9.8 C
Brussel
Zondag, september 24, 2023
EVRMEugenetica heeft de formulering van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beïnvloed

Eugenetica heeft de formulering van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beïnvloed

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa heeft zich deze week verdiept in diepgewortelde discriminatie- en rechtenkwesties en de kernwaarden besproken waarop de Raad in 1950 was opgericht. Mensenrechten die het recht op vrijheid en veiligheid van de persoon afbakenen, maar ook beperken.

De commissie van de parlementaire vergadering in a beweging goedgekeurd in 2022 wees erop dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) “het enige internationale mensenrechtenverdrag is dat een beperking van het recht op vrijheid bevat, specifiek op basis van aantasting, zoals geformuleerd in artikel 5, lid 1 ( e), die bepaalde groepen (“sociaal onaangepaste” individuen in de bewoordingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens) uitsluit van het volledige genot van het recht op vrijheid.”

Als onderdeel van het onderzoek hiernaar heeft de Assembly's Commissie sociale zaken, gezondheid en duurzame ontwikkeling Maandag hield een hoorzitting met experts om meer te weten te komen en de zaak verder te bespreken. Deskundigen presenteerden gegevens aan de leden van de commissie en werden hierover ondervraagd.

Hoorzitting met deskundigen

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - Prof. Marius Turda bespreekt de gevolgen van de eugenetische invloed op het EVRM.
Prof. Marius Turda bespreekt de gevolgen van de invloed van eugenetica op het EVRM. Fotocredit: THIX Photo

Prof. Dr. Marius Turda, Directeur van het Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK beschreef de historische context waarin het Europees Verdrag inzake Mensenrechten was geformuleerd. Als expert in de geschiedenis van eugenetica wees hij erop dat eugenetica voor het eerst opdook in de jaren 1880 in Engeland en zich sindsdien snel en wijd verspreidde en binnen een paar decennia een wereldwijd fenomeen werd.

Om dit fenomeen echt te begrijpen, moet men begrijpen dat het belangrijkste doel van eugenetica "was om de genetische 'kwaliteit' van de menselijke populatie te 'verbeteren' door controle van de voortplanting en, in het uiterste geval, door de eliminatie van degenen die werden beschouwd als 'ongeschikt' zijn, fysiek en/of mentaal.”

“Vanaf het allereerste begin voerden de eugenetici aan dat de samenleving beschermd moest worden tegen de groeiende aantallen mensen die ze bestempelden als 'ongeschikt', 'onaangepast', 'ongezond verstand', 'zwakzinnig', 'dysgeen' en 'subnormaal' vanwege aan hun lichamelijke en geestelijke handicaps. Hun lichamen waren eugenetisch gemarkeerd, als zodanig geëtiketteerd en dienovereenkomstig gestigmatiseerd”, merkte prof. Turda op.

Eugenetica verwierf duidelijk wereldwijde bekendheid met de ontmaskering van concentratiekampen van nazi-Duitsland in de jaren veertig. De nazi's hadden in hun pogingen om biologie toe te passen de eugenetica tot het uiterste doorgevoerd. Toch eindigde de eugenetica niet met de nederlaag van nazi-Duitsland. Prof. Turda wees erop dat "eugenetische voorstellen na het einde van de Tweede Wereldoorlog politieke en wetenschappelijke steun bleven krijgen."

De term "ongezonde geest" die wordt gebruikt in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

In feite werd het begrip 'ongezonde geest' in de naoorlogse jaren omgevormd tot het concept van 'onaangepastheid', en vervolgens breder toegepast om de eugenetische stigmatisering van verschillende sociale identiteiten te bestendigen.

“Het verband tussen mentale handicap en sociale ongeschiktheid bleef onbetwist. Zeker, de groeiende invloed van omgevings- en sociale factoren op de ontwikkeling van menselijk gedrag heroriënteerde de taal van de eugenetica; maar de belangrijkste uitgangspunten, zoals uitgedrukt door zowel normaliserende vertogen over sociale efficiëntie als juridische praktijken gericht op de controle van reproductie, gingen door in de naoorlogse periode, 'verklaarde prof. Turda.

Historisch gezien speelde het concept van 'ongezonde geest' – in al zijn permutaties – een belangrijke rol bij het vormgeven van eugenetisch denken en oefenen, en niet alleen in Groot-Brittannië.

Prof. Marius Turda bespreekt de gevolgen van de invloed van eugenetica op de.
Prof. Marius Turda bespreekt de gevolgen van de invloed van eugenetica op het EVRM. Fotocredit: THIX Photo

Prof. Turda legde uit dat “het op verschillende manieren werd ingezet om individuen te stigmatiseren en te ontmenselijken en ook om discriminerende praktijken en marginalisering van personen met leerproblemen te bevorderen. Eugenetische verhandelingen over wat normaal/abnormaal gedrag en attitudes vormden, waren centraal gekaderd rond representaties van mentaal 'fitte' en 'ongeschikte' individuen, en leidden uiteindelijk tot significante nieuwe vormen van sociale, economische en politieke ontneming van het kiesrecht en de erosie van rechten voor vrouwen en mannen die bestempeld worden als 'ongezond verstand'.”

Het is in het licht hiervan brede acceptatie van eugenetica als een integraal onderdeel van het sociale beleid voor bevolkingsbeheersing dat men de inspanningen van de vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden in het proces van het opstellen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens stelde een vrijstellingsclausule voor en nam deze op, die het beleid van de regering zou toestaan ​​om "ongezonde geesten, alcohol- of drugsverslaafden en zwervers" af te zonderen en op te sluiten.

Gezien deze eugenetische achtergrond is het dan ook zeer problematisch om deze uitdrukking in het Verdrag voor de Rechten van de Mens te blijven gebruiken.

Prof. Dr. Marius Turda, directeur van het Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, VK

Prof. Turda concludeerde zijn presentatie: "Gezien deze eugenetische achtergrond is het daarom zeer problematisch om deze uitdrukking in het Verdrag voor de Rechten van de Mens te blijven gebruiken." En hij voegde eraan toe: “Het is belangrijk dat we aandacht besteden aan de woorden die we gebruiken, omdat de taal zelf wordt gebruikt om discriminatie in stand te houden. Al tientallen jaren is deze eugenetische descriptor ongemarkeerd en onbetwist gebleven. Het is tijd voor een nieuwe kijk op dit hele probleem en om de aanhoudende aanhankelijkheid aan eugenetica na de Tweede Wereldoorlog onder ogen te zien.”

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -