25.5 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
Mensenrechten'Veilig digitaal openbaar plein' nooit belangrijker, zegt Türk

'Veilig digitaal openbaar plein' nooit belangrijker, zegt Türk

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Volker Türk deed een klaroengeschal om de maatschappelijke ruimte te beschermen en uit te breiden, met het argument dat dit de enige manier is om ons allemaal in staat te stellen "een rol te spelen in het politieke, economische en sociale leven, op alle niveaus, van lokaal tot mondiaal".

Haatdragende taal wordt niet gecontroleerd

Hij zei dat nu steeds meer besluitvorming online migreert, "met particuliere bedrijven die een buitenmaatse rol spelen, het hebben van een open, veilig digitaal openbaar plein nog nooit zo belangrijk is geweest".

En toch worstelen staten en slagen ze er "vaak niet" in om de online ruimte te beschermen voor het algemeen belang, "swingend tussen een laissez-faire-benadering die het mogelijk heeft gemaakt geweld en gevaarlijke haatzaaiende uitlatingen ongecontroleerd blijven, en te brede regelgeving gebruikt als knuppel tegen degenen die hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen, inclusief journalisten en mensenrechtenverdedigers”, voegde hij eraan toe.

Investeer in meertalige markten

Hij riep grote bedrijven op om meer te investeren in het voorkomen van en reageren op online schade, vooral in de niet-Engelstalige omgeving, en benadrukte dat “zakendoen op elke locatie vereist dat u ervoor zorgt dat u dit veilig kunt doen, in overeenstemming met de Leidende Principes voor bedrijfsleven en mensenrechten. '

De VN-rechtenchef zei dat het creëren van burgerruimte de sleutel is tot mensenrechten, vrede, ontwikkeling en voor "duurzame en veerkrachtige samenlevingen", maar dat het steeds meer onder druk komt te staan ​​door onnodige beperkingen en wetten.

Dit omvat hardhandig optreden tegen vreedzame bijeenkomsten, internetafsluitingen en online pesten en intimidatie.

Ruimte uitbreiden als 'voorwaarde'

“Staten moeten hun inspanningen opvoeren om de burgerruimte te beschermen en uit te breiden als voorwaarde voor mensen om duurzaam te kunnen genieten van alle andere rechten die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring Rechten van de Mens, van toegang tot gezondheidszorg en schoon water en kwaliteitsonderwijs tot sociale bescherming en arbeidsrechten”, betoogde de heer Türk.

De druk op de civiele ruimte blijft bestaan ​​ondanks de inspirerende inzet van maatschappelijke groeperingen, vervolgde hij.

“Het maatschappelijk middenveld is een belangrijke factor voor vertrouwen tussen regeringen en de bevolking die zij dienen en is vaak de brug tussen de twee. Als regeringen de belemmeringen voor publieke participatie willen wegnemen, moeten ze deze ruimte beschermen, in het belang van iedereen – zowel online als offline”.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -