11.9 C
Brussel
Woensdag, september 27, 2023
NieuwsStop de tabaksteelt, verbouw in plaats daarvan voedsel, zegt de WHO

Stop de tabaksteelt, verbouw in plaats daarvan voedsel, zegt de WHO

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

In de aanloop naar Werelddag zonder tabak op woensdag 31 mei, WIE betreurde dat 3.2 miljoen hectare vruchtbaar land in 124 landen wordt gebruikt om dodelijke tabak te verbouwen – zelfs op plaatsen waar mensen honger lijden.

Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd dat regeringen over de hele wereld "geven miljoenen uit aan het ondersteunen van tabaksplantages", en dat de keuze om voedsel te verbouwen in plaats van tabak de wereld in staat zou stellen "prioriteit geven aan gezondheid, ecosystemen behouden en voedselzekerheid versterken voor iedereen".

Ramp voor voedsel, milieuveiligheid

Het agentschap nieuw rapport, "Groei voedsel, geen tabak", herinnert eraan dat een recordaantal van 349 miljoen mensen met acute voedselonzekerheid wordt geconfronteerd, velen van hen in zo'n 30 landen op het Afrikaanse continent, waar tabaksteelt is met 15 procent toegenomen in het laatste decennium.

Volgens de WHO zijn negen van de tien grootste tabaktelers lage- en middeninkomenslanden. Tabaksteelt vergroot de voedselzekerheidsuitdagingen van deze landen door bouwland in te nemen. Het milieu en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn lijden er ook onder, aangezien de uitbreiding van het gewas leidt tot ontbossing, vervuiling van waterbronnen en bodemdegradatie.

Vicieuze cirkel van afhankelijkheid

Het rapport stelt ook de tabaksindustrie bloot boeren vangen in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid en het overdrijven van de economische voordelen van tabak als marktgewas.

In een toespraak tot verslaggevers in Genève op vrijdag waarschuwde Dr. Rüdiger Krech, WHO-directeur voor gezondheidsbevordering, dat het economische belang van tabak is een "mythe die we dringend moeten verdrijven".

Hij zei dat de oogst in de meeste tabaksproducerende landen minder dan 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitmaakt en dat de winst naar 's werelds grootste sigarettenfabrikanten gaat, terwijl de boeren worstelen met de schuldenlast die ze zijn aangegaan met de tabaksproducenten. bedrijven.

'Rokers, denk twee keer na'

Dr. Krech legde ook uit dat tabakstelers worden blootgesteld aan nicotinevergiftiging en gevaarlijke pesticiden. De bredere impact op gemeenschappen en hele samenlevingen is verwoestend, zoals sommigen 1.3 miljoen kinderarbeiders werken naar schatting op tabaksplantages in plaats van naar school te gaan, zei hij.

"De boodschap aan rokers is: denk twee keer na", zei Dr. Krech, aangezien het consumeren van tabak neerkwam op het ondersteunen van een onrechtvaardige situatie waarin boeren en hun families leden.

Arbeiders in een tabaksfabriek in Malawi vullen verwerkingsmachines met kolen. (bestand)

De cyclus doorbreken

WHO, samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben hun krachten gebundeld rond de Tabaksvrije boerderijen initiatief, aan help duizenden boeren in landen als Kenia en Zambia om duurzame voedselgewassen te verbouwen in plaats van tabak.

Het programma biedt boeren microkrediet leningen om hun schulden bij tabaksfabrikanten af ​​te betalen, evenals kennis en training om alternatieve gewassen te telen, en een markt voor hun oogst, dankzij de lokale inkoopinitiatieven van het WFP.

Dr. Krech zei dat het programma een "proof of concept" was van de kracht van het VN-systeem om boeren in staat te stellen zich los te maken van de schadelijke tabaksteelt. Hij schetste ambitieuze plannen om het programma uit te breiden, aangezien landen in Azië en Zuid-Amerika al om steun vroegen.

"We kunnen elke boer ter wereld helpen om uit de tabaksteelt te stappen als ze dat willen", zei hij.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -