1.1 C
Brussel
Zondag december 3, 2023
EuropaToespraak van voorzitter von der Leyen tijdens het slotevenement van de...

Toespraak van voorzitter von der Leyen op het slotevenement van de conferentie over de toekomst van Europa

Europese Commissie
Europese Commissie
De Europese Commissie (EC) is de uitvoerende tak van de Europese Unie, die verantwoordelijk is voor het voorstellen van wetgeving, het handhaven van EU-wetten en het leiden van de administratieve activiteiten van de vakbond. De commissarissen zweren bij het Europese Hof van Justitie in de stad Luxemburg een eed en beloven dat ze de verdragen zullen respecteren en volledig onafhankelijk zullen zijn bij het uitvoeren van hun taken tijdens hun mandaat. (Wikipedia)

“We moeten een verenigd Europa denken en plannen alsof het mogelijk is om het elke dag onmiddellijk te creëren, en de vermoeidheid afwijzen van degenen die het altijd uitstellen tot morgen. Het mogelijke, als het echt mogelijk is, kunnen we vandaag beginnen om het te laten gebeuren.”

« Nous devons penser et planifier une Europe unie comme si chaque jour il était possible de la créer immédiatement, rejetant la lassitude de ceux qui la revoient toujours à demain. Le possible, s'il est vraiment possible, nous pouvons starter à le realiser aujourd'hui. »

President Metsola, beste Roberta,

President Macron, lieve Emmanuel,

Premier Costa, querido António,

Beste Dubravka uica,

Beste Guy Verhofstadt,

Cher minister, Clément Beaune,

Voortreffelijkheden,

Geachte leden,

Maar vooral, mijn beste en mede-Europeanen,

Op deze zeer speciale dag van Europa kon ik geen passender begin bedenken dan met deze woorden van Ursula Hirschmann. Voor degenen die haar verhaal niet kennen, Ursula Hirschmann was een architect en bouwer van het huidige vrije en verenigde Europa. Ze verzette zich tegen de opkomst van het nazisme in Berlijn in het begin van de jaren dertig – ze gaf vorm aan de toekomst van Europa op het eiland Ventotene in de jaren veertig – ze was een pionier op het gebied van vrouwenrechten in heel Europa.

De moed van haar daden en haar overtuigingen hebben ertoe bijgedragen dat Europa is geworden tot wat het nu is. Ik begin met deze foto omdat, voor Europa, de herinnering aan ons verleden altijd onze toekomst heeft bepaald. En dat is des te belangrijker in een tijd waarin het ondenkbare op ons continent is teruggekeerd. Ruslands flagrante pogingen om kaarten opnieuw te tekenen en zelfs de meest tragische delen van onze geschiedenis te herschrijven, hebben ons herinnerd aan de gevaren van het verliezen van onze greep op zowel ons verleden als onze toekomst. Van leven in een eeuwig heden en denken dat dingen nooit anders kunnen zijn. Dat er geen betere manieren zijn om dingen te doen. En erger nog: dat dingen altijd hetzelfde blijven als we maar niet veranderen. Dat is zo fout! Stilstaan ​​is terugvallen.

Maar deze conferentie heeft ons laten zien dat de Europeanen vastbesloten zijn deze fout niet te maken. U hebt ons verteld dat u een betere toekomst wilt opbouwen door de meest blijvende beloften uit het verleden na te komen. Beloften van vrede en welvaart, eerlijkheid en vooruitgang; van een Europa dat sociaal en duurzaam is, dat zorgzaam en gedurfd is. Net als Ursula Hirschmann en al diegenen die ons zijn voorgegaan.

Dames en heren,

Deze conferentie heeft duidelijk gesproken. En ik ben verheugd om zo velen van jullie hier vandaag te zien. Met uw 49 voorstellen en meer dan 300 maatregelen heeft u een visie geweven en uitgewerkt van een Europa dat presteert op wat het belangrijkst is, dat helpt om het dagelijks leven beter te maken, dat niet beperkt is tot één plaats, maar aan uw zijde staat wanneer u dat nodig heeft het. Prioriteiten van elke dag, zoals de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten, het onderwijs dat we onze kinderen geven en de huizen waarin we ze opvoeden.

Het is een visie op een Europa dat zijn krachten, capaciteiten en diversiteit bundelt om de grootste uitdagingen aan te pakken - van klimaatverandering of natuurverlies tot pandemieën of veiligheid in onze regio. Een Europa met een sterker vermogen om zijn waarden en de rechtsstaat te activeren en te handhaven. Een Europa dat voor zichzelf kan zorgen op vitale gebieden, van energie tot voedsel, van materialen tot medicijnen, van digitale chips tot groene technologieën. Een Europa dat unieke sociale beschermingen en voordelen biedt tijdens deze grote transities.

Dames en heren,

Ik wil mij richten tot ieder van u die aan deze conferentie heeft deelgenomen: uw bericht is goed ontvangen. En nu is het tijd om te leveren. Dat heb ik beloofd toen ik me kandidaat stelde in dit Parlement, twee en een half jaar geleden. En samen hebben we bewezen dat we dat kunnen met de krachten die er al zijn - zelfs te midden van een pandemie of een oorlog. Of het nu gaat om het aanschaffen van miljarden vaccins voor burgers in heel Europa en onze buurlanden, of het op gang brengen van de economie na de pandemie via NextGenerationEU. Of het nu gaat om het uitzetten van een ambitieus en juridisch bindend pad naar klimaatneutraliteit, het bepalen van de spelregels in de digitale wereld, of het ondersteunen van kleine bedrijven om hun personeel te behouden tijdens de pandemie.

Niets van dit alles - geen - zou expliciet in de Verdragen zijn voorzien, maar het was mogelijk. En we hebben het samen gedaan – omdat de Europeanen verwachtten dat hun Unie sterker zou worden. Volgende maand al zullen we in kaart brengen wat nodig is om uw voorstellen tot leven te brengen en zo goed mogelijk te reageren. Op sommige gebieden geven uw voorstellen ons een duwtje in de rug om de reeds lopende werkzaamheden te versnellen, bijvoorbeeld aan de Europese Green Deal of aan het rechtvaardiger maken van de samenleving. Dat betekent dus dat we de onderhandelingen over het Fit for 55-pakket moeten versnellen, zodat we hernieuwbare energie kunnen stimuleren, energie kunnen besparen en eindelijk kunnen afbouwen van fossiele brandstoffen. Het moet zo zijn. En het betekent ervoor zorgen dat ons voorstel over minimumlonen wet wordt, zodat werk lonend is voor iedereen.

Op andere gebieden zijn we al begonnen met het werk waar je om hebt gevraagd. Zo stelde de Health Working Group voor om een ​​European Health Data Space op te richten, die de grensoverschrijdende uitwisseling van gezondheidsgegevens zou vergemakkelijken. Mijn Commissie heeft hier vorige week op gereageerd met een voorstel. En in de komende weken en maanden zullen we voorstellen doen waar u om heeft gevraagd. Bijvoorbeeld het herstellen van onze natuur, het verminderen van afval afkomstig van verpakkingen, of het verbieden van producten die door dwangarbeid zijn gemaakt om onze Europese markt te betreden. Voor al deze toekomstige ideeën zullen we uw voorstellen nauwkeurig bekijken, zodat we het beste kunnen voorzien in wat u heeft gevraagd.

Het punt is dat we al veel kunnen doen zonder vertraging. En dat geldt ook voor die aanbevelingen waarvoor we nieuwe acties moeten ondernemen. Dus om ervoor te zorgen dat we snel een vervolg krijgen, zal ik de eerste nieuwe voorstellen die op uw rapport reageren, al in september in mijn State of the Union-toespraak aankondigen. Maar, mijn mede-Europeanen, zelfs daarbuiten is het nodig om verder te gaan. Ik heb bijvoorbeeld altijd betoogd dat unanimiteitsstemming op sommige sleutelgebieden gewoonweg geen zin meer heeft als we sneller willen kunnen handelen. Of dat Europa een grotere rol moet spelen – bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of defensie, na de ervaring van de afgelopen twee jaar. En we moeten de manier waarop onze democratie werkt permanent verbeteren. Ik wil duidelijk maken dat ik altijd aan de kant zal staan ​​van degenen die de Europese Unie willen hervormen om haar beter te laten functioneren.

Het punt is dat u ons hebt verteld waar u met dit Europa heen wilt. En het is nu aan ons om de meest directe weg daarheen te nemen, ofwel door gebruik te maken van de volledige grenzen van wat we binnen de Verdragen kunnen doen, of, ja, door de Verdragen zo nodig te wijzigen.

Dames en heren,

Beste mede Europeanen,

'Democratie is niet uit de mode geraakt, maar ze moet zichzelf actualiseren om het leven van mensen te blijven verbeteren'.' Dat zijn de woorden van David Sassoli, een groot Europeaan, die hier een jaar geleden samen met u stond, beste António Costa, om deze conferentie te lanceren. We missen hem allemaal heel erg en ik heb vandaag een heel speciaal plekje voor hem in mijn hart.

En ik ben er trots op dat burgers uit alle hoeken van Europa zijn visie van een levendige en moderne Europese democratie tot leven hebben gebracht. We zagen het in de Nationale Burgerpanels, zoals die in heel Frankrijk worden gehouden. En we zagen het in de European Citizens' Panels – van Dublin tot Natolin, van Florence tot Maastricht. Het verbond mannen en vrouwen die zich nog nooit met Europa hebben beziggehouden. Verschillende verhalen, verschillende talen, verschillende identiteiten; maar één gedeelde toekomst om op voort te bouwen.

Je hebt bewezen dat deze vorm van democratie werkt. En ik vind dat we het meer ruimte moeten geven, het moet onderdeel worden van de manier waarop we beleid maken. Daarom zal ik voorstellen dat we in de toekomst burgerpanels de tijd en middelen geven om aanbevelingen te doen voordat we belangrijke wetgevingsvoorstellen indienen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat democratie niet eindigt bij verkiezingen, conferenties of congressen. Er moet elke dag aan worden gewerkt, gekoesterd en verbeterd. We zagen het in de basisevenementen die in heel Europa werden gehouden. Of het nu gaat om biodiversiteit in Varna, gendergerelateerd geweld in Lissabon of democratie en subsidiariteit in Boedapest. En we zagen het inderdaad in het beeld van Linda, de jonge moeder – we zagen haar eerder op de dag – die sprak over de toekomst in deze halve cirkel terwijl ze haar baby vasthield, halverwege de conferentie.

Dames en heren,

Dit is het beeld dat ik wil dat we vieren op 9 mei. Een beeld dat veel krachtiger is dan welke militaire parade dan ook die op dit moment door de straten van Moskou gaat. En ik wil dat dit beeld ons eraan herinnert dat we nooit als vanzelfsprekend moeten aannemen wat Europa is en wat het betekent. Europa is een droom. Een droom die er altijd was. Een droom geboren uit een tragedie.

Maar vandaag schijnt die droom het helderst, niet alleen hier op deze historische plek. Het schijnt het helderst in de harten en geesten van de mensen van Kiev en Charkov, van Odessa en Mariupol. Het straalt het helderst uit in de moed van die gezinnen en jonge mensen die in de metro's en kelders zijn gebunkerd. Het schijnt het helderst in de moed van degenen die rouwen om de zinloze, hersenloze wreedheden in Bucha, en in Irpin, en in elk Oekraïens dorp en elke stad die door oorlog is getroffen. En het schijnt het helderst in de ogen van al die jonge Oekraïners die een toevluchtsoord in Europa hebben gevonden - een thuis weg van huis. Die mensen, mijn mede-Europeanen, – jong en oud – zijn bereid te vechten en te sterven voor hun toekomst en voor die droom van Europa. Die droom die er altijd was. Die droom die er altijd moet zijn.

Dus ik wil eindigen met een bericht. Vanmorgen had ik een videoconferentie met president Zelenskyy. En hij wilde mij virtueel zijn antwoorden overhandigen op de vragenlijst van de Commissie voor het toetredingsproces waarop hij heeft gesolliciteerd. Het zijn meer dan 5,000 pagina's die hij aan mij overhandigde. En daarom wil ik een heel speciale boodschap geven aan onze Oekraïense vrienden en familie. De toekomst van Europa is ook uw toekomst. De toekomst van onze democratie is ook de toekomst van uw democratie. 72 jaar geleden werd de oorlog in Europa vervangen door iets anders, iets nieuws. Eerst een Gemeenschap, nu een Unie. Het was de dag waarop de toekomst begon. Het is een toekomst die we sindsdien samen schrijven - als architecten en bouwers van Europa. En de volgende pagina, beste Oekraïense vrienden, wordt nu door jullie geschreven. Door ons. Door ons allemaal samen.

Slava Oekraïne. Lang leve Europa.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -