15.7 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
NieuwsDag van de menstruatiehygiëne: een einde maken aan menstruatiearmoede

Dag van de menstruatiehygiëne: een einde maken aan menstruatiearmoede

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Menstruatiearmoede, of het onvermogen om menstruatieproducten te betalen, is een serieus probleem, vooral in ontwikkelingslanden, een probleem waar menstruerende meisjes en vrouwen maandelijks mee worstelen en een belangrijk onderwerp op de agenda. Dag van de menstruatiehygiëne, jaarlijks waargenomen op 28 mei.

"Ik ben blij hier te komen werken omdat ik andere mensen ontmoet en met hen samenwerk", zegt mevrouw Fatty, die een speciale machine bedient om drukknopen op elk kussen te installeren. "Deze plek geeft me vreugde omdat ik mijn handicap kan vergeten terwijl ik hier werk."

De stevige, duurzame pads die ze produceert, helpen vrouwen zoals zij met een mobiliteitsbeperking, die moeite hebben om naar het toilet te gaan. Na daar een jaar te hebben gewerkt, hoopt mevrouw Fatty door te gaan. Hoewel haar handicap veel uitdagingen met zich meebrengt en ze lange tijd worstelde om rond te komen, is haar leven beter geworden sinds ze zich bij het project heeft aangesloten.

Meisjes op school houden

In Gambia, het kleinste land van Afrika, heerst menstruatie-armoede in het hele land, maar op het platteland komt het harder aan, volgens het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA). Sommige meisjes spijbelen elke maand ongeveer vijf dagen van school vanwege een gebrek aan menstruatieproducten en sanitaire voorzieningen.

De meisjes zijn bang om vlekken op hun kleding te maken en het doelwit te worden van pesten of misbruik, aldus het bureau. Als gevolg hiervan neemt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen toe; jongens hebben een voordeel omdat ze vaker naar school gaan dan meisjes, die een grotere kans hebben om het onderwijs te verlaten.

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelde UNFPA een project in Basse, in de Bovenrivierenregio van het land, om recyclebaar maandverband te produceren. Deze maandverbanden worden uitgedeeld op scholen en ziekenhuizen in lokale gemeenschappen.

Het bureau grijpt de gelegenheid aan om met jonge meisjes te praten over lichamelijke autonomie en seksuele en reproductieve gezondheid om menstruatieschande en stigmatisering te verminderen.

Jonge vrouwen in hun kracht zetten

Het project is ook een manier om jonge vrouwen in de gemeenschap sterker te maken, aangezien het hen een vaste baan en de kans biedt om nieuwe vaardigheden te leren.

SDG-doelstelling 6: schoon water en sanitaire voorzieningen

Sinds 2014 wordt Menstrual Hygiene Day gevierd op de 28e dag van de vijfde maand van het jaar, aangezien menstruatiecycli gemiddeld 28 dagen duren en mensen gemiddeld vijf dagen per maand menstrueren.

Volgens UNFPA ondermijnt een slechte menstruele gezondheid en hygiëne fundamentele rechten – waaronder het recht om te werken en naar school te gaan – voor vrouwen, meisjes en mensen die menstrueren.

Het verergert ook de sociale en economische ongelijkheid, aldus het bureau. Bovendien ondermijnen onvoldoende middelen om de menstruatie te beheersen, evenals patronen van uitsluiting en schaamte, de menselijke waardigheid. Genderongelijkheid, extreme armoede, humanitaire crises en schadelijke tradities kunnen achterstelling en stigma versterken.

Met dat in gedachten is het thema van Menstrual Hygiene Day dit jaar "Menstruatie tot een normaal feit van het leven maken tegen 2030", zei UNFPA-uitvoerend directeur Natalia Kanem.

"De eerste menstruatie van een meisje zou een gelukkig feit van het leven moeten zijn, een teken van waardig volwassen worden", zei ze. "Ze moet toegang hebben tot alles wat nodig is om haar lichaam te begrijpen en te verzorgen en zonder stigma of schaamte naar school te gaan."

De dag brengt overheden, non-profitorganisaties, de particuliere sector en individuen samen om een ​​goede menstruele gezondheid en hygiëne voor iedereen in de wereld te bevorderen. De gelegenheid is ook bedoeld om de stilte te doorbreken, mensen bewust te maken van menstruatieproblemen en besluitvormers te betrekken bij het ondernemen van acties voor een betere menstruele gezondheid en hygiëne.

Lees meer over wat UNFPA doet om menstruatiearmoede uit te bannen hier.

Periode-armoede uitbannen

UNFPA heeft vier brede benaderingen voor het bevorderen en verbeteren van menstruele gezondheid over de hele wereld:

  • Benodigdheden en veilige badkamers: In 2017 werden 484,000 waardigheidskits met maandverband, zeep en ondergoed uitgedeeld in 18 landen die getroffen waren door humanitaire noodsituaties. UNFPA helpt ook om de veiligheid in ontheemdenkampen te verbeteren door zaklampen uit te delen en zonnelampen te installeren in badzones. Projecten ter bevordering van informatie over menstruele gezondheid en het opbouwen van vaardigheden omvatten onder meer het leren van meisjes om herbruikbare menstruatiepads te maken of het vergroten van het bewustzijn over menstruatiecups.
  • Verbetering van onderwijs en informatie: door middel van jeugdprogramma's en uitgebreide inspanningen op het gebied van seksuele voorlichting helpt UNFPA zowel jongens als meisjes te begrijpen dat menstruatie gezond en normaal is.
  • Ondersteuning van nationale gezondheidsstelsels: de inspanningen omvatten onder meer het bevorderen van menstruele gezondheid en behandeling van meisjes en vrouwen die lijden aan menstruatiestoornissen. Het bureau koopt ook producten voor reproductieve gezondheid die nuttig kunnen zijn voor de behandeling van menstruatiegerelateerde aandoeningen.
  • Gegevens en bewijzen verzamelen over menstruele gezondheid en het verband met wereldwijde ontwikkeling: een lang over het hoofd gezien onderzoeksonderwerp, door UNFPA ondersteunde enquêtes bieden kritisch inzicht in de kennis van meisjes en vrouwen over hun menstruatiecyclus, gezondheid en toegang tot sanitaire voorzieningen.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -