17.6 C
Brussel
Dinsdag, oktober 3, 2023
NieuwsArrestatie top Rwandese voortvluchtige genocide toont 'gerechtigheid zal geschieden'

Arrestatie top Rwandese voortvluchtige genocide toont 'gerechtigheid zal geschieden'

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Fulgence Kayishema zou hebben orkestreerde de moord op ongeveer 2,000 Tutsi-vluchtelingen bij Nyange Catholic Church tijdens de 1994 Genocide tegen de Tutsi's in Rwanda, het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) zei in een verklaring.

Hij was woensdag in Zuid-Afrika gearresteerd in een gezamenlijke operatie tussen het IRMCT-bureau van de aanklager en de autoriteiten.

Eindelijk geconfronteerd met gerechtigheid

Kayishema is sinds 2001 op vrije voeten en was een van de vier overgebleven voortvluchtigen van de genocide, waarin een naar schatting een miljoen mensen werden gedood, en ruwweg 150,000 tot 250,000 vrouwen verkracht, gedurende een periode van zo'n 100 dagen.

IRMCT hoofdaanklager Serge Brammertz zei dat zijn arrestatie ervoor zorgt dat de langdurige voortvluchtige eindelijk terecht zal staan ​​voor zijn vermeende misdaden.

“Genocide is de ernstigste misdaad die de mensheid kent. De internationale gemeenschap heeft zich ertoe verbonden ervoor te zorgen dat de daders worden vervolgd en gestraft. Deze arrestatie is een tastbaar bewijs dat dit engagement niet vervaagt en dat gerechtigheid zal geschieden, hoe lang het ook duurt”, voegde hij eraan toe.

Internationale partners voor gerechtigheid

De heer Brammertz zei dat het grondige onderzoek dat tot de arrestatie heeft geleid mogelijk is gemaakt door de steun en medewerking van Zuid-Afrika en het operationele taakteam dat is opgericht door president Cyril Ramaphosa om de ICMRT bij te staan. voortvluchtig volgteam.

Ze kregen ook "essentiële steun" van soortgelijke taskforces in andere Afrikaanse landen, met name Eswatini en Mozambique.

“Rwandese autoriteiten onder leiding van procureur-generaal Aimable Havugiyaremye bleven onze sterkste partners en bood essentiële hulp, 'zei hij.

De hoofdaanklager haalde ook steun aan uit andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, en zei: "Kayishema's arrestatie toont eens te meer aan dat gerechtigheid kan worden verzekerd, ongeacht de uitdagingen, door middel van directe samenwerking tussen internationale en nationale wetshandhavingsinstanties.”

De IRMCT vervult essentiële functies die eerder werden uitgevoerd door het VN-tribunaal voor Rwanda (ICTR), dat in december 2015 werd gesloten, en een ander voor het voormalige Joegoslavië, dat twee jaar later werd gesloten.

Kayishema werd in 2001 aangeklaagd door het Rwanda-tribunaal.

Hij werd beschuldigd van genocide, medeplichtigheid aan genocide, samenzwering om genocide te plegen en misdaden tegen de menselijkheid wegens moorden en andere misdaden begaan in de gemeente Kivumu, in de prefectuur Kibuye, tijdens de genocide tegen de Tutsi's in Rwanda in 1994.

Volgens de aanklacht hebben hij en andere mededaders op 2,000 april 15 meer dan 1994 vluchtelingen vermoord – mannen, vrouwen, bejaarden en kinderen – in de Nyange-kerk in de gemeente Kivumu.

Hij "nam rechtstreeks deel aan de planning en executie" van het bloedbad en werkte gedurende twee dagen erna methodisch om de lijken naar massagraven te brengen.

'Verdere stap vooruit'

De arrestatie markeert "een volgende stap voorwaarts" in de poging om verantwoording af te leggen voor al die voortvluchtigen die nog steeds op vrije voeten zijn en die zijn aangeklaagd door het ICTR.

Sinds 2020 is het OTP Fugitive Tracking Team verantwoordelijk voor vijf van de voortvluchtigen, waaronder een andere architect van de genocide die destijds werd georkestreerd door het extremistische Hutu-regime, Félicien Kabuga, evenals Augustin Bizimana, Protais Mpiranya, en Phéneas Munyarugarama. Er zijn nu slechts drie uitstekende voortvluchtigen.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -