17.2 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
instellingenRaad van EuropaPACE geeft eindverklaring af over deïnstitutionalisering van personen met een handicap

PACE geeft eindverklaring af over deïnstitutionalisering van personen met een handicap

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

De rapporteur van de evaluatie van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) over de deïnstitutionalisering van personen met een handicap erkende in een schriftelijke opmerking het besluitvormend orgaan van de Raad, het Comité van Ministers (CM), voor zijn antwoord op de aanbeveling van de Vergadering van april 2022. Tegelijkertijd wees mevrouw Reina de Bruijn-Wezeman ook op het probleem dat de CM achterhaalde standpunten blijft handhaven, waardoor een mensenrechtenkloof met de Verenigde Naties en het maatschappelijk middenveld in het algemeen wordt versterkt met betrekking tot personen met psychische gezondheidsproblemen.

De Parlementaire Vergadering met haar Aanbeveling 2227 (2022), Deïnstitutionalisering van personen met een handicap herhaalde de dringende noodzaak voor de Raad van Europa om "de paradigmaverschuiving die is geïnitieerd door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) volledig in zijn werk te integreren." En ten tweede adviseerde het Comité van Ministers om "prioriteit te geven aan steun aan de lidstaten om onmiddellijk te beginnen met de overgang naar de afschaffing van dwangpraktijken in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg."

De Vergadering had als laatste punt aanbevolen dat, in overeenstemming met de unaniem aangenomen Aanbeveling 2158 (2019), Een einde maken aan dwang in de geestelijke gezondheidszorg: de noodzaak van een op mensenrechten gebaseerde benadering dat de Raad van Europa en zijn lidstaten "zich onthouden van goedkeuring of goedkeuring van wetteksten die een succesvolle en zinvolle deïnstitutionalisering zouden bemoeilijken, evenals de afschaffing van dwangpraktijken in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, en die tegen de geest en de letter ingaan van de CRPD.”

Controversieel mogelijk nieuw rechtsinstrument

Met dit laatste punt wees de Vergadering op het controversieel opgestelde mogelijke nieuwe rechtsinstrument dat de bescherming van personen bij het gebruik van dwangmaatregelen in de psychiatrie regelt. Dit is een tekst die het Comité voor bio-ethiek van de Raad van Europa heeft opgesteld in het verlengde van de Raad van Europa Verdrag inzake mensenrechten en biogeneeskunde. Artikel 7 van het verdrag, de belangrijkste relevante tekst in kwestie, evenals de referentietekst, artikel 5, lid 1, onder e), van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens bevatten standpunten die zijn gebaseerd op achterhaalde discriminerend beleid vanaf het eerste deel van de 1900e eeuw.

De rapporteur, mevrouw Reina de Bruijn-Wezeman, verklaarde in het schriftelijke commentaar van de commissie voor sociale zaken, gezondheid en duurzame ontwikkeling van de Assemblee dat zij tevreden was dat het Comité van Ministers “het met de Assemblee eens is over het belang van het ondersteunen van de lidstaten bij hun ontwikkeling van rechten van de mens-conforme strategieën voor deïnstitutionalisering van personen met een handicap.”

En tegelijkertijd kon ze niet anders dan een paragraaf herhalen van de Aanbeveling van de Vergadering aan het Comité van Ministers: “[…] zich te onthouden van het goedkeuren of aannemen van wetsontwerpen die een succesvolle en zinvolle de-institutionalisering zouden maken, evenals de afschaffing van dwangpraktijken in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg moeilijker, en die indruisen tegen de geest en de letter van het CRPD – zoals het ontwerp van aanvullend protocol […].”

"Helaas lijkt de CM het er niet mee eens te zijn dat dit zou moeten gelden voor personen met psychische problemen die beperkt zijn tot instellingen, aangezien zij "personen met een handicap" beschouwt als een groep "verschillend van [,] personen met psychische problemen", mevr. Reina de Bruijn-Wezeman merkte op.

Ze benadrukte dat: “Hierin ligt de kern van de zaak. De Vergadering heeft sinds 2016 drie aanbevelingen aan de CM aangenomen, waarin de dringende noodzaak van de Raad van Europa, als de leidende regionale mensenrechtenorganisatie, om de paradigmaverschuiving die is geïnitieerd door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) volledig in haar werk te integreren en zo het beëindigen van dwang in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen.”

Mevr. Reina de Bruijn-Wezeman verduidelijkte het punt: “In plaats daarvan heeft de CM, zoals het zelf aangeeft in dit antwoord, “geantwoord op verschillende aanbevelingen van de Assemblee door opnieuw het mandaat te bevestigen dat het aan de Commissie bio-ethiek heeft gegeven om een ​​Aanvullend Protocol op te stellen bij de Verdrag inzake de Rechten van de Mens en Biogeneeskunde betreffende de bescherming van de mensenrechten en de waardigheid van personen met betrekking tot onvrijwillige plaatsing en onvrijwillige behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg.”

Aanvullend protocol is "niet geschikt voor het doel"

handicaps - Mevr. Reina de Bruijn-Wezeman bij de presentatie van haar rapport over deïnstitutionalisering aan de PACE
Mevrouw Reina de Bruijn-Wezeman bij de presentatie van haar rapport over deïnstitutionalisering aan de PACE

"Ik wil hier heel duidelijk zijn", voegde mevrouw Reina de Bruijn-Wezeman toe. “Hoewel ik het besluit verwelkom om een ​​(soft-law) aanbeveling op te stellen die het gebruik van vrijwillige maatregelen in de geestelijke gezondheidszorg bevordert, evenals de plannen van de CM om een ​​(niet-bindende) verklaring op te stellen waarin de toezegging van de Raad van Europa wordt bevestigd om verbetering van de bescherming en de autonomie van personen in de GGZ, maakt het ontwerp Aanvullend Protocol – dat een bindend instrument zal zijn – er niet smakelijker op.”

Het ontwerp van dit mogelijke nieuwe rechtsinstrument (aanvullend protocol) op het niveau van het Comité van Ministers van de Raad van Europa is zwaar bekritiseerd, aangezien het, ondanks het schijnbaar belangrijke doel om slachtoffers van dwanggeweld in de psychiatrie te beschermen, wat neerkomt op marteling, in feite een Eugenetica-spook in Europa. Het standpunt om dergelijke schadelijke praktijken tegen personen met een handicap of geestelijke gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te reguleren en te voorkomen, is in schril contrast met de vereisten van de moderne mensenrechten, die ze simpelweg verbieden.

Mevrouw Reina de Bruijn-Wezeman wees er ten slotte op dat “het creëren van een “pakket” van wenselijke en ongewenste juridische instrumenten niet mag en kan afleiden van het feit dat het ontwerp Aanvullend Protocol niet geschikt is voor het beoogde doel (in de woorden van de Raad van Europa mensenrechtencommissaris), en onverenigbaar is met het CRPD (volgens de CRPD Comité en de verantwoordelijke speciale VN-rapporteurs).”

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -