19.2 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
NieuwsDe Veiligheidsraad drong aan op meer financiering voor vredesoperaties van de AU

De Veiligheidsraad drong aan op meer financiering voor vredesoperaties van de AU

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Ondersecretaris-generaal Rosemary DiCarlo, die de ambassadeurs informeerde op Afrikadag, presenteerde het laatste VN-rapport over het veiligstellen van voorspelbare, duurzame en flexibele middelen voor door de AU geleide vredesondersteunende operaties in opdracht van de Raad.

De veranderende aard van het conflict in Afrika heeft de partners gedwongen hun optreden aan te passen als antwoord op nieuwe en evoluerende uitdagingen.

Veilige financieringsstroom

“De reden voor een adequate financiering van door de AU geleide vredesondersteunende operaties is meer dan solide. We zijn dan ook hoopvol dat de Veiligheidsraad zal ermee instemmen haar steun te verlenen, inclusief toestemming toegang tot door de VN beoordeelde bijdragen," ze zei.

Het rapport somt het gezamenlijke missiemodel en de door de VN geleverde ondersteuningspakketten op als de twee meest praktische financieringsopties, die per geval worden goedgekeurd.

Het schetst ook een gestandaardiseerd consultatief plannings- en mandaatproces, waarmee de VN, de AU en subregionale configuraties de vereiste reactie op een opkomende crisis kunnen beoordelen.

“Dit proces zou de Raad geruststellen dat er een bepaalde situatie is systematisch beoordeeld door alle relevante entiteiten. Het zou de Raad dus helpen beslissen of beoordeelde bijdragen verplicht kunnen worden gesteld, 'zei ze.

Toenemende onzekerheid, financieringstekorten

Mevrouw DiCarlo gaf een overzicht van de samenwerking tussen de AU en de VN en merkte op dat dit het geval is aanzienlijk gegroeid sinds de ondertekening van een gemeenschappelijk kader uit 2017 voor versterkt partnerschap op het gebied van vrede en veiligheid.

Ze zei dat de AU de afgelopen 20 jaar bereidheid heeft getoond om snel vredesondersteunende operaties in te zetten als reactie op conflicten, ook in Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Comoren, Mali, Somalië en Soedan.

Deze missies hadden te maken met terugkerende problemen, zoals financieringstekorten, en hoewel de steun van de VN en partners nuttig was, was deze ook onvoorspelbaar.

"Als we naar verschillende delen van het continent kijken, is het duidelijk dat de noodzaak om AU-vredesoperaties op een solide basis te zetten steeds dringender wordt", zei ze, verwijzend naar situaties in plaatsen zoals de Sahel, Somalië, Mozambique en de oostelijke Democratische Republiek Congo.

“In Afrika en elders wordt de toenemende onveiligheid gekenmerkt door een toenemend gebruik van asymmetrische tactieken en verfijning van gewapende extremistische groeperingen en groeiende invloed van transnationale georganiseerde misdaad”, vervolgde ze. "Deze verbonden fenomenen vereisen evenredige wereldwijde benaderingen en reacties."

Vooruitgang op het gebied van naleving

De financiering van door de AU geleide operaties is een al lang bestaand probleem in de Veiligheidsraad, met name over het opzetten van een mechanisme om gedeeltelijke financiering door middel van door de VN beoordeelde bijdragen mogelijk te maken.  

Mevrouw DiCarlo meldde dat de AU, in overeenstemming met twee resoluties van de Raad, aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het aanpakken van de financiële uitdaging van haar vredesoperaties en bij het waarborgen van de naleving van de internationale mensenrechten en het humanitair recht, evenals de gedrags- en disciplinenormen van de VN.

Ze merkte op dat AU-vredesoperaties moeten worden beschouwd als onderdeel van de reeks reacties op crises in Afrika, naast de gevestigde VN-mechanismen, en deed een beroep op de steun van de Raad.

“Zoals de secretaris-generaal heeft verklaard, zullen concrete maatregelen met betrekking tot deze al lang bestaande kwestie een oplossing bieden kritieke kloof in de internationale architectuur voor vrede en veiligheid en de inspanningen van de Afrikaanse Unie versterken om de uitdagingen op het gebied van vrede en veiligheid op het continent aan te pakken.”

Sta achter Afrika: Guterres

Ondertussen merkte VN-chef António Guterres op dat samenwerking en solidariteit om de toekomst van het continent vooruit te helpen meer dan ooit nodig is.

“Ik kijk uit naar Afrikaanse regeringen de geboden kansen blijven benutten door de natuurlijke, menselijke en ondernemende rijkdom van het continent, door te werken aan het vergroten van particuliere investeringen en het aantrekken van middelen in eigen land', zei hij in zijn boodschap voor Afrikadag.

De jaarlijkse herdenking mei viert de oprichting van de Organisatie van de Afrikaanse Unie, de voorloper van de Afrikaanse Unie, op 25 mei 1963.

De secretaris-generaal drong er bij de internationale gemeenschap op aan om achter Afrika te staan ​​terwijl meerdere opstanden – van Covid-19 tot klimaat en conflict – blijven daar veel leed veroorzaken.

Hij verklaarde verder dat Afrikaanse landen dat wel zijn ondervertegenwoordigd in mondiaal bestuur instellingen, zoals de VN-Veiligheidsraad, en ontzegden ze de schuldverlichting en concessionele financiering die ze nodig hadden.

"Afrika verdient vrede, gerechtigheid en internationale solidariteit", zei hij. “Met internationale samenwerking en solidariteit, dit kan de eeuw van Afrika zijn. ' 

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -