14.5 C
Brussel
Zaterdag september 30, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieKoninginnen van de Egyptologie

Koninginnen van de Egyptologie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Meer van de auteur

We hebben allemaal de naam Howard Carter gehoord en weten dat hij de ontdekker is van het beroemde graf van Toetanchamon in Egypte. De geschiedenis kent echter niet minder kleurrijke dames die een belangrijke wetenschappelijke erfenis hebben achtergelaten in de Egyptologie. Ik heb persoonlijk een speciaal gevoel en interesse in twee van hen, met wie ik me op een speciale manier verbonden voel.

We hebben allemaal de naam Howard Carter gehoord en weten dat hij de ontdekker is van het beroemde graf van Toetanchamon in Egypte. De geschiedenis kent echter niet minder kleurrijke dames die een belangrijke wetenschappelijke erfenis hebben achtergelaten in de Egyptologie. Ik heb persoonlijk een speciaal gevoel en interesse in twee van hen, met wie ik me op een speciale manier verbonden voel.

Natasja Rambova

ze is als een heldin uit een film. Haar geboortenaam was Winifred Kimball Shawhennessy. In de jaren 1920 was ze een leerling van de Russische balletmeester en choreograaf Teodor Kozlov, en ter ere van hem, toen ze 17 was, nam ze het artistieke pseudoniem Natasha Rambova aan, dat geleidelijk haar officiële naam werd. Later werd ze een van de meest extravagante ontwerpers van kostuums voor theaterproducties en filmproducties en creëerde ze haar eigen modelijn. Haar naam wordt voortdurend verward in liefdesaffaires met zowel mannen als vrouwen.

Ze zeggen dat haar mentor Teodor Kozlov en de actrice en filmproducent Alla Nazimova, met wie ze in 1922 de klassieker "Salome" creëerden, ook smoorverliefd op haar waren. Natasha Rambova speelde vele rollen in Hollywood en creëerde kostuums die symbolisch zijn voor de tijdgeest. Ze ging ook de geschiedenis in met haar stormachtige huwelijk van twee jaar, gevolgd door een even stormachtige scheiding van het toenmalige sekssymbool van Hollywood, Rudolph Valentino. Pittig, gepassioneerd en oncontroleerbaar, Rambova is gefascineerd door alle vormen van kunst, maar ook door esoterie en spiritualisme, en verklaart meer dan eens aan de zoete en melodramatische

Valentino dat het voor haar totaal onmogelijk is om thuis te blijven, voor de kinderen te zorgen en de tafel te dekken voor een afternoon tea. Een paar jaar na haar scheiding van Valentino in 1925 trouwde ze met de aristocraat Alvaro de Urzaiz en in 1936 bezocht ze voor het eerst Egypte - het land dat haar voor altijd betoverde en waarmee ze haar leven zou verbinden. Hij is dan 39 jaar oud.

Natasha brengt bijna een maand door in Luxor. Daar ontmoette ze Howard Carter – een noodlottige ontmoeting, want vanaf dat moment besloot ze dat ze de rest van haar leven, al haar middelen, energie, kracht en emoties zou wijden aan de wetenschap van de egyptologie. Hij schreef toen in zijn persoonlijke dagboek: “Ik had het gevoel dat ik eindelijk, na een lange reis en omzwervingen, naar huis was teruggekeerd. De eerste dagen dat ik in Thebe was, kon ik mijn tranen niet stoppen, ze stroomden gewoon uit mijn ogen. Maar nee!... dit waren geen tranen van verdriet, maar een soort emotionele bevrijding, een soort impact uit het verleden - een terugkeer naar jezelf en naar de plek waar je te lang van hebt gehouden en je bent eindelijk terug, waar het is altijd geweest. je hart ik ben thuis, ik ben eindelijk thuis!!!'

Natasha Rambova's onderzoek en bijdrage aan de ontwikkeling van de egyptologie is werkelijk opmerkelijk. Hij begon verschillende religieuze teksten te verzamelen en te bestuderen, totdat hij op een middag, op zoek naar informatie in de bibliotheek van Caïro, de toenmalige directeur van het Instituut ontmoette, de in Rusland geboren Egyptoloog Alexander Piankov. Deze kennismaking zou leiden tot een aantal van de meest serieuze onderzoeken en de publicatie van waardevolle boeken met betrekking tot de heilige religieuze teksten van het oude Egypte - de piramideteksten uit de piramide van koning Unas van de vijfde dynastie van Egypte in Saqqara. Rambova nam onderzoeks- en redactiewerk op zich en hielp Piankov actief bij zijn studie. Vindt solide financiering van stichtingen, helpt veldonderzoek in Luxor. Het team kreeg toestemming om de inscripties te fotograferen en te bestuderen van de gouden heiligdommen die de sarcofaag van Toetanchamon in zijn graf in de vallei omringen. Hij werkte als redacteur aan de eerste drie delen van de serie "Egyptische religieuze teksten" van Alexander Piankov en bleef zich tot zijn laatste adem met de egyptologie bezighouden.

Nina McPherson Davis

Ze is de vrouw van een andere zeer getalenteerde en beroemde egyptoloog - Norman de Garris Davis. Een echte dame, een getalenteerde kunstenaar, kopiist en egyptoloog, ze staat ook bekend om haar onberispelijke persoonlijke stijl - haar lange donkere haar is altijd gevlochten en ruikt naar jasmijn, haar jurk is feilloos elegant en ze verwelkomt altijd gasten voor een afternoon tea bij haar thuis in Kurna, op de Westelijke Jordaanoever van Luxor, met porseleinen kopjes op een wit linnen tafelkleed.

Een noodlottige reis in 1906 naar Alexandrië verbond haar leven met de egyptologie. Toen was Nina 25 jaar oud en toerde met een groep vrienden langs de bezienswaardigheden van het oude Egypte. Bij een kopje thee ontmoet ze Norman de Garris Davies, die 16 jaar ouder is dan zij. Tegen die tijd was Norman al een gevestigde egyptoloog, en hij verklaarde duidelijk zijn serieuze werk en toewijding aan de wetenschap. Achter hem was werk als egyptoloog en kopiist, en samen met Sir William Matthew Flinders werkte Petrie in Dendera (1897-1898).

Vervolgens leidde hij de missie van het Egypt Exploration Fund, wat resulteerde in 11 delen met kopieën van graven uit Saqqara, Amarna, Sheikh Said en Deir el-Gebrawi. Tussen 1905 en 1907 werkte hij met George Reisner op het plateau van Gizeh en met James Henry Breasted, waarbij hij de monumenten in Nubië beschreef en bestudeerde. De liefde tussen de twee ontbrandde op het eerste gezicht en bij terugkomst van haar reis was Nina al verloofd met Norman, en een jaar later, in 1907, trouwden ze in Londen. In hetzelfde jaar leidde Norman de epigrafische missie naar Egypte van grote oude Egyptische necropolen. Hij en zijn vrouw, Nina, vestigden zich in Luxor, waar Norman zijn werk begon bij Sheikh ab del-Qurna. Bijna hun hele leven samen brachten ze daar door met het bestuderen van de teksten en afbeeldingen uit de graven van verschillende grote oude Egyptische necropolen. Dit wordt hun levenswerk.

Vanaf 1913 begon Nina te werken als kopiist voor de Metropolitan Mission, net als haar man. Dit werk vereist uiterste precisie, een nauwkeurig oog en een getalenteerde hand. Het is vaak donker en oncomfortabel om in de graven te werken. Er is een gebrek aan natuurlijk licht om de ware kleuren te zien. Teksten en reliëfs zijn vernietigd, delen ontbreken, afbeeldingen zijn bedekt met lagen stof en vuil. Nina begon in haar werk spiegels te gebruiken om meer licht in de kamers te brengen.

Samen met Norman begonnen ze een nieuwe techniek te gebruiken in hun herschilderingen - in plaats van aquarelverf gebruikten ze temperaverven, waarmee ze volume en dichtheid aan de afbeeldingen gaven. Nina beheerste de techniek, stijl en vorm van de oude Egyptische hiërogliefen en beelden in zo'n mate dat haar weergaven zelfs het professionele oog vandaag de dag nog steeds gemakkelijk voor de gek kunnen houden. Ze wonen in een klein huisje in Luxor, waar ze 's avonds graag naar muziek luisteren op hun oude grammofoon, thee drinken en na het eten doorwerken tot in de vroege uurtjes van de volgende dag.

Sir Alan Gardiner, een van de beroemdste Britse egyptologen, was onder de indruk van Nina's talent en slaagde erin verschillende solotentoonstellingen van haar te organiseren in Londen en Oxford, en Rockefeller zelf werd als donateur opgenomen. Met zijn hulp werden twee delen van haar werken gepubliceerd.

Voor de eerste editie van zijn Egyptische grammatica vroeg Sir Alan Gardiner Nina en Norman om een ​​hiëroglifische karakterpool te maken. Dat doen ze, en in feite is de grammatica die alle Egyptologen tegenwoordig gebruiken gebaseerd op de hiërogliefen die zijn geschreven door Nina en Norman de Garris Davies.

In 1939 verlieten de twee vanwege de gecompliceerde politieke situatie vlak voor de Tweede Wereldoorlog hun huis in Kurna en keerden terug naar Engeland. De helft van hun bezittingen blijft in Egypte, wat duidelijk aangeeft dat ze van plan zijn terug te keren en hun werk voort te zetten. Op 5 november 1941 stierf Norman echter in zijn slaap aan hartfalen. Nina, alleen gelaten, keerde nooit terug naar Egypte en wijdde haar hele leven aan het arrangeren, bewerken en publiceren van de onvoltooide werken van haar man.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -