenheden op te nemen, niet alleen de lokale bevolking op het schiereiland Apennijnen. Na verloop van tijd begonnen de pretorianen actief deel te nemen aan het politieke leven van de Eeuwige Stad - en met geweld, wat natuurlijk is voor veiligheid. Soms waren ze betrokken bij samenzweringen, afhankelijk van militaire steun. Soms pleegden ze zelf staatsgrepen. Zo werden de keizers Caligula en Commodus vermoord door pretorianen die betrokken waren bij samenzweringen. En de Praetoriaanse Macrinus organiseerde persoonlijk een samenzwering, waardoor keizer Caracalla werd gedood, en hij zat zelf op de troon. Met zulke verdedigers waren de keizers niet helemaal veilig. Daarom werd onder keizer Gallienus, die regeerde in 253-268, een apart detachement van de lijfwachten van de keizer gecreëerd - beschermers (van het Latijnse beschermer - "patroon", "beschermer"). We weten weinig over dit toestel, maar er is informatie in de bronnen over de Ciampo-beschermer. Deze naam wordt genoemd in verband met een man die we tegenwoordig de adjudant van keizer Diocletianus zouden noemen, die in 284-305 regeerde. negen jaar, waarna hij de titel van "ordinarius" (kapitein) ontving en na nog eens 11 jaar werd hij een beschermer. De titel beschermer werd, zoals vaak het geval is, op twee manieren verkregen: voor militaire verdienste of door persoonlijke connecties of steekpenningen. Vanwege dit laatste moesten de keizers van tijd tot tijd de gelederen van hun naaste lijfwachten "reinigen", omdat ze blijkbaar niet nog een praetoriaan wilden opvoeden. Blijkbaar werd Ciampo een beschermer dankzij militaire verdienste. De ontdekking van de sarcofaag was de eerste keer dat archeologen de exacte naam van de begrafenis wisten en de gelegenheid kregen om de overblijfselen en grafgiften te bestuderen. Laten we er nog aan toevoegen dat de Praetoriaanse Garde in 312 volledig werd ontbonden door keizer Constantijn de Grote, na de Slag bij de Milvische Brug. In deze strijd werd Constantijn tegengewerkt door de pretorianen, die eerder de usurpator Maxentius in Rome aan de macht hadden gebracht. Constantijn beval de vernietiging van het Praetoriaanse kamp als een 'permanent nest van rellen'.

Foto: De stad Nicamedia werd gesticht door de Bithynische koning Nicomedes I in 264 voor Christus. e.

Opmerking: deze nederzetting werd gebouwd op de plaats van de oude stad Olbia. Na 74 na Christus e. Nicemedia werd de belangrijkste nederzetting van de Romeinse provincie Bithynian. In 286 werd Nicomedia de oostelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk. Vanaf 324 na Chr. e. het was de hoofdstad van het rijk van Constantijn. Tijdens het bewind van Constantijn werden in de stad veel christelijke kerken en verschillende paleizen gebouwd. Dit was de periode van de hoogste bloei van Nicomedia. Nicomedia verloor zijn betekenis niet, zelfs niet nadat Constantinopel de politieke arena betrad. In 1337 veroverden de Turken Nicomedia en herbouwden de stad op hun eigen manier. De stad werd omgedoopt tot Izmit.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -