0.9 C
Brussel
Woensdag februari 8, 2023

Wereldbeker: Qatar en FIFA moeten families van overleden arbeidsmigranten helpen compenseren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie in The European Times betekent niet automatisch onderschrijving van het standpunt, maar het recht om het te uiten.

EP-leden omschrijven de corruptie binnen de FIFA als “ongebreideld, systemisch en diepgeworteld, dit heeft het imago en de integriteit van het wereldwijde voetbal ernstig geschaad. Het Parlement roept Qatar en de FIFA op om alle slachtoffers van de WK-voorbereidingen schadeloos te stellen.

Donderdag nam het Europees Parlement een resolutie aan over de mensenrechtensituatie in Qatar. EP-leden benadrukken dat de Golfstaat het biedingsproces voor de FIFA Wereldbeker heeft gewonnen te midden van geloofwaardige beschuldigingen van omkoping en corruptie. Ze betreuren de dood van duizenden migrerende werknemers, voornamelijk in de bouwsector die het land hebben geholpen bij de voorbereiding op het toernooi, evenals alle gewonden.

De leden van het Europees Parlement omschrijven de corruptie binnen de FIFA als "ongebreideld, systematisch en diepgeworteld", en betreuren ook dat het proces om het WK voetbal in 2010 aan Qatar toe te kennen, niet transparant was en dat er geen verantwoorde risicobeoordeling plaatsvond. imago en integriteit van het mondiale voetbal.

Het Parlement dringt aan EU landen, met name die met grote nationale voetbalcompetities, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, om druk uit te oefenen op de UEFA en de FIFA om de FIFA fundamenteel te hervormen. Dit omvat onder meer de invoering van democratische en transparante procedures bij de toekenning van wereldkampioenschappen voetbal en de strikte uitvoering ervan rechten van de mens en duurzaamheidscriteria voor gastlanden.

Om atleten en fans te beschermen en een einde te maken aan sportswashing, mogen internationale sportevenementen niet worden toegekend aan landen waar fundamentele en rechten van de mens worden geschonden en waar systematisch gendergerelateerd geweld voorkomt.

Alle slachtoffers van WK-voorbereidingen moeten worden gecompenseerd

Met naar schatting meer dan 2 miljoen buitenlanders die ongeveer 94% van de beroepsbevolking van het land uitmaken, verwelkomt de resolutie het feit dat, volgens de Internationale Arbeidsorganisatie, heeft de regering van Qatar 320 miljoen dollar terugbetaald aan slachtoffers van loonmisbruik via het zogenaamde "Workers' Support and Insurance Fund". De EP-leden betreuren echter dat veel werknemers in Qatar en hun gezinnen zijn uitgesloten van het toepassingsgebied en vragen om uitbreiding van het fonds tot alle getroffenen sinds het begin van het werk in verband met de FIFA Wereldbeker, waarbij ook de sterfgevallen van werknemers en andere mensenrechtenschendingen.

Ze roepen de FIFA ook op om bij te dragen aan een alomvattend herstelprogramma voor arbeidersgezinnen als compensatie voor de omstandigheden waaraan ze zijn blootgesteld.

Volledige onderzoeken nodig

Erkenning van de belangrijke bijdrage van migrerende werknemers aan die van Qatar economie en de FIFA Wereldbeker 2022 dringt het Parlement er bij de Qatarese autoriteiten op aan om volledig onderzoek te doen naar de dood van migrerende werknemers in het land en om families schadeloos te stellen in gevallen waarin werknemers stierven als gevolg van hun werkomstandigheden. Het steunt ook de recente inspanningen van Qatar om de omstandigheden en rechten van werknemers te verbeteren, die door de internationale gemeenschap aan de orde zijn gesteld, maar roept op tot de volledige uitvoering van de aangenomen hervormingen.

EP-leden betreuren het misbruik dat door de autoriteiten van het land is gepleegd op de LGBTQ+-gemeenschap. Dit omvat het gebruik van nationale wetten die het mogelijk maken dat LGBTQ+-personen tot zes maanden voorlopig worden vastgehouden zonder aanklacht of proces. De resolutie dringt er ook bij Qatar op aan om de maatregelen voor gendergelijkheid te versterken, inclusief het afschaffen van de overblijfselen van de voogdij over vrouwen, en tegelijkertijd meer inspanningen te leveren om de vertegenwoordiging van vrouwen op de formele arbeidsmarkt te vergroten.

Voor meer details zal de resolutie volledig beschikbaar zijn hier. Het werd bij handopsteking aangenomen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie - spot_img

Moet lezen

Laatste artikels