13 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieEen vrouw uit een Fayum-portret werd gediagnosticeerd door de afbeelding

Een vrouw uit een Fayum-portret werd gediagnosticeerd door de afbeelding

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Oproep om steun, slachtoffers van de aardbeving in Marrakech hebben uw hulp nodig

0
De regio Marrakech was op 8 september 2023 een van de meest gewelddadige in de geschiedenis van Marokko. De landelijke provincie Al Haouz werd zwaar getroffen, met als gevolg het verlies van vele levens en de vernietiging van hele dorpen;
geestelijke gezondheid

Het meest gestresste land van Europa brengt een revolutie teweeg in de geestelijke gezondheidszorg

0
Ontdek de verborgen realiteit van de Griekse geestelijke gezondheidscrisis en zijn inspanningen om de dienstverlening te verbeteren. Lees meer over het vijfjarenplan en de uitdagingen waarmee u te maken krijgt.
Vervolgde christenen - Conferentie in het Europees Parlement over de vervolging van christenen in Sub-Sahara Afrika (Credit: EP-lid Bert-Jan Ruissen)

Doorbreek de stilte over vervolgde christenen

0
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen hield een conferentie en tentoonstelling in het Europees Parlement om de stilte rond het lijden van vervolgde christenen wereldwijd aan de kaak te stellen. De EU moet krachtiger optreden tegen schendingen van de vrijheid van godsdienst, vooral in Afrika, waar door dit stilzwijgen levens verloren gaan.

Wetenschappers hebben een Fayum-portret van een jonge vrouw bestudeerd dat dateert uit de 2e eeuw en is opgeslagen in het Metropolitan Museum of Art.

Ze merkten een tumor in haar nek op en suggereerden dat het waarschijnlijk een realistische weergave was van een kropgezwel – een vergroting van de schildklier. Dat staat in een artikel in het Journal of Endocrinological Investigation.

Ongeveer honderd kilometer ten zuidwesten van Caïro ligt de Fayum-oase, gelegen in een natuurlijke depressie met een oppervlakte van ongeveer tweeduizend vierkante kilometer. Mensen hebben de oase bewoond sinds de prehistorie, maar de economische en culturele ontwikkeling begon aan het begin van het 2e millennium voor Christus, toen hier een nieuwe hoofdstad werd gebouwd onder de koningen van de 12e dynastie - de stad Iti-Tawi. Dankzij aangelegde kanalen en dammen in de Fayum-oase wordt een groot gebied geïrrigeerd, waardoor het de rijkste regio van Egypte kan worden.

De Fayum bloeiden ook in latere tijden, toen het land eerst werd geregeerd door de Ptolemeïsche dynastie en daarna door de Romeinen. Ondanks de vele vondsten die in de omgeving zijn gedaan, is de oase vooral bekend om de zogenaamde Fayum-portretten. Het zijn meestal realistische voorstellingen gemaakt in de Grieks-Romeinse stijl die de gezichten van mummies bedekken. De traditie van hun productie gaat terug tot de tijd dat talloze buitenlanders zich in Fayum begonnen te vestigen, die de oude Egyptische ervaring van het balsemen van de doden overnamen. Maar tegelijkertijd plaatsten ze op de gezichten van de mummies geen volumineuze maskers, maar portretten. Deze artefacten dateren uit de eerste eeuwen na Christus en worden soms gevonden buiten de Fayum-oase. Wetenschappers kennen momenteel ongeveer duizend Fayum-portretten.

Raffaella Bianucci van de Universiteit van Palermo bestudeerde samen met collega's uit Australië, Groot-Brittannië en Duitsland een Fayum-portret van een jonge vrouw met een vergulde krans. Dit artefact, dat 36.5 x 17.8 centimeter meet, werd in het begin van de 20e eeuw in Egypte verworven en is gedateerd tussen 120 en 140 na Christus. Het is momenteel gehuisvest in het Metropolitan Museum of Art.

Wetenschappers merken op dat een tumor duidelijk zichtbaar is in de nek van de vrouw, die niet lijkt op de "ringen van Venus" - dwarse plooien in de nek die verschijnen als gevolg van een aantal fysiologische kenmerken. Tegelijkertijd geven de meeste Fayum-portretten, volgens geleerden, mensen realistisch weer. Volgens de onderzoekers had de vrouw waarschijnlijk struma. Volgens de onderzoekers zijn er bij de oude Egyptenaren nog geen eerdere gevallen van struma vastgesteld, hoewel het zeer waarschijnlijk is dat de ziekte veel voorkwam. De verklaring is dat, ondanks de massale preventie die in 1995 in Egypte is gestart, waarbij kaliumjodide wordt toegevoegd aan tafelzout (jodisatie), struma nog steeds een endemische ziekte is in Fayoum.

Eerder werd al duidelijk dat er opgravingen plaatsvinden in de Fayum-oase. Egyptische onderzoekers ontdekten een grote begraafplaats en een aantal Grieks-Romeinse graven die onder meer papyri- en mummiefragmenten met Fayum-portretten bevatten.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -