25.5 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
MensenrechtenVN-vredeshandhavers 'een baken van hoop en bescherming': Guterres

VN-vredeshandhavers 'een baken van hoop en bescherming': Guterres

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Hij zei dat de mannen en vrouwen die dienen, uit 125 landen, verdeeld over 12 operaties, werkten om veiligheid, stabiliteit en de rechtsstaat te ondersteunen.

“Zij vertegenwoordigen de kloppend hart van de inzet van de Verenigde Naties voor vrede”, aldus secretaris-generaal António Guterres.

“Door vredeshandhavers van over de hele wereld bij elkaar te brengen, is vredeshandhaving ook een inspirerend symbool van multilateralisme in actie”, voegde hij eraan toe, net voordat hij de prestigieuze onderscheiding Militaire Genderadvocaat van het Jaar van de VN uitreikte aan een Ghanese vredeshandhaver, in de vergulde Algemene Vergaderingshal in New York.

Maar dankzij de toenemende complexiteit van conflicten, stagnerende vredesprocessen, het constante ritme van terroristische activiteiten, gewapende milities, bendegeweld en grensoverschrijdende misdaad, worden gemeenschappen, landen en hele regio's steeds meer vergiftigd, zei hij.

Steeds meer 'geen vrede te bewaren'

“En de digitale wereld is een angstaanjagende grens geworden van spanning, verdeeldheid, haat en mis en desinformatie.

Helaas werken onze vredeshandhavers steeds vaker op plaatsen waar geen vrede te bewaren is.”

Hij riep de in de zaal vertegenwoordigde regeringen op om “serieus na te denken over de noodzaak van een nieuwe generatie vredeshandhavingsmissies en terrorismebestrijdingsoperaties”, geleid door het mandaat van de Veiligheidsraad onder hoofdstuk VII van de VN-Handvest, die kunnen rekenen op een gegarandeerde financieringsstroom.

Voorafgaand aan de plechtige maar ontroerende ceremonie legde de VN-chef een krans bij het Peacekeepers Memorial, ter ere van het offer van allen die onder de VN-vlag dienden.

"We rouwen om hun verlies en delen ons diepste medeleven met hun families, vrienden en collega's. We zullen hun bijdragen nooit vergeten”, zei hij, alvorens een moment van stilte in te leiden.

De lijst van degenen die vorig jaar in dienst zijn omgekomen, werd voorgelezen op deze 75e verjaardag van VN-vredesoperaties, met in totaal meer dan 4,200 doden voor vrede.

Belichaming van 'plicht tot vrede'

“Ons gesneuvelde leger-, politie- en burgerpersoneel kwam uit 39 verschillende landen, met diverse achtergronden. Maar ze belichaamden allemaal onze plicht jegens de vrede”, zei meneer Guterres. "Ik betuig mijn diepste medeleven en dank aan hun families, vrienden, collega's en thuislanden die hier vertegenwoordigd zijn.

“Ik breng hulde aan hun service en opoffering, die ons werk elke dag inspireren. En Ik verbind me ertoe alles te doen wat we kunnen om onze vredeshandhavers te steunen in hun missie, inclusief het verbeteren van hun veiligheid en beveiliging en de effectiviteit van vredeshandhaving door middel van de Action for Peacekeeping Plus-strategie.

Vrouwen 'leiden de weg'

Hulde brengen aan het monument Veiligheidsraad resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid, zei de VN-chef dat het eraan herinnert “dat onze vrouwelijke vredeshandhavers niet alleen wereldwijde vrede en veiligheid ondersteunen.

"Zij lopen voorop."

De winnaar van de Military Gender Advocate-prijs van dit jaar, Kapitein Cecilia Erzuah van Ghana, belichaamt in alle opzichten leiderschap en de principes achter resolutie 1325, zei hij, voor haar werk in Abyei als commandant van het Ghana Engagement Platoon sinds maart vorig jaar.

“In Abyei zag ze uit de eerste hand de enorme tol van gewapende conflicten op hele gemeenschappen – vooral vrouwen – en zij kosten noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat hun stem werd gehoord en weerspiegeld”, voegde hij eraan toe.

Haar werk om contact op te nemen met lokale gemeenschappen om hun zorgen te horen, het werk van vredeshandhavers uit te leggen en vertrouwen op te bouwen, evenals het betrekken van lokaal leiderschap, vrouwen en jongeren, “is geweest essentieel voor het succes van de missie. '

Hij zei dat het "de hoogste tijd" was om het aantal vrouwen dat overal in VN-vredesmissies werkt aanzienlijk te vergroten.

'Lang leve de Verenigde Naties'

In haar opmerkingen bij de ceremonie zei Cpt. Erzuah, zei dat ze vereerd was met het in ontvangst nemen van de onderscheiding "onderstreept de onvermoeibare inspanningen en toewijding" van haar hele peloton, naar gendergelijkheid en inclusiviteit.

In de betwiste regio Abyei tussen Soedan en Zuid-Soedan is sinds 2011 een VN-vredesmacht aanwezig. UNIFSA veiligheidstroepen werken aan het versterken van de politiecapaciteit, het beschermen van bedreigde burgers en het helpen met humanitaire hulp en het vrije verkeer van hulpverleners.

Ze zei dat het werk van haar peloton had geleid tot een toename van het aantal vrouwen dat zich aansloot bij lokale, door mannen gedomineerde gemeenschapsbeschermingscomités.

Kpt. Erzuah droeg haar prijs op aan “de mooie mensen van Abyei' wiens nagedachtenis ze altijd zou koesteren, en 'aan al het vredeshandhavingspersoneel, vooral wij vrouwen in uniform.

"Mogen onze toewijding, inzet en liefde voor de mensheid nooit onbeloond blijven. Lang leve de Verenigde Naties. '

Burger gevallen

Het hoofd Operationele Ondersteuning, Atul Khare, nam namens de families van 42 civiele vredeshandhavers, die "het ultieme offer hebben gebracht", uit 20 lidstaten.

Hij zei dat de beste manier om hun herinneringen te eren, was om "onszelf en onze inspanningen opnieuw toe te wijden aan de zaak van vrede".

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -