14.8 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
instellingenSchengen - het kleine dorp dat Europa heeft veranderd

Schengen – het kleine dorp dat Europa heeft veranderd

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Het Schengen-akkoord dat vandaag bekend is, werd ondertekend in een klein dorpje in het zuidoostelijke deel van Luxemburg - een plek vol symboliek

Luxemburg kan met de auto in iets meer dan een uur worden doorkruist. Voor je het weet, ben je in het nabijgelegen Frankrijk, Duitsland of België, alleen de meest oplettende ziet het grensbord en de vlaggen van het Groothertogdom ver achter zich.

Deze mogelijkheid is deels te danken aan de kleine omvang van het land, maar ook aan een Luxemburgse erfenis: een verdrag dat 38 jaar geleden werd ondertekend in het kleine dorpje Schengen in het zuidoosten van het land. Het nu beroemde Akkoord van Schengen heeft de manier waarop we in Europa reizen ingrijpend veranderd en het blijft zich vandaag de dag ontwikkelen.

Niet zo klein Luxemburg

Op het eerste gezicht zou Luxemburg kunnen worden gezien als een commercieel centrum waar eenvoudig geld wordt verdiend. Het neemt heel weinig ruimte in beslag op de kaart en wordt vaak onbedoeld over het hoofd gezien als een bestemming ten gunste van zijn buren. Dit kleine land, een van de oprichters van wat nu de Europese Unie is, is de thuisbasis van een van de drie hoofdsteden van de EU – Luxemburg (samen met Brussel en Straatsburg) – en blijft een sleutelrol spelen in het bestuur van de unie.

Het land onderscheidt zich als een constitutionele monarchie, gelegen tussen de twee gigantische republieken Frankrijk en Duitsland, en heeft de prijs betaald voor zijn locatie in niet één maar twee wereldoorlogen, wat betekent dat het veel rijke en intrigerende geschiedenis te bieden heeft. Het heeft een bloeiende lokale wijnindustrie, een indrukwekkende restaurantscene, talloze musea en monumenten (van het fort dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het oude stadscentrum tot het graf van generaal George Patton Jr.) en een ogenschijnlijk aangeboren liefde voor zeevruchten, kaas en al het andere. zoet.

In 1985 speelde Luxemburg een belangrijke rol bij de totstandkoming van een baanbrekend stuk wetgeving – de ondertekening van het Akkoord van Schengen – een eenzijdige overeenkomst die grensvrij reizen binnen Europese lidstaten garandeerde.

In de voetsporen van deze historische plek kunnen toeristen door de Moezelvallei reizen - een rustig en pretentieloos deel van het oostelijke deel van Luxemburg. De rivier de Moezel fungeert lui als een natuurlijke grens tussen Luxemburg en Duitsland. De vallei staat duidelijk centraal in de wijnbereiding van het land, met wijngaarden die zich uitstrekken over de lage heuvels, alleen onderbroken door steden en dorpen verspreid over de heuvels.

Op de westelijke oever van de Moezel ligt het kleine Schengen. Met ongeveer 4,000 inwoners is het zeker niet de bestemming met grote namen en felle lichten die je zou verwachten van een overeenkomst die de manier verandert waarop mensen in Europa reizen. Toch was het hier, op een sombere ochtend op 14 juni 1985, dat vertegenwoordigers van België, Frankrijk, Luxemburg, West-Duitsland (toen) en Nederland bijeenkwamen om officieel de overeenkomst voor deze revolutionaire nieuwe grenzeloze zone te ondertekenen.

De achtergrond

Het aantal Europese verdragen, allianties, cross-allianties en tegenverdragen dat in de tweede helft van de 20e eeuw is ontstaan, is verbijsterend. De lijst schreeuwt bureaucratie, maar het begrijpen van de verschillende allianties op dat moment is van groot belang bij het creëren van de Schengen-omgeving.

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1944 ten einde liep, verenigden België, Luxemburg en Nederland zich om de Benelux te creëren. Deze drie landen erkennen de voordelen die samenwerking zal opleveren in de komende, onvermijdelijk moeilijke decennia, en hopen de handel te stimuleren door middel van een douaneovereenkomst.

Op basis van de Benelux creëerde het Verdrag van Rome in 1957 de Europese Economische Gemeenschap (EEG) – een uitgebreide douane-unie van de zes oprichtende landen (Benelux en West-Duitsland, Frankrijk en Italië).

Aan het begin van de jaren tachtig telde de EEG 1980 lidstaten, en hoewel er alleen snelle grenscontroles tussen hen waren, was de realiteit dat het nog steeds het verkeer ophield, personele middelen vereiste en steeds meer werd gezien als onnodige bureaucratie. Het concept van enkele reizen zonder binnengrenzen verdeelt de leden echter, waarbij de helft van hen aandringt op vrij verkeer alleen voor EU-burgers en zich dus blijft inzetten voor controles aan de binnengrenzen om onderscheid te maken tussen EU- en niet-EU-burgers.

Zoals Martina Kneip, hoofd van het European Schengen Museum, uitlegt: “Het idee van open grenzen in 1985 was iets buitengewoons – een utopie. Niemand geloofde dat het werkelijkheid kon worden.”

De overige vijf lidstaten (Benelux, Frankrijk en West-Duitsland) die het vrije verkeer van personen en goederen willen realiseren, worden overgelaten aan de totstandkoming van het gebied waarnaar Schengen zijn naam zal geven.

Waarom Schengen?

Nu Luxemburg het voorzitterschap van de EEG overneemt, heeft het kleine land het recht om de plaats te kiezen waar de ondertekening van dit verdrag plaatsvindt. Schengen is de enige plaats waar Frankrijk en Duitsland een grens delen met een Benelux-land

Als ontmoetingsplaats voor drie landen is de keuze voor Schengen doordrenkt van symboliek. Om ervoor te zorgen dat het neutraal was, verzamelden de ondertekenaars zich aan boord van het schip MS Princesse Marie-Astrid om hun voorstel te schrijven. Het schip ligt zo dicht mogelijk bij de drievoudige grens die midden door de rivier de Moezel loopt voor anker.

Toch kreeg de ondertekening van Schengen destijds weinig steun of aandacht. Afgezien van de vijf EEG-lidstaten die tegen zijn, geloven veel ambtenaren, uit alle landen, gewoon niet dat het van kracht zal worden of zal slagen. Zozeer zelfs dat op de dag van de ondertekening geen enkel staatshoofd van de vijf ondertekenende landen aanwezig was.

Vanaf het begin werd de overeenkomst ondergewaardeerd, "beschouwd als een experiment en iets dat geen stand zou houden", aldus Kneipp. Daarbij komt nog de onvermijdelijke bureaucratie die ervoor zorgt dat de volledige afschaffing van de binnengrenzen in de vijf oprichtende staten pas in 1995 zal plaatsvinden.

Het Schengengebied vandaag

Tegenwoordig bestaat het Schengengebied uit 27 lidstaten. Hiervan zijn er 23 lid van de EU en vier (IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein) niet.

Net als toen, zoals nu, heeft Schengen zijn critici. Een migrantencrisis heeft het Schengen-idee ondermijnd, waardoor tegenstanders van open grenzen voldoende "munitie" hebben om de inclusie-inspanningen van de overeenkomst aan te vallen. Niettemin blijft het Schengengebied groeien, hoewel het toetredingsproces omslachtig blijft. Het beleid bepaalt nog steeds wie lid kan worden, aangezien nieuwe leden unaniem moeten worden aanvaard. Bulgarije en Roemenië hebben herhaaldelijk een veto uitgesproken om zich bij Schengen aan te sluiten vanwege zorgen over corruptie en de veiligheid van hun buitengrenzen.

  Voor velen wegen de voordelen van het Schengengebied echter veel zwaarder dan de nadelen. Zoals Kneipp opmerkt: "Het Schengen-akkoord is iets dat het dagelijks leven van alle Schengen-lidstaten beïnvloedt - ongeveer 400 miljoen mensen."

Wat gebeurt er met Schengen zelf?

Aangezien Schengen ver verwijderd is van grote verkeersaders, is de kans groot dat u daar alleen terechtkomt als u een bewuste poging doet om te bezoeken. Het ligt op ongeveer 35 km rijden van de stad Luxemburg en de route gaat door bossen, landbouwgrond en door de Moezelvallei. Het landschap verandert merkbaar als je de landelijke heuvels afdaalt naar de stad Remich. Van hier naar het epicentrum van Schengen - het Europees Museum - is de weg aangenaam, kronkelend tussen de met wijnranken begroeide hellingen en de rivier de Moezel. Hier wordt het verhaal van de totstandkoming van het Schengengebied vakkundig verteld door middel van interactieve tentoonstellingen en monumenten.

Zorg ervoor dat u de etalage bekijkt van officiële petten van grenswachten uit de lidstaten op het moment dat ze bij het gebied kwamen, elk met een nationale identiteit die werd opgeofferd voor het functioneren van Schengen.

Voor het museum zijn delen van de Berlijnse Muur geplaatst om ons eraan te herinneren dat muren – in dit geval de wereldberoemde gewapend betonnen muur van een van de oprichters van het akkoord – niet eeuwig hoeven te blijven staan. Voor het museum vind je drie stèles of stalen platen, elk met een eigen ster ter nagedachtenis aan de oprichters. Ten slotte zijn er de opvallende Columns of Nations, die iconische oriëntatiepunten van elk lid van het Schengengebied prachtig weergeven.

Natuurlijk is er meer dan alleen internationaal recht in dit vredige grensdorp. Bezoekers kunnen hun verblijf verlengen om te genieten van een cruise op de rivier de Moezel, wandelen of fietsen in de omliggende heuvels, of een crémant (de vereerde witte mousserende wijn van de regio) proberen om het Schengen-leven echt te proeven - het kleine dorp waarvan de naam zal blijven voor altijd in de geschiedenis.

Fotocredit: consilium.europa.eu

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -