11.7 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
EuropaCorruptieschandaal: EP-leden dringen aan op hervormingen voor transparantie en verantwoording

Corruptieschandaal: EP-leden dringen aan op hervormingen voor transparantie en verantwoording

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Kritieke grondstoffen - plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

Kritieke grondstoffen – plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

0
Elektrische auto's, zonnepanelen en smartphones: ze bevatten allemaal kritische grondstoffen. Zij vormen het levensbloed van onze moderne samenlevingen.
plannen om consumenten te beschermen tegen manipulatie van de energiemarkt

Plannen om consumenten te beschermen tegen manipulatie van de energiemarkt

0
De wet heeft tot doel de toegenomen manipulatie van de energiemarkt aan te pakken door de transparantie en toezichtsmechanismen te versterken
Media Freedom Act: versterkt de transparantie en onafhankelijkheid van de EU-media

Media Freedom Act: versterkt de transparantie en onafhankelijkheid van de EU-media

0
De Commissie Cultuur en Onderwijs heeft de Media Freedom Act gewijzigd om ervoor te zorgen dat deze van toepassing is op alle media-inhoud en redactionele beslissingen beschermt

Het Parlement heeft op recente beschuldigingen gereageerd met onmiddellijke wijzigingen en eisen voor maatregelen om mazen in de bestaande transparantieregels te dichten.

volgend Het debat van dinsdag, heeft het Parlement een resolutie aangenomen over de verdenkingen van corruptie door Qatar en de bredere behoefte aan meer transparantie in de EU-instellingen, met 541 stemmen voor, twee tegen en drie onthoudingen.

EP-leden zijn geschokt door de recente beschuldigingen dat EP-leden, voormalige EP-leden en EP-medewerkers betrokken zijn bij corruptie, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie, en steunen de volledige medewerking van het Huis aan het lopende onderzoek, en merken op dat interne systemen corruptie niet konden voorkomen . Ze veroordelen ook de vermeende corruptiepogingen van Qatar, die een ernstige buitenlandse inmenging in de Europese democratie zouden vormen.

Onmiddellijke opschorting van alle wetgevende werkzaamheden met betrekking tot Qatar

Als onmiddellijke maatregel hebben de leden van het Europees Parlement besloten alle werkzaamheden aan wetgevingsdossiers met betrekking tot Qatar op te schorten, met name met betrekking tot visumliberalisering en de EU luchtvaartovereenkomst met Qatar, evenals geplande bezoeken, totdat er meer duidelijkheid komt. Ze vragen ook om veiligheidspassen voor vertegenwoordigers van Qatarese belangen op te schorten totdat de gerechtelijke onderzoeken duidelijkheid verschaffen.

Hervorming van de regels van het Parlement

Het Parlement maakt zich zorgen over mogelijke belangenconflicten veroorzaakt door "bijbaantjes", vooral wanneer sommige EP-leden dienen als managers, in de raad van bestuur of in adviesraden van, of als adviseurs van banken, multinationals of beursgenoteerde bedrijven. De leden van het Europees Parlement ondersteunen een systeem van vermogensverklaringen, aan het begin en einde van elk mandaat. Deze verklaringen zouden alleen toegankelijk kunnen zijn voor relevante autoriteiten en zouden worden gecontroleerd als er gegronde beschuldigingen zijn.

Ze verbinden zich er ook toe om volledige transparantie te garanderen met betrekking tot hun extra inkomsten en om elke externe financiering van leden van het EP en personeel van fracties te verbieden. Het Parlement zal streven naar een verbod op EU-niveau op donaties van derde landen aan leden van het Europees Parlement en politieke partijen en verzoekt de Commissie daartoe een voorstel voor te bereiden. Er zou een "afkoelingsperiode" moeten worden ingevoerd voor het einde van het mandaat van een EP-lid, om het fenomeen "draaideur" aan te pakken, zeggen EP-leden.

EP-leden willen de EU-transparantieregister verplicht, breid het toepassingsgebied uit tot vertegenwoordigers van derde landen en voormalige leden van het Europees Parlement en versterk het zodat het kan worden gebruikt om informatie grondiger te verifiëren. Om andere aanverwante kwesties te helpen aanpakken, proberen ze ook een onderzoekscommissie op te richten naar aanleiding van de resultaten van onderzoeken en processen, om gevallen van corruptie en ongepaste acties van derde landen te onderzoeken, en een speciaal comité tekortkomingen in het kader van het Parlement opsporen en hervormingsvoorstellen doen. Bovendien zou een vicevoorzitter van het EP moeten worden belast met het verifiëren van de integriteit en het bestrijden van corruptie en buitenlandse inmenging.

Erkennend dat parlementaire vriendschapsgroepen goed gereguleerd en gecontroleerd moeten worden om te kunnen blijven bestaan, instrueren EP-leden de Quaestoren om bestaande regels te implementeren en een toegankelijk, actueel register samen te stellen. Ze dringen er ook op aan dat informatie over "wetgevende voetafdrukken" openbaar wordt gemaakt voor voorgestelde teksten en amendementen.

Samenwerken met andere EU-instellingen en agentschappen

Het Parlement dringt er bij de Commissie op aan eindelijk met een voorstel te komen om de Onafhankelijke ethische instantie die het Parlement heeft voorgesteld in september 2021, en beveelt verbeteringen aan aan de EU-personeelsreglement om het af te stemmen op de Klokkenluidersrichtlijn, die het hoe dan ook intern zal implementeren. Het benadrukt ook de rol van het Europees Openbaar Ministerie, Eurojust, Europol en het fraudebestrijdingsagentschap van de EU OLAF, en dringt aan op verdere versterking van de capaciteiten en samenwerking van het EOM en OLAF, evenals op gemeenschappelijke anticorruptieregels voor leden en personeel van EU-organen.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -