13 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
instellingenRaad van EuropaDe VN waarschuwde: Oekraïense tarwe rot in pakhuizen

De VN waarschuwde: Oekraïense tarwe rot in pakhuizen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Oproep om steun, slachtoffers van de aardbeving in Marrakech hebben uw hulp nodig

0
De regio Marrakech was op 8 september 2023 een van de meest gewelddadige in de geschiedenis van Marokko. De landelijke provincie Al Haouz werd zwaar getroffen, met als gevolg het verlies van vele levens en de vernietiging van hele dorpen;
geestelijke gezondheid

Het meest gestresste land van Europa brengt een revolutie teweeg in de geestelijke gezondheidszorg

0
Ontdek de verborgen realiteit van de Griekse geestelijke gezondheidscrisis en zijn inspanningen om de dienstverlening te verbeteren. Lees meer over het vijfjarenplan en de uitdagingen waarmee u te maken krijgt.
Vervolgde christenen - Conferentie in het Europees Parlement over de vervolging van christenen in Sub-Sahara Afrika (Credit: EP-lid Bert-Jan Ruissen)

Doorbreek de stilte over vervolgde christenen

0
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen hield een conferentie en tentoonstelling in het Europees Parlement om de stilte rond het lijden van vervolgde christenen wereldwijd aan de kaak te stellen. De EU moet krachtiger optreden tegen schendingen van de vrijheid van godsdienst, vooral in Afrika, waar door dit stilzwijgen levens verloren gaan.

Er komt een verschrikkelijke crisis aan...

Door de oorlog kan meer dan 25 miljoen ton Oekraïense tarwe niet geëxporteerd worden. De VN waarschuwt dat dit een wereldwijde graancrisis zal veroorzaken. Voorafgaand aan de Russische invasie was Oekraïne de op drie na grootste tarwe-exporteur ter wereld.

Tarwe in Oekraïense pakhuizen begint te rotten, waarschuwen Oekraïense producenten. Voor de nieuwe oogst moet 25 miljoen ton graan worden vrijgegeven.

“We vervoeren tarwe van Odessa naar de Roemeense haven van Constanta. Al onze havens zijn gesloten. We moeten op zoek naar nieuwe routes door Roemenië.” – vertel vanuit de branche

De meest geprefereerde route voor het transport van Oekraïense tarwe is via de Donau-havens Reni en Izmail. Van daaruit gaan de leveringen verder naar Constanta. De oorlog maakte van de Roemeense haven een belangrijk centrum voor de export van Oekraïense landbouwproducten.

"De havenactiviteiten zijn met 10-11 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar." zei Florin Goidea, directeur van de haven van Constanta.

Het omleiden van voorraden via Constanta vormt echter een enorme transportuitdaging voor Roemenië. Dringende reparaties van het spoorwegnet zijn nodig, vooral in het gebied van de Zwarte Zeehaven. Van de 100 spoorlijnen zullen er 35 in drie maanden worden gerepareerd. En de rest tot het einde van het jaar.

De Europese Unie zei dat binnenkort precieze routes voor de export van Oekraïense goederen moeten worden bepaald. Oekraïne was tot vorig jaar de op één na grootste importeur van tarwe en maïs voor de Europese Unie.

Oekraïne is de grootste producent van zonnebloemolie ter wereld en behoort tot de zes grootste exporteurs van tarwe, maïs, kip en zelfs honing. Het geld dat ze verdient aan de landbouw – $ 28 miljard vorig jaar – is nu nog belangrijker vanwege de oorlog, en productie is nog belangrijker voor een wereld waar recordprijzen zorgen voor voedselzekerheid. Bloomberg TV Bulgarije.

Egypte en Turkije, die afhankelijk zijn van Russisch en Oekraïens graan, kampen met oplopende inflatie. De regering van Caïro overweegt voor het eerst in vier decennia de prijs van gesubsidieerd brood te verhogen. Ondertussen dwingt het tekort aan zonnebloemolie in Europa leveranciers om op zoek te gaan naar alternatieven. Supermarkten in het VK beperken de hoeveelheid frituurolie die klanten kunnen kopen.

Terwijl de wereld naar Oekraïne staart, slaat het Midden-Oosten een nieuwe weg in

Dit heeft op zijn beurt geleid tot een scherpe stijging van de prijzen van plantaardige olie tot in India, waar straatverkopers voedsel stomen in plaats van het te braden. Ook de vraag naar zelfs palmolie, die ervan wordt beschuldigd ontbossing te veroorzaken en niet erg goed is voor de gezondheid, neemt toe.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat Rusland, een belangrijke exporteur van landbouwproducten, zich opzettelijk op landbouwgrond richtte, mijnen plantte in velden en apparatuur en opslagfaciliteiten vernietigt. De beschuldigingen werden gesteund door EU-commissaris Janusz Wojciechowski, die zei dat het blok Oekraïense boeren zou willen helpen.

Niet alleen is het land steeds minder in staat om te exporteren omdat de doorvoerroutes zijn afgesloten, maar Oekraïne moet ook beperktere voorraden van producten aanhouden om te kunnen overleven, zei de Oekraïense minister van Landbouw vorige maand.

De Ierse premier Michel Martin herhaalde de waarschuwingen op 20 april na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot op weg naar Washington. "Er is een duidelijk doel om naast de energiecrisis een voedselcrisis te creëren en een immorele en onrechtvaardige oorlog te voeren tegen Oekraïne zelf", zei Martin.

Het Russische leger heeft consequent verklaard dat het zich niet richt op burgerdoelen, ondanks wijdverbreid bewijs van het tegendeel. De beperkte terugtrekking uit Kiev betekent dat boeren kunnen zaaien in voorheen bezette gebieden zoals Tsjernihiv, maar de oogst van enkele van de belangrijkste gewassen van Oekraïne kan dit jaar nog worden gehalveerd.

Het is moeilijk om het belang van landbouw voor Oekraïne te overdrijven, dat de "graanschuur van Europa" wordt genoemd vanwege de rijke zwarte vruchtbare grond, die ideaal is voor het verbouwen van gewassen. Voor de oorlog was de landbouw goed voor meer dan 10% van de Oekraïense economie en 40% van de export. Boeren zijn vrijgesteld van militaire dienst om het behoud van de industrie te waarborgen.

De oorlog heeft al een deel van de vooruitgang teniet gedaan die Oekraïne heeft gemaakt in de decennia van de groei van zijn landbouwindustrie. De tarweoogst in 2021 was de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie drie decennia eerder. Uiteindelijk zullen boeren moeten herstellen en hun land moeten bevrijden van beschietingen en chemische vervuiling.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft gewaarschuwd voor "mogelijk catastrofale" gevolgen voor het milieu, waaronder slechte drinkwaterkwaliteit, chemische lozingen en overstromingen.

"Bevoorradingsnetwerken moeten worden hersteld, mensen moeten worden teruggestuurd en het nodige kapitaal moet worden hersteld om de productie te herstellen", zegt Oleg Nivievsky, een professor aan de Kiev School of Economics. "Ik zou zeggen dat het twee of drie jaar zal duren om terug te keren naar het vorige exportniveau. Dat zeggen boeren.”

Tot nu toe zijn er slechts kleine hoeveelheden graan en andere producten per spoor geëxporteerd nadat Rusland de Oekraïense Zwarte Zee-havens had geblokkeerd en vitale infrastructuur had beschoten. Oekraïne vraagt ​​Europa om binnenvaartschepen en vrachtwagens te leveren om de verminderde export te ondersteunen.

Over de hele wereld proberen landen die afhankelijk zijn van Oekraïense zonnebloemolie en veevoer alternatieve voorraden te vinden. Bedrijven haasten zich om zonnebloemolie te vervangen in recepten van koekjes tot chips. Sommige supermarkten en fish and chips-winkels in het VK overwegen zonnebloemolie te vervangen door palmolie, wat zal leiden tot recordprijzen.

Volgens het Wereld Natuur Fonds wordt palmolie de laatste jaren steeds kritischer vanwege haar rol bij ontbossing en wordt ze ervan beschuldigd bij te dragen aan de vernietiging van bedreigde diersoorten zoals orang-oetans.

Boeren hebben een tekort aan niet-genetisch gemodificeerd diervoeder, dat meestal uit Oekraïne komt, en de EU versoepelt de invoerregels om het importeren uit Zuid-Amerika gemakkelijker te maken.

Bovendien worden de voedselhulpleveringen aan landen die dreigen te verhongeren verstoord. Somalië ontvangt bijna 70% van zijn tarwe-import uit Oekraïne en de rest uit Rusland, en wordt momenteel bedreigd door de ergste droogte in jaren.

Volgens de VN ontvangen Tunesië en Libië ook meer dan een derde van hun tarwe uit Oekraïne. Volgens het Wereldvoedselprogramma is de voedselvoorziening – erwten en gerst – van de Oekraïense havenstad Odessa naar West-Afrika verstoord.

"Landen met lage inkomens en voedseltekorten zijn altijd het meest kwetsbaar", zei Laura Wellesley, senior fellow bij Chatham House in Londen, tijdens een lezing over de impact van het conflict op 13 april. wereldeconomieën, ervaren nu al economische onzekerheid in huishoudens en voedselonzekerheid.”

De prijzen waren al op recordhoogten als gevolg van te dure energie- en logistieke problemen toen de wereldeconomie herstelde van de pandemie, en nu hebben landen als Egypte, Hongarije, Indonesië, Moldavië en Servië beperkingen opgelegd aan sommige voedselexport.

Tegelijkertijd blijft Rusland graan exporteren naar enkele van zijn grootste klanten, ook al stijgen de transportkosten en proberen sommige handelaren Russische goederen te vermijden. Het is zelfs mogelijk om een ​​nieuw bedrijf te krijgen. Volgens het in Genève gevestigde Harvest, dat oogstgegevens levert, heeft Israël, dat vaak van Oekraïne koopt, vorige maand Russische tarwe gekocht.

In Europa hebben boeren geklaagd over goedkopere invoer van voedsel uit Oekraïne dat op de markt komt. De EU stelt nu regels uit om de landbouw milieuvriendelijker te maken, inclusief het uitstellen van geplande beperkingen op het gebruik van pesticiden. Het is ook van plan bijna 4 miljoen hectare onbebouwd land vrij te maken om meer geldgewassen te planten.

"Wat er in Oekraïne gebeurt, zal onze hele benadering en kijk op de toekomst van de landbouw veranderen", zei EU-commissaris Wojciechowski op 17 maart. "We moeten een beleid hebben om voedselzekerheid te garanderen."

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -