4.6 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
EconomieEP-leden hernieuwen schorsing van EU-invoerrechten op Oekraïense exportproducten

EP-leden hernieuwen schorsing van EU-invoerrechten op Oekraïense exportproducten

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De Internationale Handelscommissie heeft donderdag groen licht gegeven voor een nieuwe schorsing van een jaar van EU-invoerrechten op Oekraïense export om de economie van het land te ondersteunen.

Leden van de Internationale Handelscommissie keurden a voorstel om de schorsing van invoerrechten, antidumpingrechten en vrijwaringsmaatregelen op Oekraïense uitvoer naar de Nederlands tegen de achtergrond van de Russische aanvalsoorlog die het vermogen van Oekraïne om handel te drijven met de rest van de wereld belemmert.

De schorsing van de tarieven is van toepassing op groenten en fruit die onderworpen zijn aan de invoerprijs systeem, evenals landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten onderworpen aan tariefcontingenten. Op industriële producten zijn sinds 1 januari 2023 nulrechten verschuldigd in het kader van de associatieovereenkomst EU-Oekraïne, dus ze zijn niet opgenomen in het nieuwe voorstel.

De EP-leden keurden het ontwerpverslag van de commissie goed, opgesteld door de vaste rapporteur voor Oekraïne Sandra Kalniet (EVP, LV), met 27 stemmen, 1 tegen en 7 onthoudingen.


Offerte

“Ik ben een groot voorstander van het vernieuwen van de handelsliberaliseringsmaatregelen die momenteel helpen de Oekraïense continuïteit en stabiliteit van de handel te waarborgen te midden van een meedogenloze oorlog veroorzaakt door Rusland. Deze maatregelen zijn cruciaal voor het versterken van de veerkracht van Oekraïne in het heden en met het oog op de toekomst, terwijl we werken aan de geleidelijke integratie van Oekraïne in de interne markt van de EU. Onze solidariteit met Oekraïne is consistent, transparant en rotsvast, wat nog werd versterkt door de status van kandidaat-lidstaat van Oekraïne. De toekomst van Oekraïne ligt in de Europese Unie”, aldus Sandra Kalniete.


Achtergrond

De betrekkingen tussen de EU en Oekraïne worden geregeld door een associatieovereenkomst. De diepe en brede vrijhandelsruimte die in de overeenkomst is opgenomen, zorgt sinds 2016 voor preferentiële toegang tot de EU-markt voor Oekraïense bedrijven.

Volgens de Commissie is de EU de grootste handelspartner van Oekraïne, goed voor 39.5 % van zijn handel in 2021. Oekraïne is de 15e grootste handelspartner van de EU, goed voor ongeveer 1.2 % van de totale handel van de EU.


Volgende stappen

Tijdens de plenaire vergadering van 8-11 mei zal er door alle leden van het Europees Parlement worden gestemd over het ontwerpverslag. De maatregel wordt van toepassing op de dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -