4.8 C
Brussel
Dinsdag december 5, 2023
GodsdienstVERBODENScientology zegt dat Werelddag van de Persvrijheid media maar ook religie moet beschermen...

Scientology zegt dat Werelddag voor de persvrijheid de media, maar ook religie, moet beschermen tegen vooringenomen kwetsende leugens

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

World Press Freedom Day moet media maar ook religie beschermen tegen kwetsende leugens - Charter on Journalistic Ethics in relation to Respect for Religion or Belief

BRUSSEL, BELGI, 5 mei 2022 /EINPresswire.com/ — Vrijheid van meningsuiting, gedachte, mening en informatie zijn uiteraard grondrechten die door alle burgers en alle instellingen moeten worden beschermd. Wat niet beschermd moet worden, is het recht om “opzettelijk te liegen” of kwetsende geruchten te verspreiden die het vermoeden van onschuld schenden. Hoewel iedereen fouten kan maken, moeten de verslaggevers en uitgevers het recht respecteren van degenen die door de leugens zijn beschadigd, om hun waarheid gepubliceerd te krijgen met dezelfde kracht als de leugen werd gepromoot door degenen die het promootten en het doorgaven.

Op Wereld Persvrijheidsdag 3 mei heeft de Kerk van Scientology benadrukt dat met vrijheid verantwoordelijkheid gepaard moet gaan.

Zoals de Washington Post in een recent artikel stelde, leven we in "een mediaomgeving die gedijt op conflicten". Maar wanneer dat conflict mensen marginaliseert vanwege hun religie, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn, enzovoort Scientology leden zijn sterke verdedigers.

In Europa is bijvoorbeeld de Federatie van Journalisten” lid van het Ethical Journalism Network, dat volgens haar website tot doel heeft “het vak van journalistiek te versterken en voor het algemeen belang hoge ethische normen in de media te bevorderen door middel van onderwijs, training en publicatie van nuttig onderzoek.”

Ze hebben de campagne #MediaAgainstHate in heel Europa gevoerd, die ze hebben geleid in een coalitie van maatschappelijke organisaties. Naast deze inspanningen, ook al is het onafhankelijk, de Kerk van Scientology International publiceerde een boekje (met als speciaal doelpubliek journalisten) om godsdienstvrijheid en de vertakkingen ervan in de onrustige wereld van vandaag te verduidelijken, en om journalisten, mainstream en freelancers te helpen bij een eerlijke en feitelijke berichtgeving.

Mediakanalen en journalisten zorgen voor een breed en algemeen begrip van de religieuze diversiteit en de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en brengen tegelijkertijd nieuws over godsdienstvrijheid en kwesties die dit recht wereldwijd aangaan. Met dit in gedachten heeft de kerk de Scientology Religious Freedom-website en zijn blog over religieuze vrijheid, die verantwoorde berichtgeving over religie, religieuze overtuigingen en praktijken en aanhangers promoten.

Bijvoorbeeld, de Scientology Religieuze Vrijheid Blog behandelde twee recente onderzoeken waaruit bleek dat bijna 60 procent van de gedrukte artikelen en iets minder dan de helft van alle televisiefragmenten in de Britse media moslims associëren met terrorisme of extremisme. Maar het zijn niet alleen moslims die last hebben van scheve en bevooroordeelde berichtgeving in de media. Haatmisdaden tegen christenen zijn in 2020 met 70 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden, en één factor bleek “een hoog niveau van religieus analfabetisme” onder journalisten te zijn. Een dergelijke toename van haatmisdrijven gemotiveerd op basis van religie kan ook worden bewezen door het recente 45 pagina’s tellende rapport gepubliceerd door de Intergroup on Freedom of Religion or Belief and Religious Tolerance van het Europees Parlement, onder leiding van de leden Carlo Fidanza en Peter van Dalen, getiteld “De EU en vrijheid van godsdienst of overtuiging 2017-2021'.

In India wordt zowel de mainline als de sociale media beschuldigd van anti-moslimgeweld.

En dit is niet alleen een recent fenomeen. Het US Holocaust Memorial Museum heeft gedocumenteerd hoe de media “dienden als een belangrijk instrument om de meerderheid van het Duitse publiek, die Adolf Hitler niet had gesteund, voor zich te winnen en om het radicale programma van de nazi’s vooruit te helpen, waarvoor de instemming, steun of deelname van brede lagen van de bevolking.”

De kerk van Scientology publiceert het boekje "Wat is vrijheid van godsdienst", dat van de website kan worden gedownload. De Kerk doet dit omdat een essentieel onderdeel van het behoud van dit fundamentele mensenrecht is te zorgen voor een goed begrip van het recht op vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en de betekenis ervan onder universele mensenrechtenbeginselen en internationale mensenrechtenwetgeving.

Het boekje is bedoeld om het publiek te informeren over de gedetailleerde en complexe aard van het recht op vrijheid van godsdienst voor gelovigen en religieuze organisaties van elk geloof en geen.

Handvest voor journalistieke ethiek met betrekking tot respect voor religie of overtuiging

Een belangrijk kenmerk van dit boekje, en vooral relevant voor de Werelddag voor de persvrijheid van de Verenigde Naties, is het 'Handvest voor journalistieke ethiek in relatie tot respect voor religie of overtuiging'. Dit is een journalistieke code voor de berichtgeving over religie. De code is gebaseerd op het principe dat journalisten "verantwoordelijk zijn voor de sociale en politieke gevolgen van hun acties en de plicht hebben om de hoogste ethische en professionele normen te handhaven." De normen die het handvest naar voren brengt, zijn gebaseerd op breed geaccepteerde mensenrechtencodes en instrumenten waarnaar in het boekje wordt verwezen.

In het vermeldingshandvest staat: “Journalisten zijn verantwoordelijk voor de sociale en politieke gevolgen van hun acties en hebben de plicht om de hoogste ethische en professionele normen te handhaven. Journalisten zullen zich nauwgezet inspannen om de waarheid te melden; respecteer het recht van het publiek om de waarheid te kennen; ervoor zorgen dat alle informatie die zij verspreiden eerlijk en objectief is; onmiddellijk en duidelijk alle materiële onnauwkeurigheden corrigeren; en in passende gevallen het recht op weerwoord verlenen. De media [43] is verantwoordelijk voor al het materiaal dat hierdoor wordt vrijgegeven.”

Het handvest gaat zo diep als het voorstel: “Een verantwoordelijke media vermijdt discriminerende of denigrerende verwijzingen naar religieuze overtuigingen en spirituele waarden. Een verantwoordelijke media verwijst niet naar religies of religieuze instellingen in een nadelige, bevooroordeelde of pejoratieve context; wanneer religieuze verwijzingen essentieel zijn voor de gemelde kwestie of begrip vergemakkelijken, worden deze nauwkeurig, eerlijk, onpartijdig en respectvol gemaakt. Een verantwoordelijke media onthoudt zich van het herinterpreteren, verkeerd interpreteren, analyseren, beoordelen of onderzoeken van religieuze overtuigingen of de uitdrukking van deze overtuigingen. In plaats daarvan handhaaft het een strikte plicht van neutraliteit en objectiviteit - het accepteren van wat de religie naar voren brengt als haar ware overtuigingen zonder afkeuring, minachting, neerbuigendheid, vooringenomenheid of spot."

Het is de verantwoordelijkheid van degenen die vrijheid koesteren om te zorgen voor eerlijke en nauwkeurige berichtgeving over religie. Godsdienstvrijheid is vergeleken met een kanarie in de kolenmijn - een die we op eigen risico negeren. Want wanneer religieuze vrijheid wordt genegeerd, onderdrukt of aangevallen, voorspelt dit het verlies van andere mensenrechten.

Vanaf het begin heeft de kerk van Scientology heeft erkend dat vrijheid van godsdienst een fundamenteel mensenrecht is. In een wereld waar conflicten vaak terug te voeren zijn op intolerantie voor de religieuze overtuigingen en praktijken van anderen, heeft de Kerk gedurende meer dan vijftig jaar het behoud van religieuze vrijheid tot een allesoverheersende zorg gemaakt.

De kerk van Scientology publiceert dagelijks blogs op deze website om een ​​beter begrip van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging te helpen creëren en om nieuws te verstrekken over godsdienstvrijheid en kwesties die deze vrijheid overal ter wereld aangaan. “Interactie met nieuws en vooral met niet-bevooroordeelde journalisten is de sleutel tot de gemeenschappelijke taak om meer begrip en respect te creëren voor de religieuze diversiteit die we in de 21e eeuw hebben. Journalisten kunnen dat werk niet alleen doen, en daarom werken we in Europa steeds meer met hen samen”, aldus Ivan Arjona, voorzitter van het Europees Bureau van de Kerk van Scientology voor Public Affairs en Mensenrechten.

De oprichter van de Scientology religie is L. Ron Hubbard en de heer David Miscavige is de kerkelijke leider van de religie.

Interactie met nieuws en vooral met onbevooroordeelde journalisten is de sleutel tot de gemeenschappelijke taak om meer begrip en respect te creëren voor de religieuze diversiteit die we in de 21e eeuw hebben.”-

IVAN ARJONA PELADO

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -