5.7 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
EuropaPalestina: EU kondigt € 261 miljoen aan ter ondersteuning van de operaties van UNRWA

Palestina: EU kondigt € 261 miljoen aan ter ondersteuning van de operaties van UNRWA

Europese Commissie
Europese Commissie
De Europese Commissie (EC) is de uitvoerende tak van de Europese Unie, die verantwoordelijk is voor het voorstellen van wetgeving, het handhaven van EU-wetten en het leiden van de administratieve activiteiten van de vakbond. De commissarissen zweren bij het Europese Hof van Justitie in de stad Luxemburg een eed en beloven dat ze de verdragen zullen respecteren en volledig onafhankelijk zullen zijn bij het uitvoeren van hun taken tijdens hun mandaat. (Wikipedia)
Op 31 augustus 2022 informeerde Commissie-generaal Philippe Lazzarini de leden van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement over de verslechterende situatie van Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, waaronder de gevolgen van de crisis in Oekraïne en de laatste escalatie in Gaza eerder deze maand. Tijdens de gedachtewisseling in Brussel hebben de Commissaris-generaal ging ook in op de kritieke financiële situatie van het Agentschap en bedankte de leden van het Europees Parlement voor het spelen van een sleutelrol in het vruchtbare partnerschap tussen de EU en de UNRWA. 

Europese Commissie Brussel, 09 aug 2022

De Europese Unie bevestigde vandaag haar rol als al lang bestaand, voorspelbare en betrouwbare partner van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) en een van haar grootste donoren.

De Europese Commissie heeft 261 miljoen euro goedgekeurd als de meerjarige bijdrage die het mogelijk zal maken om voorspelbare financiële middelen aan het Agentschap te verzekeren voor het verlenen van essentiële diensten aan Palestijnse vluchtelingen. In overeenstemming met de gezamenlijke verklaring van de EU en de UNRWA 2021-2024, omvat het de driejarige financiering van de EU voor UNRWA voor een totaal van 246 miljoen EUR, in combinatie met een extra bedrag van 15 miljoen EUR van de Voedsel- en Veerkrachtfaciliteit om voedselonzekerheid aan te pakken en te verminderen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Hoge Vertegenwoordiger/vicevoorzitter, Josep Borrell, Zei: “De EU, als langetermijnpartner van UNRWA, is vastbesloten haar activiteiten voort te zetten met politieke en financiële steun. UNRWA blijft cruciaal voor het bieden van de nodige bescherming en essentiële diensten aan Palestijnse vluchtelingen en het ondersteunen van vrede en stabiliteit in de regio. De EU zal UNRWA blijven steunen op al haar operatiegebieden, ook in Oost-Jeruzalem. Onze steun aan UNRWA is een sleutelelement in onze strategie om bij te dragen aan de bevordering van veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in de regio, wat ook helpt om de vooruitzichten op duurzame vrede tussen Israëliërs en Palestijnen levend te houden.”

EU-commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, Oliver Varhelyi, Zei: “We blijven een betrouwbare en voorspelbare partner en een topdonor van UNRWA. Anderen moeten een stap verder gaan en zich bij de EU aansluiten om voorspelbare meerjarige financiering te verstrekken. Het Agentschap speelt een stabiliserende rol in de regio. Het moet dit blijven doen, met een duidelijke focus op zijn kernmandaat. We zullen blijven samenwerken met de UNRWA om de bestuurssystemen van het Agentschap te versterken en de transparantie en het deugdelijk beheer te helpen verbeteren. We blijven ook vastbesloten om kwaliteitsonderwijs voor Palestijnse kinderen te promoten en te zorgen voor volledige naleving van de UNESCO-normen in al het onderwijsmateriaal.”

Achtergrond

Sinds 1971 is het strategische partnerschap tussen de Europese Unie en UNRWA gebaseerd op de gedeelde doelstelling om de menselijke ontwikkeling, humanitaire en beschermingsbehoeften van Palestijnse vluchtelingen te ondersteunen en de stabiliteit in het Midden-Oosten te bevorderen.

Op 17 november 2021 heeft UNRWA-commissaris-generaal Lazzarini, HV/VP Borrell, en commissaris Varhelyi ondertekende de EU-UNRWA "Gezamenlijke verklaring over EU-steun aan UNRWA (2021-2024)", ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het partnerschap tussen de EU en de UNRWA. In de gezamenlijke verklaring verbindt de Europese Unie zich ertoe de UNRWA politiek te blijven steunen en voorspelbare, meerjarige financiële middelen veilig te stellen. UNRWA ondervindt aanzienlijke uitdagingen bij het vervullen van haar mandaat als gevolg van terugkerende financiële tekorten.

UNRWA moet dringend hervormen en innovatieve manieren vinden om de dienstverlening aan vluchtelingen in stand te houden. De EU steunt de UNRWA bij het voortzetten van deze interne hervormingsinspanningen om een ​​gezonde en duurzame financiële basis te verzekeren, onder meer door zich te concentreren op kerndiensten voor de meest kwetsbaren.

Daarnaast blijft de EU haar uiterste best doen om bestaande en potentiële donoren te bereiken om het Agentschap een houdbaar fiscaal model te geven en te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de bijdragen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -