1 C
Brussel
Dinsdag, november 28, 2023
NieuwsBrazilië: Eduardo Cunha's terugkeer

Brazilië: Eduardo Cunha's terugkeer

Zijn mandaat werd in 2016 van de voormalige kamervoorzitter en plaatsvervanger ingetrokken vanwege beschuldigingen van passieve corruptie en witwassen. Eduardo Cunha, voormalig militant van de MDB, is nu terug in het politieke leven. Hij kan zich nu kandidaat stellen voor de verkiezingen van 2022 als lid van de PTB.

João Ruy Faustino
João Ruy Faustino
João Ruy is een Portugese freelancer die schrijft over Europese politieke actualiteit voor The European Times. Hij levert ook een bijdrage aan Revista BANG! en een voormalig schrijver voor Central Comics en Bandas Desenhadas.

Zijn mandaat werd in 2016 van de voormalige kamervoorzitter en plaatsvervanger ingetrokken vanwege beschuldigingen van passieve corruptie en witwassen. Eduardo Cunha, voormalig militant van de MDB, is nu terug in het politieke leven. Hij kan zich nu kandidaat stellen voor de verkiezingen van 2022 als lid van de PTB.

De voormalige voorzitter van de Kamer en plaatsvervangend Eduardo Cunha werd in 2016 ingetrokken vanwege beschuldigingen van passieve corruptie en witwassen. Eduardo Cunha, voormalig militant van de MDB, is nu terug in het politieke leven. Hij kan zich nu kandidaat stellen voor de verkiezingen van 2022 als lid van de PTB.

Eduardo Cunha was een van de machtigste en invloedrijkste figuren in de Braziliaanse politiek toen hij voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden was. Zo krachtig zelfs dat hij een van de belangrijkste orkestrators was van de afzetting van Dilma Roussef (PT) in augustus 2016. Het proces maakte plaats voor het presidentschap van Michel Temer (MDB). 

Kort na de afzettingsprocedure, in september, werd zijn mandaat echter ingetrokken voor Eduardo Cunha, om de reeds genoemde redenen. De vernietiging werd in de Kamer goedgekeurd met 450 stemmen, wat destijds als een "groot verlies voor Cunha" werd beschouwd. Het was het langste proces in zijn soort en duurde 11 maanden. 

De formele beschuldiging tegen Cunha was dat hij loog tegen de Onderzoekscommissie van het Parlement (CPI) over Petrobras over het hebben van bankrekeningen in Zwitserland. De voormalige gedeputeerde zou pas in 2027 politiek actief zijn.

De regionale federale rechtbank van de 1e regio (TRF-1) heeft Cunha echter vrijgelaten van zijn straf, waardoor hij in aanmerking komt voor deelname aan verkiezingen. – “De wijziging komt na een bevel van rechter Carlos Augusto Pires Brandão (…), dat de rechtsgevolgen opschort van een resolutie van de Kamer die de onkiesbaarheid van Cunha en het verbod op het bekleden van federale functies opschort. Hoewel het besluit onmiddellijk van kracht is, is het voorlopig en is het aan de rechtbank om het verzoek van de verdediging te beoordelen. – Volgens de officiële site van PTB.

Cunha's advocaat, dhr. Fábio Luiz Bragança Ferreira, zei: "Het door TRF-1 uitgevaardigde bevel erkent iets waar we al een tijdje voor pleiten: dat de sanctiemaatregelen van elke rechtbank, of het nu een gerechtelijk, administratief of politiek gerecht is, onderworpen moeten zijn aan de grondwettelijke waarborgen van een eerlijke rechtsgang en volledige verdediging. Daarbij komt nog de nabijheid van verkiezingen, wanneer de kiezer de kans krijgt om zich uit te drukken zoals ons democratisch regime eist”.

Het is echter niet duidelijk of Cunha nog steeds de hoeveelheid invloed heeft die hij had vóór de vernietiging van zijn mandaat. En het is onbekend of hij een levensvatbare kandidaat voor PTB zal zijn.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -