0.5 C
Brussel
Dinsdag, november 28, 2023
EconomieEnergie: EU bereidt "structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt" voor

Energie: EU bereidt "structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt" voor

Europa werkt aan “een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt”

Frankrijk had afgelopen april gevraagd om een ​​wijziging van de werkingsregels van de Europese elektriciteitsmarkt. "Je hebt elektriciteitsprijzen die stijgen en niets meer te maken hebben met de kosten van het produceren van elektriciteit, het volgt het gas, het is absurd", waarschuwde president Macron

De prijs van elektriciteit wordt namelijk bepaald door de duurste centrale – momenteel gasgestookte centrales. De prijzen op de termijnmarkt bereiken recordniveaus. Voor elektriciteit die volgend jaar geleverd wordt, bedraagt ​​de prijs in België 611 euro per MWh. in Frankrijk bereikte de prijs van elektriciteit voor levering in 2023 donderdag 875 euro per MWh, een stijging van ongeveer 80 euro.

Zuidelijke EU-landen willen Spanje en Griekenland roepen ook al maanden op tot marktinterventie. Tot nu toe zijn ze echter niet succesvol geweest, mede vanwege het Duitse verzet.

Meer recentelijk hebben verschillende Europese staten gevraagd om een ​​"ontkoppeling" van gas- en elektriciteitsprijzen te overwegen.

De Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) riep zondag op tot een Europees plafond voor de gasprijzen.
“Tegenwoordig wordt elektriciteit geproduceerd tegen een veel lagere prijs dan de prijs waartegen elektriciteit en gas worden verkocht. Vandaag bevinden we ons in een oorlogseconomie, er is geen enkel verband meer tussen de productiekosten en de verkoopkosten. Er wordt veel gespeculeerd', legt ze uit.

Op dezelfde dag riep de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer de EU op om "de prijs van elektriciteit los te koppelen van die van gas" om "deze waanzin te stoppen".

Duitsland, dat zich tot dusver heeft verzet tegen elke wijziging van het huidige regime, begint ook te begrijpen dat dit de enige mogelijke oplossing is. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei op een persconferentie in Praag dat het huidige systeem “niet als functioneel kan worden omschreven als het tot zulke hoge elektriciteitsprijzen leidt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde maandag aan dat de EU "een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt" voorbereidt.
“De torenhoge elektriciteitsprijzen leggen nu, om verschillende redenen, de beperkingen van ons huidige ontwerp van de elektriciteitsmarkt bloot. Het is onder totaal andere omstandigheden en voor totaal andere doeleinden ontwikkeld. Het is niet meer geschikt voor het doel. Daarom werken wij, de Commissie, nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. We hebben een nieuw marktmodel voor elektriciteit nodig dat echt functioneert en ons weer in balans brengt.”

Het Tsjechische voorzitterschap van de EU-Raad heeft aangegeven dat het op 9 september in Brussel een spoedvergadering van de EU-ministers van Energie zal beleggen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -