8.5 C
Brussel
Zaterdag december 9, 2023
EconomieDe Zwitserse anticrisismethode

De Zwitserse anticrisismethode

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Dr. Econ. Emil Harsev, voor het Bulgaarse segabg.com:

Elke keer dat we vast komen te zitten in een crisis, is er een nog grotere crisis, stagnatie, recessie - noem het wat je wilt. Er is weer een echte oorlog gaande in Europa, niet duizend kilometer verderop. Er is weer een oorlog in volle gang, economisch, we zijn daarin een oorlogvoerend land. Ieder van ons stelt de eeuwige vraag: wat nu? Het lawaai van programma's, voorspellingen, eisen, protesten, ideeën, die absurder en onbestaande zijn, houdt niet op. Ze zeggen een wijziging in de staatsbegroting; bedrijven en huishoudens zien zich genoodzaakt elke dag hun budget opnieuw in te plannen. Daarom lijkt het mij belangrijk om te kijken naar de ervaring van de absolute crisiskampioen Zwitserland. Dit is een land waarvoor oorlog en allerlei crises al eeuwenlang een ambacht en een levensonderhoud zijn. Zelfs een vluchtige blik op de grafiek van het bruto binnenlands product van de afgelopen twee eeuwen laat zien dat de confederatie rijk werd in de jaren van wereldoorlogen en crises. De verklaring is niet alleen de beroemde Zwitserse neutraliteit, het is een van de pijlers van de nationale strategie, maar niet de enige. Laten we niet vergeten dat de Alpen de geboorteplaats zijn van de beroemde soldaten (Duits Söldner, van het Latijnse sal datum, "gegeven zout"), beroepsmilitairen die vochten in de vroege middeleeuwen, waarvoor hij betaalde (zout is een van de vaste waarden uitwisselden van in die tijd, de keizers betaalden hun legioenen ook met zout, later in goud). Voor Zwitserse huurlingen is oorlog een broodwinning. Mijn grootvaders weidden schapen in de inheemse Rhodopes en de Egeïsche Zee, de Rhodope-mechrs en doorntimmerlieden gingen naar het buitenland om te bouwen, en de Zwitsers verkochten bloed voor zout.

Oorlog zit in hun bloed en ze begrijpen het als geen ander, zonder emoties en boosaardigheid. En daarom is de Zwitserse anticrisisstrategie niet geschreven - op papier en spuwen er dezelfde lege praatjes waarmee ambtenaren Europa en de wereld overspoelen. We kennen allemaal de preken van de mainstream. En de Zwitserse doctrine zit in het genoom en in de ziel, het is geen staatsprogramma, maar een persoonlijk werk, onderdeel van het geheugen en de geest van de natie (de Zwitser vertrouwt op zichzelf en niet op de staat - hij betaalt ervoor en probeert het goedkoper te maken). Daarom is het moeilijk uit te leggen, maar het kan worden waargenomen en beschreven, en wie slaagt, kan leren.

Ik werd in de jaren tachtig geconfronteerd met het Zwitserse economische wereldbeeld, toen ze in een referendum tweemaal de vijfdaagse werkweek verwierpen en erop stonden zes dagen op zeven te werken. In een tv-enquête werd aan voorbijgangers gevraagd waarom. Een antwoordde: "Denn nur durch Arbeit kommen wir zum Zeld!" – “We verdienen alleen geld met werk!”

Dit is de gouden economische regel van de Zwitsers. Beknopte kwintessens van arbeidswaardetheorie (LVT door Adam Smith en David Ricardo, AWL door Karl Marx). Het volgende is handel en herverdeling, om iemand anders voor je te laten werken. We hebben allemaal wat we samen maken, er is geen andere bron van waarde buiten het werk. Naast het werk voor de Zwitser zijn er andere waarden die hem in staat stellen om ongeschonden door oorlogen en crises te gaan, om te winnen wanneer anderen falen en failliet gaan. Er is geen mysterie en magie, maar extreem aardse dingen, heel eenvoudig. Mijn collega en vriend uit Basel verdedigde zijn proefschrift, na 2-3 jaar leidde hij de corporate banking en verloofde hij zich met de dochter van de eigenaar van de bank. Voor het huwelijk besloot hij een huis te kopen en vroeg om een ​​lening bij de bank. Maar de kredietcommissie weigerde de lening en vroeg de hoofdkassier hem uit te leggen hoe hij van geleend geld moest leven.

In banken is de hoofdkassier een mythische figuur, een ere-traditionele positie voor een gerespecteerde autoriteit, bewaker van waarden, niet alleen in de schatkist, maar ook in de principes van de bank. Dus de hoofdkassier vertelde zijn collega dat hij, om een ​​lening voor een huis te krijgen, twee dingen moest doen: het benodigde bedrag verhogen met het benodigde geld om samen met het huis zoveel koeien te kopen als de schuur verzamelt. En breng de aanvraag naar de volgende bank. Omdat de collega zich afvroeg wie er nog een bank moest zoeken, waarom koeien kopen, als zijn salaris als bankdirecteur een zekere garantie is, vijf keer het landelijk gemiddelde, de premies niet meegerekend.

Dat heet integriteit, legde de hoofdkassier hem uit, een bank mag niet lenen aan haar eigen bestuurders. En een man die geld heeft en geen koeien is onzeker. Een koebezitter moet snel naar huis gaan, ze voeren, melken, melken en de stal opruimen als hij klaar is met werken bij de bank. Zo'n man wordt niet dronken in kroegen, gaat niet naar buitenlandse vrouwen, daagt niet in bars, gokt niet. Hij leert naar levende wezens te kijken, er verantwoordelijk voor te zijn, dus hij begrijpt hoe moeilijk het is om een ​​echt product te creëren, echte waarde. Dus je moet koeien kopen om de bank rustig te houden, door je een lening van een miljoen en meer te geven, om je eigen huis en erf te kopen onder de blauwe lucht en de witte toppen van de Alpen. En als er moeilijke tijden komen, werken de Zwitsers gewoon harder. Hij let op meer koeien, bedenkt waar hij nog meer geld aan kan verdienen, spaart, beheerst alles wat hij kan, bijvoorbeeld truien breien. Of hij gaat naar het buitenland, doet zich voor als soldaat of bediende; daarom is het woord voor portier in het Russisch "shveitzar", in het Duits e Schweizer. Er is geen schandelijke baan voor de Zwitser, hij werkt eerlijk en hard, maar hij zal geld verdienen en overleven. In feite is Zwitserland een zeer arm land, al eeuwenlang het armste en meest ellendige land van Europa. Niets wordt geboren in de alpenrotsen, en om te overleven hebben mensen geleerd in een vijandige omgeving van concurrentie te leven: nieuwe producten uit te vinden, als professionele huursoldaten te werken, maar ze waarderen hun werk. En wacht er niet op. Alleen de wereldoorlogen in de twintigste eeuw schiep gunstige voorwaarden voor het succes van het Zwitserse model. Ik weet dat het voor ons, geboren in het rijke, vruchtbare en vruchtbare Bulgarije, heel moeilijk is om zowel een goed idee te hebben van wat we hebben als wat we verspillen, en om de wereld te zien door de ogen van mensen die gedwongen worden te vechten en constant te wedijveren voor zijn leven. Maar het is het waard. Bulgarije kan "Zwitserland in de Balkan" zijn. Kan zijn. We zijn al millennia veel rijker dan de Zwitsers. Het is normaal (caeteris paribus) om veel rijker te zijn, tenzij we veel dommer of lui zijn.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -