14.2 C
Brussel
Vrijdag, september 15, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieTomografie van oude Egyptische mummie onthult tekenen van dodelijke ziekte

Tomografie van oude Egyptische mummie onthult tekenen van dodelijke ziekte

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Wetenschappers hebben een CT-scan gemaakt van de mummie van Jed-Hor uit Heidelberg, Duitsland, die een oudere man voorstelt die in Egypte leefde, blijkbaar in de 4e-1e eeuw voor Christus. Onderzoek van zijn schedel wees uit dat hij leed aan acute mastoïditis, die waarschijnlijk fatale complicaties veroorzaakte, zoals meningitis of hersenabces. Het lijkt erop dat er een soort therapeutisch kompres op het slaapbeen van de man is aangebracht, dat tijdens de mummificatie niet is verwijderd. Dit staat in een artikel gepubliceerd in de European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases. Grootschalige opgravingen in Egypte duurden meer dan een eeuw. Gedurende deze tijd zijn duizenden goed bewaarde oude lichamen ter beschikking gekomen van onderzoekers, waarvan er vele nog steeds slecht bestudeerd zijn. In de afgelopen jaren zijn de moderne methoden van paleoradiologie wetenschappers te hulp gekomen, waardoor aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de studie van bioarcheologische materialen.

In tegenstelling tot traditionele pathologische onderzoeken, maken moderne beeldvormende technieken (zoals computertomografie en 3D-reconstructie) het mogelijk gemummificeerde lichamen zo spaarzaam mogelijk te onderzoeken. Zo kunnen sporen van vergiftiging door zware metalen worden opgespoord, kunnen de doodsoorzaken van bepaalde personen worden vastgesteld en kunnen museumexposities op echtheid worden gecontroleerd. Roman Sokiranski van de Varna Medical University deed samen met zijn collega's uit Duitsland en de VS onderzoek naar de mummie van Jed-Hor, bewaard in de Duitse stad Heidelberg. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in de Egyptische stad Ahmim en dateert uit de Ptolemeïsche dynastie (4e - 1e eeuw voor Christus) - wetenschappers zijn van plan een preciezere leeftijd vast te stellen met behulp van radiokoolstofanalyse. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de mummie toebehoorde aan een oudere man van ongeveer 50 jaar oud. Na de dood, waarvan de oorzaken voor onderzoekers onduidelijk blijven, werden zijn inwendige organen en hersenen verwijderd, het lichaam gebalsemd, vervolgens in met hars doordrenkte linnen verbanden gewikkeld en bedekt met een dunne laag natuurlijk bitumen.

Met behulp van computertomografie besloten de onderzoekers te achterhalen welke gezondheidsproblemen deze man had. De wetenschappers ontdekten dat de trommelholte, de uitwendige gehoorgang en sommige andere plaatsen gevuld waren met een grijze substantie die eruitzag als opgedroogde pus. Bovendien ligt aan de buitenkant van het rechter slaapbeen van deze man een kompres van ongeveer 7 × 10 × 0.7 centimeter, wat qua dichtheid aanzienlijk verschilt van het omringende linnen verband dat de mummie bedekt. Volgens de onderzoekers leed de gemummificeerde Jed-Hor blijkbaar aan acute mastoïditis. Wetenschappers suggereren dat deze ontstekingsziekte leidde tot de ontwikkeling van ernstige intracraniale complicaties (bijvoorbeeld meningitis of hersenabces), waaraan de man uiteindelijk stierf. Tegelijkertijd kan het ontdekte kompres volgens de auteurs van het werk een behandelingsmiddel zijn geweest - misschien was het gedrenkt in een soort geneeskrachtig middel (van olie of honing tot uitwerpselen van katten of krokodillen). In dit geval blijft het echter onduidelijk waarom dit kompres niet werd verwijderd tijdens de mummificatie.

Illustratieve foto door Shvets Anna:

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -