18 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
EuropaOlaf Scholz sprak zich uit tegen het absolute vetorecht in de...

Olaf Scholz sprak zich uit tegen het absolute vetorecht in de EU

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak zijn steun uit voor plannen om de EU-structuren en besluitvorming te moderniseren. Tien dagen geleden heeft het Europees Parlement een proces in gang gezet om de EU-verdragen te wijzigen, waaronder de "afschaffing van het vetorecht".

"Het zal niet mogelijk zijn om alles wat vandaag met unanimiteit is besloten, in de toekomst opnieuw met unanimiteit op te lossen", zei de Duitse kanselier in een interview met DPA, geciteerd door BTA. Hij zei te hopen zijn voorstellen te kunnen presenteren op de EU-top op donderdag en vrijdag, waar de kandidaturen van Georgië, Moldavië en Oekraïne zullen worden besproken.

Volgens hem moet de Europese Unie het makkelijker maken voor nieuwe landen om toe te treden. Het is niet alleen tijd voor de kandidaat-lidstaten, maar ook voor de Europese Unie zelf om zich voor te bereiden op de uitbreiding van de club, aldus Scholz.

In het interview riep Scholz Rusland op om de wereldwijde voedselcrisis te verlichten door te helpen de graanvoorziening van geblokkeerde Oekraïense havens veilig te stellen.

"Rusland moet zorgen voor veilig transport en tegelijkertijd garanderen dat het de invasiecorridor niet zal gebruiken", zei Scholz.

Donderdag, na een ontmoeting met Scholz en andere Europese leiders in Kiev, bekritiseerde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Rusland voor het veroorzaken van een voedselcrisis in delen van Afrika en Azië door de graanexport te blokkeren met zijn zeeblokkade. Rusland, van zijn kant, zegt dat de export is opgeschort vanwege mijnbouw en sancties.

In een interview steunde de Duitse kanselier de inspanningen van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om een ​​exportcorridor te creëren, maar weigerde commentaar te geven op de mogelijkheid van een VN-missie om toegang te verlenen tot Oekraïense havens zoals Odessa.

Volgens de persdienst van het Europees Parlement heeft het Parlement een resolutie aangenomen waarin de Europese Raad wordt verzocht in te stemmen met het opstarten van een proces voor de herziening van de EU-verdragen.

Gezien de vele aanhoudende en recente crises hebben de leden van het Europees Parlement gebruik gemaakt van hun prerogatieven om op te roepen tot wijziging van de Verdragen door:

• hervorming van de stemprocedures in de Raad om het handelingsvermogen van de Europese Unie te vergroten, met inbegrip van de overgang van unanimiteit naar stemming met gekwalificeerde meerderheid, op gebieden zoals sancties, de zogenaamde "overgangsclausules" en in het geval van een noodgeval;

• aanpassing van de bevoegdheden van de EU, met name op het gebied van gezondheid en grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, aan de voltooiing van een energie-unie op basis van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, die is vastgesteld in overeenstemming met internationale overeenkomsten ter beperking van de klimaatverandering, alsmede in het gebied van defensie en sociaal en economisch beleid;

• zorgen voor de volledige uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten en opname in de Verdragen van sociale vooruitgang krachtens artikel 9 VWEU, gekoppeld aan een protocol over sociale vooruitgang;

• de veerkracht van de EU-economie versterken, met speciale aandacht voor kleine en middelgrote ondernemingen en concurrentiecontroles, en investeringen in een eerlijke, groene en digitale transitie aanmoedigen;

• het Parlement het recht te geven om wetgeving in te leiden, te wijzigen of in te trekken, en volledige medebeslissingsrechten over de EU-begroting; en

• versterking van de procedure voor de bescherming van de waarden waarop de EU is gegrondvest, verduidelijking van de identificatie en de gevolgen van schendingen van fundamentele waarden (artikel 7 VEU en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie);

De resolutie werd aangenomen met 355 stemmen voor en 154 tegen en 48 onthoudingen, na een debat eerder op de dag.

Volgende stappen

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zullen tijdens de Europese Raad met gewone meerderheid kunnen beslissen over de oprichting van een verdrag. Veel EP-leden riepen op om dit zo snel mogelijk te laten gebeuren, dwz. op de EU-top van 23-24 juni om ervoor te zorgen dat aan de verwachtingen van de burgers wordt voldaan en dat de resultaten van de conferentie over de toekomst van Europa zo snel mogelijk goed worden benut. De Conventie moet leden, commissarissen, leden van de parlementen van de lidstaten en EU-leiders omvatten.

De Europese Commissie zal naar verwachting medio juni aankondigen hoe zij van plan is verdere actie te ondernemen met betrekking tot de conferentie. De Commissie constitutionele zaken van het Europees Parlement (AFCO) zal blijven werken aan de wijzigingen die het Parlement in afwachting van de Conventie in de Verdragen wil aanbrengen.

Context Op 9 mei ontvingen EP-voorzitter Roberta Mezzola, de Franse president Emmanuel Macron namens het voorzitterschap van de EU-Raad en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Straatsburg haar eindverslag van de covoorzitters van de raad van bestuur van de conferentie. Het bevat 49 voorstellen, waaronder meer dan 300 maatregelen over 9 onderwerpen, gebaseerd op 178 aanbevelingen van Europese burgerpanels, bijdragen van nationale panels en evenementen, ideeën van het Europees jongerenevenement en 43,734 meningen over 16,274 ideeën die zijn vastgelegd op het meertalige digitale platform.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -