10.8 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
EuropaEuropese Unie schort visumversoepelingsovereenkomst voor Russen op

Europese Unie schort visumversoepelingsovereenkomst voor Russen op

EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen overeen om visumversoepelingsovereenkomst voor Russen op te schorten

Op 30 en 31 augustus 2022 vond in Praag een informele bijeenkomst plaats van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, bekend als Gymnich. De ministers bespraken voornamelijk twee onderwerpen, namelijk de betrekkingen van de EU met Afrika en de Russische agressie tegen Oekraïne. Het belangrijkste resultaat van de bijeenkomst was: overeenkomst tussen de lidstaten om de visumversoepelingsovereenkomst op te schorten.

Het belangrijkste onderwerp van de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken was de Russische agressie tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan. De ministers kwamen overeen dat ze eensgezind zullen blijven in hun aanpak van het vijandige gedrag van Rusland en dat ze Oekraïne de nodige steun zullen geven. Specifieke parameters van toekomstige militaire bijstand aan Oekraïne werden ook besproken, waarbij de ministers ook mogelijke stappen bespraken om de Europese Vredesfaciliteit te versterken om beter te kunnen voldoen aan de behoeften van het Oekraïense leger.

De besprekingen zagen ook een belangrijke doorbraak in het visumbeleid in relatie tot Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen overeen de visumversoepelingsovereenkomst op te schorten die het voor Russische burgers aanzienlijk gemakkelijker maakt om Schengenvisa te verkrijgen.

Wat onze betrekkingen met Rusland betreft, kunnen we niet doorgaan zoals voorheen. We hebben vooruitgang geboekt tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken en willen de overeenkomst die de vereenvoudigde afgifte van visa aan burgers van de Russische Federatie mogelijk maakt, volledig opschorten.

Jan Lipavsk (minister van Buitenlandse Zaken)

Volgens minister Lipavský is het echter ook noodzakelijk om tot wederzijds begrip tussen de lidstaten te komen. Enerzijds is er het probleem van de noordelijke staten die direct aan Rusland grenzen en die de komst van grote aantallen Russen zien aankomen. Aan de andere kant hebben de afzonderlijke lidstaten verschillende standpunten over deze kwestie. Wat nu belangrijk is, is dat de Europese Commissie en de EU-instellingen een voorstel opstellen dat deze verschillende aspecten weerspiegelt.

Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell herinnerde er tijdens de persconferentie aan dat de EU-lidstaten al een aanzienlijke autonomie hebben bij het afgeven van visa voor binnenkomst op hun eigen grondgebied. “De lidstaten hebben een ruime beoordelingsvrijheid bij het reguleren van hun visumbeleid. Elke lidstaat kan dus ook nationale maatregelen nemen en uitvoeren in verband met de afgifte van visa”, zei hij.

Ook de betrekkingen van de Europese Unie met Afrika en de situatie in Afrikaanse staten in de context van de Russische agressie in Oekraïne werden niet verwaarloosd. Volgens minister van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek, Jan Lipavský, is het essentieel om de propagandaverhalen die Rusland in de regio verspreidt tegen Rusland te bestrijden en om Afrikaanse staten voordelige samenwerking aan te bieden met de Europese Unie, bijvoorbeeld op het gebied van technologie. Hoge vertegenwoordiger Josep Borrell zei dat het van essentieel belang is om op gecoördineerde wijze samen te werken met de Afrikaanse partners van de EU.

Als onderdeel van een informele lunch met de geassocieerde triostaten bespraken de ministers het Europese perspectief van Georgië, Moldavië en Oekraïne, en hoe deze landen kunnen worden geholpen op hun weg naar de Europese Unie. Ook werd gesproken over de toekomst van het Oostelijk Partnerschap, een belangrijk instrument voor samenwerking.

De Forum 2000-conferentie, die zich toespitst op hulp aan Oekraïne, zal volgen op de Gymnich-bijeenkomst. Onderwerpen zijn het Europese perspectief van Oekraïne, de wederopbouw na de oorlog, de bestraffing van oorlogsmisdaden, de veerkracht van de democratie en veiligheid.

Lees verder:

Wegens tekort aan diplomaten: Bulgarije heeft visa voor Russen opgeschort

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -