16.4 C
Brussel
Zaterdag september 30, 2023
CaliforniaLangdurige droogte leidde tot sociale spanningen en de ineenstorting van Mayapan

Langdurige droogte leidde tot sociale spanningen en de ineenstorting van Mayapan

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Meer van de auteur

Wetenschappers voerden een interdisciplinair onderzoek uit naar materialen uit de stad Mayapan, de grootste politieke hoofdstad van de Maya's uit de postklassieke periode. Ze ontdekten dat zolang de regenval in de regio op een voldoende niveau bleef, de bevolking van de stad bleef groeien. Maar langdurige droogtes hebben geleid tot verhoogde sociale spanningen en geweld. Mayapan werd uiteindelijk verlaten in het midden van de 15e eeuw. Het is opmerkelijk dat de onderzoekers er blijkbaar in zijn geslaagd een collectieve begrafenis te vinden van vertegenwoordigers van de Kokom-dynastie, die omstreeks 1441 zijn omgekomen als gevolg van een opstand. Dit wordt gemeld in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Aan het begin van het 1e en 2e millennium van onze jaartelling vond de crisis van de klassieke Maya-samenleving plaats. Veel gebieden waren praktisch ontvolkt, staatsverenigingen stortten in, veel steden verdwenen en de sociale structuur en economie stortten in. Een aantal wetenschappers ziet klimaatverandering als de oorzaak van dit proces, terwijl anderen het idee verdedigen dat interne structurele problemen in de Maya-samenleving de oorzaak waren. In de beginfase van de postklassieke periode, rond de tweede helft van de 10e - midden 11e eeuw, bloeide de stad Chichen Itza, die het grootste deel van het noorden van Yucatan beheerste. Maar al snel raken hij en verschillende andere steden in verval en aan het einde van de 12e eeuw vestigt Mayapan de dominantie over het schiereiland.

Mayapan is de grootste politieke hoofdstad van de Maya's van de postklassieke periode. Het werd bewoond van ongeveer 1100 tot 1450 en was groter dan elke stad in de laaglanden van de Maya's van Belize, Guatemala en Mexico, en fungeerde als het centrum van het politieke, economische en religieuze leven. Sinds de tweede helft van de 13e eeuw werd Mayapan geregeerd door de Kokom-dynastie, wiens macht grotendeels gebaseerd was op controle over de handel met andere regio's. In 1441 werden de Kokoms echter omvergeworpen als gevolg van een opstand onder leiding van de Shiu-dynastie, en als gevolg daarvan werd Yucatan verdeeld in een dozijn en een half staten die met elkaar in oorlog waren, maar nauw met elkaar verbonden waren door handel. Tegenwoordig is Mayapan de ruïnes van een oude stad. Archeologen hebben er de overblijfselen van een stadsmuur ontdekt, enkele duizenden gebouwen, waaronder monumentale tempels, een heilige cenote (natuurlijke bron), talrijke kunstvoorwerpen, begrafenissen en andere dingen die verband houden met de Maya-beschaving.

Douglas Kennett van de Universiteit van Californië in Santa Barbara heeft samen met collega's uit Australië, het VK, Duitsland, Canada, Mexico en de VS archeologische, historische, osteologische en paleoklimatologische gegevens gecombineerd om het verband te testen tussen klimaatverandering, burgerconflicten en politieke instorten. Mayapana in de XIV-XV eeuw. Wetenschappers voerden ook een radiokoolstofanalyse uit van de stoffelijke resten van 205 mensen om de informatie uit geschreven bronnen over een aantal belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Mayapan, vastgelegd met behulp van de Maya-kalender, te bevestigen of te weerleggen: uit de periode van "terreur en oorlog" (1302 -1323) tot de moord op vertegenwoordigers van de Kokom-dynastie (1440-1461), evenals het politieke verval en het verlaten van de stad (na 1450).

Om de klimatologische omstandigheden te achterhalen waarin de Maya's tijdens de bestudeerde periode leefden, voerden wetenschappers een analyse uit van stabiele zuurstofisotopen in speleothemen, en bestudeerden ze ook veranderingen in het zoutgehalte van water in een klein meer op ongeveer 27 kilometer van Mayapan. Als resultaat van dit werk ontdekten wetenschappers dat er rond 1100-1340 voldoende neerslag in de regio viel. Dit ging gepaard met een bevolkingstoename die rond 1200–1350 een hoogtepunt bereikte, waarna de bevolking begon af te nemen en rond 1450 een dieptepunt bereikte. Deze conclusie wordt bevestigd door schriftelijke bronnen.

Radiokoolstofanalyse van de overblijfselen van een collectieve begrafenis die in de buurt van de tempel was opgegraven, toonde aan dat 25 personen stierven rond 1302-1362. In drie van hen vonden wetenschappers post-mortem traumatisch hersenletsel, snijwonden aan de botten, wat wijst op verminking en opzettelijke ontheiliging.

Volgens de onderzoekers komt deze begrafenis mogelijk overeen met historisch bewijs van conflicten in Yucatan (mogelijk zijn het geofferde krijgsgevangenen). Een ander type collectieve graven zijn twee objecten uit 1360-1400, opgegraven in de buurt van ceremoniële structuren, die ontheiligde menselijke resten bevatten met ritueel aardewerk. Een aantal overblijfselen toont aan dat mensen een gewelddadige dood stierven (wonden met stenen messen in verschillende delen van het skelet), daarnaast werden enkele overblijfselen uiteengereten en verbrand. Volgens wetenschappers komt dit overeen met historische gegevens over de strijd binnen de heersende facties. Deze gebeurtenis viel met name samen met een grote droogte in Centraal-Mexico. Historisch bewijs van Mayapan-bloedbaden is ook consistent met bewijs van bevolkingsafname en architecturale constructie.

Een andere collectieve begrafenis werd gevonden in de buurt van de tempel van Kukulkan. Wetenschappers hebben gesuggereerd dat het kan overeenkomen met de begrafenis van vertegenwoordigers van de Kokom-dynastie, die werden gedood door Shiu. De schedels en botten van het postcraniale skelet behoorden toe aan ten minste negen personen, van wie er zeven kinderen waren. Wetenschappers hebben bij twee mensen sporen van steekwonden gevonden. Op basis van radiokoolstofanalyse vond deze gebeurtenis plaats tussen 1440-1460. Bovendien bevestigde paleogenetische analyse dat de begravenen genetisch dicht bij elkaar lagen op de moederlijn.

De onderzoekers concludeerden dat de bevolkingsafname van Mayapan samenviel met een periode van extreme droogte (rond 1350-1430). Als gevolg hiervan volgde hongersnood, werd de handel verstoord en werd Mayapan uiteindelijk verlaten, en de inwoners stichtten vele kleine staten in heel Yucatan. De wetenschappers concludeerden ook dat de langdurige ontberingen veroorzaakt door klimaatverandering leidden tot sociale spanningen die werden aangewakkerd door politici. Dit leidde uiteindelijk tot steeds meer geweld. Bovendien bevestigden ze de schriftelijke gegevens over het verval van deze stad tussen 1441-1461.

Foto: Locatie van de stad Mayapan op de kaart en de plattegrond van dit monument. De letters MB geven de plaatsen aan waar collectieve graven zijn ontdekt.

Douglas Kennett et al. / Natuurcommunicatie, 2022

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -