17.7 C
Brussel
Woensdag, mei 22, 2024
Afrika en IndiaReligieus terrorisme, de Keniaanse sekte en het Westen

Religieus terrorisme, de Keniaanse sekte en het Westen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gabriël Carrion López
Gabriël Carrion Lópezhttps://www.amazon.es/s?k=Gabriel+Carrion+Lopez
Gabriel Carrión López: Jumilla, Murcia (SPANJE), 1962. Schrijver, scenarist en filmmaker. Sinds 1985 werkt hij als onderzoeksjournalist voor pers, radio en televisie. Als expert op het gebied van sekten en nieuwe religieuze bewegingen heeft hij twee boeken over de terreurgroep ETA gepubliceerd. Hij werkt samen met de vrije pers en geeft lezingen over verschillende onderwerpen.

Afgelopen april werden meer dan 100 lichamen gevonden in het Shakahola-bos in het zuiden van Kenia, een andere vorm van religieus terrorisme. Politieonderzoek wees uit dat ze waren gestorven door vasten tot de dood "om Jezus Christus te zien".

De arrestatie van Paul Mackenzie Nthenge heeft een gruwelijke manipulatie van een vermeende religieuze leider in het hart van Afrika en India.

Japhet Koome, de inspecteur-generaal van de politie van Kenia, die de omvang van het incident besefte en ter plaatse reisde, vertelde verslaggevers onder meer:

We veroordelen krachtig elke vorm van religieuze organisatie die extremistische overtuigingen promoot en buiten de grenzen van de wet opereert, waardoor de veiligheid en het welzijn van Kenianen in gevaar wordt gebracht.

En hoewel de politie zegt dat ze niet zullen rusten voordat alle verantwoordelijken voor de rechter zijn gebracht, zal een dergelijke daad, bijna altijd, als de hoogste leider is gearresteerd, zoals in dit geval met zijn straf, waarschijnlijk de krantenkoppen halen, zelfs als de aanklachten zijn terrorisme en genocide.

Paul Mackenzihe, de leider van de sekte, wiens breedsprakigheid heeft geleid tot de massale dood van zijn volgelingen, vertelde de autoriteiten toen hij werd gearresteerd dat als ze de opgravingen in het bos voortzetten, ze meer dan 1,000 mensen zullen vinden die naar... "ontmoeten Jezus".

Het is mogelijk het grootste sektarische bloedbad in de geschiedenis en een van de terroristische daden van onorthodoxe overtuigingen die we tot nu toe kennen. Een van de grootste zorgen die aan het evenement ten grondslag liggen, is echter ongetwijfeld het gebrek aan internationale berichtgeving over het nieuws.

Er zijn geen beelden geweest die het nieuws openen of debatten over de extreme religieuze manipulatie waaraan miljoenen mensen het slachtoffer kunnen worden.

Het Westen, beschermd door zijn onfeilbare democratieën, lijkt al deze mensen te verwaarlozen die in gruwelijk gemanipuleerde, bijna vergeten delen van de wereld leven.

De mensenrechten van degenen die tot religieuze zelfmoord worden aangezet, lijken geen plaats te hebben in ons dagelijks leven, en alleen wanneer herkenbare elementen van onze samenleving worden aangevallen, komen we in opstand met een beroep op universele menselijke gerechtigheid en straf.

In september 1997 blies een Hamas-terrorist met explosieven aan zijn lichaam zichzelf op in het winkelcentrum Ben Yehuda in Jeruzalem. Deze daad werd door nieuwsberichten over de hele wereld gevolgd en een van de meest opvallende beelden was ongetwijfeld een McDonald's-restaurant waarvan de deur werd weggeblazen door de explosie.

Iedereen zou dus in gevaar kunnen komen als deze emblematische vestigingen zouden worden aangevallen. Wereldwijd werd de beveiliging aangescherpt, ook in de Verenigde Staten en Europa. Ook de racistische schietpartijen in Californië en Illinois in 1999 deden Amerikanen beseffen dat religieuze terreur dichterbij was dan ze dachten.

Religieus totalitarisme zelf, dat er daarentegen voor zorgt dat overal ter wereld bommen worden gegooid tegen klinieken die zwangerschapsafbreking promoten, het bombarderen van de Olympische Spelen in Atlanta of de vernieling van militaire huisvesting voor Amerikaanse soldaten in Dhahran, Saoedi-Arabië in 1996, de verwoesting van een federaal gebouw in Oklahoma City, de ontploffing van de Twin Towers, de aanslagen op de satirische krant Charlie Hebdo in Parijs, of de ondergrondse bomaanslagen in Madrid, zijn enkele van de nieuwsverhalen die hun weg hebben gevonden naar de wereldmedia, misschien omdat ondanks het oneindig veel kleinere aantal doden, behalve in het geval van de Twin Towers, deze aanslagen in het Westen plaatsvonden of werden uitgevoerd tegen westerse militaire structuren in de rest van de wereld.

De link tussen terreur en god was er al, ondersteund door gewetenloze media, toen het einde van de 20e eeuw naderde.

De eindtijd werd tot het uiterste uitgebuit met als enig doel nieuwsinkomsten te verwerven, wat zich zou vertalen in een beter publiek of lezerspubliek en zo toegang zou krijgen tot de grootst mogelijke reclametaart.

Misschien wel de meest angstaanjagende vraag werd al gesteld door Mark Juergensmeyer, hoogleraar sociologie aan een Californische universiteit, in 2001 in zijn boek Religious Terrorism toen hij schreef:

“In de geschiedenis van religieuze tradities (van bijbelse oorlogen tot kruistochten tot grote daden van martelaarschap) heeft geweld zijn aanwezigheid in de schaduw gehouden. Het heeft de donkerste en meest mysterieuze religieuze symbolen gekleurd. Een van de terugkerende vragen van enkele van de grote godsdienstgeleerden (waaronder Émile Durkheim, Marcel Mauss en Sigmund Freud) is waarom deze situatie zich voordoet: waarom lijkt religie geweld en religieus geweld nodig te maken, en waarom is een goddelijk mandaat voor vernietiging met zoveel overtuiging aanvaard door sommige gelovigen?”

Het fenomeen geweld is zeker niet inherent aan religie, maar het is duidelijk een element dat moet worden gebruikt in sektarisch discours, zoals is gebeurd in Kenia, waar de prijs bij Jezus zou zijn, maar eerst moesten ze zonder kwijtschelding vasten tot ze stierven .

Religieus terrorisme en geweld tegen burgers in Kenia verdienen onze strengste veroordeling, ongeacht hun huidskleur of hun geloofsovertuiging. Ik moedig de media aan om ruimte te creëren voor debat met goede professionals over een kwestie die elke dag de mensenrechten van miljoenen mensen over de hele wereld blijft bedreigen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -