10.7 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
MilieuEen historische dag voor de waterstofindustrie in de EU: een hoogconjunctuur in elektrolyse...

Een historische dag voor de waterstofindustrie in de EU: er is een elektrolyse-hausse op komst

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Het bedrijfsleven en de EC hebben zich verbonden tot een vertienvoudiging van de productiecapaciteit in Europa

Fabrikanten van elektrolytische cellen in Europa hebben zich ertoe verbonden hun productiecapaciteit te vertienvoudigen – tot 17.5 GW per jaar tegen 2025. Dit maakt deel uit van een gezamenlijke verklaring met de Europese Commissie, die onlangs in Brussel werd gepresenteerd.

De gezamenlijke verklaring werd overeengekomen op een top over elektrolysekwesties in Brussel en werd op 5 mei ondertekend door 20 topmanagers van de industrie samen met Thierry Breton, EU-commissaris voor interne markt, meldde Euractiv.

“Vandaag heeft de industrie ingestemd met een vertienvoudiging van de capaciteit van elektrolytische cellen in Europa. De Commissie zal deze belangrijke industriële impuls voor industrieel leiderschap op het gebied van schone energietechnologieën van de toekomst steunen”, aldus Breton. De capaciteitsuitbreiding zal de jaarlijkse productie van 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof in Europa tegen 2030 mogelijk maken, aldus de Commissie in een verklaring.

Het doel is in lijn met de plannen die in maart door de EU-executive zijn gepresenteerd om een ​​einde te maken aan de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas “lang voor 2030”. en het versnellen van de overgang naar schone energiebronnen.

Om de snelle groei van de industrie te ondersteunen, bevat de gezamenlijke verklaring een toezegging van de uitvoerende macht van de EU om een ​​ondersteunend regelgevingskader op te zetten, de toegang tot financiering te vergemakkelijken en efficiënte toeleveringsketens te bevorderen.

De gezamenlijke verklaring zei dat dit "een wetgevingsvoorstel omvatte om de afgifte van vergunningen voor projecten voor hernieuwbare energie te versnellen" en een snellere herziening van de naar Brussel gestuurde staatssteunmeldingen. Fabrikanten van elektrolytische cellen van hun kant verbinden zich ertoe om alleen hoogwaardige projectvoorstellen in te dienen die volledig in lijn zijn met de klimaatdoelstellingen van de EU.

Jon Andre Locke, CEO van Nel Hydrogen en president van Hydrogen Europe, noemde het een "historische dag" voor de elektrolyse-industrie in de EU. "Het is tijd om de gesprekken tot actie te brengen", voegde hij eraan toe op Twitter en waarschuwde hij dat er geen "versnelling van de elektrolyseproductie in Europa zou zijn zonder adequate regelgevende en financiële steun."

De EU is een wereldleider in de productie van elektrolyzers. Hoewel in China gemaakte elektrolyzers goedkoper zijn, worden ze volgens Recharge ook als minder efficiënt en betrouwbaar beschouwd dan Chinese fabrikanten zelf.

"Duitse en Europese bedrijven bevinden zich in een uitstekende positie om belangrijke componenten te produceren voor de waardeketens van de waterstofeconomie - voertuigen, transportoplossingen, cellen, brandstofcellen", zegt Veronica Grimm, een econoom die lid is van de Hydrogen Council in Duitsland .

Bosch, de Duitse industriële gigant, behoort tot de bedrijven die het best gepositioneerd zijn om te concurreren op de wereldwijde elektrolysemarkt. Eerder deze week kondigde het ingenieurs- en technologiebedrijf een investering van 500 miljoen euro aan in onderzoek naar componenten van waterstofcellen.

Waterstof wordt essentieel voor de toekomstige economie van Europa, vooral voor de opslag en het transport van groene energie. Dat zei de Executive Vice President van de Europese Commissie voor Klimaatzaken Frans Timmermans onlangs voor het Europees Parlement. "Ik geloof sterk in groene waterstof als de drijvende kracht achter ons energiesysteem van de toekomst", zei Timmermans tijdens een bijeenkomst met de milieucommissie van het Europees Parlement, meldde Euractiv.

"Waterstof zal een sleutelelement zijn in onze economie van de toekomst", voegde hij eraan toe in een discussie over de impact van de oorlog in Oekraïne, de stand van de nieuwe Europese klimaatwetgeving en voedselzekerheid.

De Europese Commissie stelt langdurige samenwerkingen voor die beginnen bij de levering van LNG en “eindigen in de waterstofeconomie”, aldus Timmermans. “Verbindt dit onze lange termijn met LNG-leveringen? Niet als we langdurige samenwerkingsprojecten aanbieden die overstappen op waterstof”, legt hij uit.

Timmermans stelt zich een waterstofeconomie voor rond de Middellandse Zee, waarbij elk land van elkaar afhankelijk is en elk een “aandeel heeft in deze productie, distributie en gebruik van groene waterstof”. “Dit is de toekomst”, zegt Timmermans. “Zo creëer je ook meer stabiliteit in het geopolitieke systeem. Zo bied je een enorme kans voor de ontwikkeling van Afrika.”

Europa "zal nooit in staat zijn om zelf genoeg waterstof te produceren", zei Timmermans. Hij voegde eraan toe dat groene waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie de voorkeursoptie van de Europese Commissie is, maar blauwe waterstof geproduceerd uit fossiel gas met koolstofafvang en -opslag om emissies aan te pakken, zou ook een tijdelijke optie zijn.

De EU kijkt nu al over de grenzen heen als het gaat om de toekomstige voorziening van hernieuwbare waterstof.

Het ideale geval zou zijn om hernieuwbare elektriciteit via de kabel te vervoeren van Europese partners in de EU, maar wanneer dit niet mogelijk is, kan energie worden opgeslagen in waterstof of ammoniak en naar Europa worden getransporteerd. Het zou ook zorgen voor meer groene waterstof voor de EU om moeilijke elektrificatiesectoren, waaronder de luchtvaart en de zware industrie, koolstofarm te maken.

Maar anderen zijn minder overtuigd van de waterstoftoekomst. Tijdens de bijeenkomst waarschuwde centristische Europarlementariër Nils Torvalds voor de "waterstofboom" waarover in Europa wordt gesproken, daarbij verwijzend naar berichten over de lekken in de atmosfeer en de impact ervan als broeikasgas.

Een studie door het Britse ministerie van Handel, Energie en Industrie waarschuwt dat waterstof naar schatting op zijn best zes keer slechter is dan CO2 voor een klimaat over een periode van 100 jaar.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -