13 C
Brussel
Vrijdag, maart 24, 2023

Multilateralisme voor vooruitgang in de strijd tegen transnationale georganiseerde misdaad: 11e zitting van de UNTOC-conferentie van de partijen gesloten

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie in The European Times betekent niet automatisch onderschrijving van het standpunt, maar het recht om het te uiten.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://www.europeantimes.news
De European Times News is bedoeld om nieuws te brengen dat ertoe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
© UNODC

Wenen (Oostenrijk), 24 oktober 2022 – De 11e zitting van de Conferentie van de Partijen (COP) bij het Verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad (UNTOC) is vrijdag afgesloten.

De sessie van een week werd gehouden in een hybride vorm met zowel persoonlijke als online deelname en bracht meer dan 1500 deelnemers uit 134 landen, 22 internationale en regionale organisaties en 196 maatschappelijke organisaties samen.

COP11 besprak de status van de implementatie van het UNTOC en de drie protocollen over mensenhandel, migrantensmokkel en handel in vuurwapens. Het debat spitste zich ook toe op kwesties met betrekking tot cybercriminaliteit, milieucriminaliteit, witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Tijdens haar 11e zitting heeft de Conferentie van de Partijen zes resoluties aangenomen met betrekking tot internationale samenwerking, technische bijstand, de bescherming van cultuurgoederen, mensenhandel, milieumisdrijven en illegale vervaardiging van en handel in vuurwapens.

Tijdens COP11 riepen staten op tot een hernieuwde toezegging om het UNTOC-beoordelingsproces verder te bevorderen en benadrukten zij de noodzaak om te zorgen voor duurzame middelen om de voortdurende en onpartijdige werking van het UNTOC COP-secretariaat te waarborgen.

Meer dan 60 side events werden gehouden in de marge van de 11e sessie van de COP.

COP11 zag de deelname van meer dan 500 maatschappelijke organisaties (CSO's). Bijna de helft van de COP11-side-events werd georganiseerd door of medegeorganiseerd met maatschappelijke organisaties. Tijdens de informele dialoog met het maatschappelijk middenveld deelde mevrouw Ghada Waly, uitvoerend directeur van het VN-bureau voor drugs en misdaad (UNODC), haar visie op het betrekken van het maatschappelijk middenveld bij het bestrijden en voorkomen van georganiseerde misdaad.

De 12e zitting van de Conferentie van de Partijen (COP12) zal worden bijeengeroepen op 14-18 oktober 2024.

Nadere inlichtingen

De COP komt om de twee jaar bijeen om de implementatie van het UNTOC te bevorderen en, vanaf 2020, om het evaluatieproces te bevorderen via het UNTOC Review Mechanism.

Tot op heden hebben 190 staten die partij zijn het verdrag geratificeerd of zijn er lid van geworden, dat het enige mondiale rechtsinstrument is tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- Advertentie -

Moet lezen

- Advertentie -

Laatste artikels