17.8 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
NieuwsAfrika: COVID heeft de democratie 'teruggeduwd', oorlog in Oekraïne vergroot de risico's verder 

Afrika: COVID heeft de democratie 'teruggeduwd', oorlog in Oekraïne vergroot de risico's verder 

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)

Meer van de auteur

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas geïnspireerd op het Europese digitale Covid-certificaat

0
De Wereldgezondheidsorganisatie zal het systeem van de Europese Unie voor digitale COVID-certificering overnemen om een ​​wereldwijde gezondheidspas op te zetten om de wereldwijde mobiliteit te vergemakkelijken.
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

0
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel, zeggen deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst tegen mensenhandel
Wereldbijendag 20 mei

Wereldbijendag 20 mei – We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen

0
Wereldbijendag is 20 mei en valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken
die nodig zijn om de mediavrijheid te waarborgen en de democratie te beschermen

Dringende collectieve reactie nodig om mediavrijheid te waarborgen en democratie te beschermen

0
De negende Zuidoost-Europese mediaconferentie, "At a Crossroads: Safeguarding Media Freedom to Protect Democracy",
De gevechten in Oekraïne, die al aan het bijkomen zijn van COVID-19, hebben aanzienlijke en zorgwekkende nieuwe risico's met zich meegebracht die Afrika waarschijnlijk zwaar zullen treffen, waarschuwden ontwikkelingsdeskundigen van de VN op vrijdag.
Russische invasie van Oekraïne zal effect hebben voedselzekerheid op het continent, zowel door de beschikbaarheid en prijsstelling van geïmporteerd voedsel, als door toenemende onzekerheden op de wereldwijde financiële markten en toeleveringsketens.

Rusland en Oekraïne, beide vaak de graanschuur van de wereld genoemd, zijn belangrijke spelers in de export van tarwe en zonnebloem naar Afrika.

Samen zijn Algerije, Egypte, Libië, Marokko, Tunesië, Nigeria, Ethiopië, Soedan en Zuid-Afrika goed voor 80 procent van alle tarwe-import, die naar verwachting in 76.5 2025 miljoen ton zal bereiken.

'Enorme onvrede'

At een mediabriefing in Genève over de gevolgen voor Afrika van de oorlog in Oekraïne, Ahunna Eziakonwa, directeur van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) Afrika bureau, zei dat: de Covid-19 pandemie had al voor “immense ontevredenheid” gezorgd over het hele continent.

COVID heeft tientallen miljoenen mensen in armoede geduwd en de democratie in delen van Afrika ‘teruggeduwd’, voegde ze eraan toe.

Grootste uitdagingen

De pandemie heeft ook de inspanningen bemoeilijkt om onveiligheid en geweld te overwinnen, vervolgde de regionale directeur van het UNDP, verwijzend naar het gewelddadige extremisme en de klimaatschokken die de afgelopen jaren grote delen van de Sahelregio hebben gedestabiliseerd.

De aandacht vestigend op de "wereldwijde pandemie die de wereld op zijn kop zette en voor altijd veranderde", zei de bureauchef:we hebben nog nooit een grotere druk en uitdaging ervaren in ons vermogen om vrede en ontwikkeling en een gezonde planeet in stand te houden, zoals we vandaag ervaren. '

“We hebben gezien hoe COVID-19 de inspanning bemoeilijkte om de onveiligheid die door vele krachten is gecreëerd, waaronder gewelddadig extremisme, in stand te houden of te overwinnen, en de impact hiervan, het gevolg, het leven en levensonderhoud beïnvloedde, maar ook een enorme ontevredenheid creëerde over de bevolking die wordt geleid tot een achteruitgang van de democratie".

Het heeft ook geleid tot een golf van "reeds bestaande omstandigheden, toenemende armoede en ongelijkheid", voegde ze eraan toe.

'Ongekende crisis'

UNDP's senior Afrika-econoom Raymond Gilpin, merkte op dat de afhankelijkheid van het continent van de invoer van voedsel, brandstof, medicijnen en consumptiegoederen het bijzonder kwetsbaar maakte voor de stijgende wereldwijde inflatie.

De situatie omschrijven als een “een ongekende crisis voor het continent, legde hij uit dat Afrika wordt geconfronteerd met een trifecta van “aanhoudende effecten van COVID … nieuw gevoelde effecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en … klimaatgerelateerde uitdagingen en druk'.

“Naarmate de brandstofkosten duurder worden, energiebronnen en energieprijzen niet dalen in Afrikaanse landen, zullen we zien dat miljoenen huishoudens teruggaan naar niet-duurzame energiebronnen, en dit in veel kwetsbare omgevingen, in het bijzonder kijkend naar plaatsen zoals de Sahel,' zei meneer Gilpin.

"We zullen veel meer ontbossing zien en een terugdringing van een aanzienlijke vooruitgang die is geboekt bij het vergroenen van de Sahel."

Bovendien zouden de spanningen waarschijnlijk toenemen, met een "duidelijke mogelijkheid" om over te gaan in gewelddadige protesten, voegde hij eraan toe.

Bezoek van de VN-chef

Ondertussen, tijdens een bezoek aan Senegal afgelopen zondag, VN-secretaris-generaal António Guterres zei, "als we het hebben over de sociaal-economische situatie, is het onmogelijk om niet te zwijgen over de oorlog in Oekraïne en de impact ervan op Afrika,” die een “drievoudige voedsel-, energie- en financiële crisis” op het Afrikaanse continent verergerde.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -