5.4 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
EuropaEuropese Green Deal: EU en Republiek Korea lanceren groen partnerschap

Europese Green Deal: EU en Republiek Korea lanceren groen partnerschap

Europese Commissie
Europese Commissie
De Europese Commissie (EC) is de uitvoerende tak van de Europese Unie, die verantwoordelijk is voor het voorstellen van wetgeving, het handhaven van EU-wetten en het leiden van de administratieve activiteiten van de vakbond. De commissarissen zweren bij het Europese Hof van Justitie in de stad Luxemburg een eed en beloven dat ze de verdragen zullen respecteren en volledig onafhankelijk zullen zijn bij het uitvoeren van hun taken tijdens hun mandaat. (Wikipedia)

De EU en de Republiek Korea lanceren een groen partnerschap om de samenwerking op het gebied van klimaatactie, schone energie en milieubescherming te verdiepen

Vandaag hebben de EU en de Republiek Korea een Groen Partnerschap opgericht met als doel de bilaterale samenwerking te versterken en beste praktijken uit te wisselen op het gebied van klimaatactie, schone en eerlijke energietransitie, bescherming van het milieu en andere gebieden van de groene transitie. Het groene partnerschap werd gelanceerd in Seoel tijdens de top EU-Korea door de voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, en de Koreaanse president Yoon Suk Yeol. Beide partijen herbevestigen met dit partnerschap hun inzet om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1.5°C te houden en uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Bovendien herhaalden beide partijen hun inzet voor hun respectieve doelstellingen voor 2030 voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

President von der Leyen zei: “De EU en de Republiek Korea delen de ambitie van een klimaatneutrale toekomst. De lancering van onze Green Partnership zal ons helpen om dat doel te bereiken. We zullen nu werken aan convergentie op sleutelgebieden en de samenwerking op het gebied van strategische, schone energieprojecten verdiepen. Omdat het goed is voor onze toeleveringsketens, goed voor ons concurrentievermogen en goed voor de planeet.”

Het EU-Korea Green Partnership zal zich richten op verschillende prioritaire gebieden:

  • versterking van de inspanningen ter bestrijding van klimaatverandering, waaronder samenwerking op het gebied van aanpassing aan de klimaatverandering, koolstofbeprijzing, methaanemissies en klimaatfinanciering;
  • toenemende samenwerking op het gebied van milieukwesties met de nadruk op het stoppen en terugdraaien van het verlies aan biodiversiteit, de aantasting van bossen en de ontbossing, het bevorderen van de circulaire economie en het aanpakken van de volledige levenscyclus van kunststoffen, evenals de uitvoering van de Kunming-Montreal Mondiaal Biodiversiteitsraamwerk;
  • ondersteunen van een schone en eerlijke energietransitie door intensivering van de samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, hernieuwbare en koolstofarme waterstof, een rechtvaardige overgang weg van onverminderde kolengestookte elektriciteitsopwekking, batterijen en groene mobiliteit en Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS);
  • samenwerken met derde landen om hun groene transitie te vergemakkelijken, met name op het gebied van beperking van, aanpassing aan en veerkracht aan klimaatverandering, de transitie naar schone en eerlijke energie en circulaire economie;
  • bundelen van krachten op andere gebieden zoals samenwerking tussen bedrijven, duurzame financiering, onderzoek en innovatie, duurzame voedselsystemen, duurzaamheid en veerkracht van onze toeleveringsketens, evenals werkgelegenheid en de sociale dimensie van de groene transitie.

Overeenkomstig de prioritaire gebieden van hun groene partnerschap zijn de EU en de Republiek Korea het ook eens geworden klimaatactie promoten op het internationale toneel, in multilaterale en plurilaterale fora, met name als belangrijke donoren van klimaatfinanciering en als facilitators van een rechtvaardige transitie in derde landen. De twee partijen zullen samenwerken om ontwikkelingslanden en opkomende economieën te ondersteunen bij de uitvoering van hun klimaat- en milieubeleid.

Achtergrond

Groene partnerschappen worden opgezet als bilaterale kaders om de dialoog en samenwerking met belangrijke EU-partners te versterken. Het is een veelomvattende vorm van bilaterale betrokkenheid die tot stand is gekomen onder de Europese Green Deal. De eerste Groene Partnerschap werd opgericht met Marokko voorafgaand aan COP 27 in oktober 2022.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -