11.8 C
Brussel
Zaterdag september 30, 2023
LeefomgevingRapport Artelys: Europese investering in schone energie is de beste manier om...

Artelys-rapport: Europese investering in schone energie is de beste manier om Russisch gas uit te faseren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Meer van de auteur

De risico's van investeringen in terminals voor vloeibaar gas houden de komende decennia verband met prijzen, hoge emissies en sluizen in grote infrastructuurprojecten

Volgens het laatste rapport van analistenbureau Artelys zijn extra Europese investeringen in schone energie de beste manier om volledige leveringszekerheid te garanderen voor de uitfasering van Russisch gas.

Het rapport onderzoekt twee scenario's met betrekking tot de levering van vloeibaar aardgas via LNG-terminals en het gebruik van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie om een ​​einde te maken aan de Russische afhankelijkheid. Beide scenario's zijn tot op zekere hoogte afhankelijk van de levering van vloeibaar aardgas als onderdeel van het besluit om Russisch gas uit te faseren.

De leveringsvolumes van vloeibaar aardgas zijn echter twee keer zo hoog voor gasoplossingen als voor oplossingen voor schone energie, wat leidt tot een aanzienlijke afhankelijkheid van de wereldwijde LNG-markten en prijsvolatiliteit.

Wanneer het wordt blootgesteld aan een stijging van de gasprijzen met 50%, wordt het Europese energiesysteem geconfronteerd met een stijging van de leveringskosten van € 30 miljard voor beslissingen over vloeibaar gas en € 15 miljard voor beslissingen over schone energie. Volgens het Artelys-rapport stijgt de gemiddelde Europese prijs voor de levering van vloeibaar aardgas met 25% voor gasoplossingen (respectievelijk 16% voor schone energieoplossingen).

De analyse beoordeelt de volledige stopzetting van de Russische gasleveringen tegen 2025 (zoals uiteengezet in het REPowerEU-plan) als onderdeel van het Fit for 55-beleid van de Europese Unie. Het geeft een idee van welke extra investeringen de komende drie jaar nodig zullen zijn om de leveringszekerheid in Europa voor zowel gas als elektriciteit te waarborgen.

LNG-leveringen worden gezien als een levensvatbaar alternatief voor de invoer van aardgas uit Rusland. Naast het vergroten van het gebruik van bestaande LNG-terminals, wint het idee om extra hervergassingscapaciteit te bouwen in Europa aan kracht.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de oprichting aangekondigd van een werkgroep om de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas te verminderen. Als gevolg hiervan zullen de VS het volume van de uitvoer van vloeibaar aardgas naar de EU verhogen (+15 miljard kubieke meter in 2022, +50 miljard m3 / jaar in 2030), en zal de EU werken aan het versnellen van de regelgevingsprocedures voor de goedkeuring van infrastructuur voor de invoer van vloeibaar aardgas.

En verschillende lidstaten hebben aangekondigd te willen investeren in nieuwe terminals en pijpleidingen voor vloeibaar gemaakt aardgas als een manier om de gasvoorziening veilig te stellen in het geval van een volledige stopzetting van Russisch gas.

Met name landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Polen, Estland en Nederland hebben plannen opgesteld om te investeren in de invoer van drijvend en stationair vloeibaar aardgas. De voorgestelde en vernieuwde projecten vanaf het begin van de crisis zullen een totale capaciteit hebben van ten minste 70-80 miljard kubieke centimeter LNG-import per jaar, inclusief ten minste zes nieuwe drijvende LNG-terminals FSRU (Global Energy Monitor, 2022).

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -