13 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieWetenschappers bestuderen sarcofagen uit het oude Egypte met computertomografie

Wetenschappers bestuderen sarcofagen uit het oude Egypte met computertomografie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Een samenwerking tussen het museum en de kliniek zou een precedent kunnen scheppen voor het combineren van de studie van historische artefacten met geavanceerde medische technologie om het verleden beter te begrijpen

In een zorgvuldig geplande operatie die vijf maanden in beslag nam om te organiseren, werden vrijdag twee sarcofaagdeksels die meer dan 2,000 jaar oud zijn uit het oude Egypte uit het Israel Museum in Jeruzalem gehaald om CT-scans te ondergaan, meldde het Israëlische persbureau TPS.

Deze sarcofaagdeksels van platanenhout, die deel uitmaken van de waardevolle Egyptische collectie van het museum, werden onderzocht in het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem om de technieken te onthullen die de ambachtslieden gebruikten om ze duizenden jaren geleden te maken.

Een samenwerking tussen het museum en de kliniek zou een precedent kunnen scheppen voor het combineren van de studie van historische artefacten met geavanceerde medische technologie om het verleden beter te begrijpen.

Computertomografie maakt gebruik van meerdere röntgenstralen om dwarsdoorsnedebeelden van botten, organen en bloedvaten te maken. Ze worden vaak gebruikt om onder andere bepaalde soorten kanker, hartaandoeningen, bloedstolsels, gebroken botten, aandoeningen van het darmkanaal en de wervelkolom te diagnosticeren.

“Door het scannen konden we holtes in het hout identificeren die gevuld waren met gips als onderdeel van de voorbereiding voor de decoratie van de sarcofagen, evenals gebieden die volledig uit gips waren gegoten, in plaats van rechtstreeks uit het hout te zijn gesneden ”, zegt Nir Or Lev, conservator van de afdeling Egyptische archeologie van het Israel Museum.

"Het onderzoek heeft licht geworpen op het vakmanschap van de ambachtslieden uit de oudheid die verantwoordelijk waren voor het maken van deze sarcofaagdeksels, en droeg zo enorm bij aan ons lopende onderzoek", zei hij.

Het deksel van de eerste sarcofaag, die toebehoorde aan een ceremoniële zanger genaamd Lal Amon-Ra, dateert van ongeveer 950 voor Christus. Op het deksel staan ​​de woorden "Jed-Mot", die de naam van de overledene vertegenwoordigt, samen met een zegening. Het deksel van de tweede sarcofaag, daterend uit de periode tussen de 7e en 4e eeuw voor Christus, behoorde ooit toe aan een Egyptische edelman genaamd Petah-Hotep.

"Het is niet elke dag dat men getuige is van de samenvloeiing van glorieuze geschiedenis en technologische vooruitgang op het gebied van geneeskunde", zegt Shlomi Hazan, hoofdradioloog op de beeldvormingsafdeling van Shaare Zedek.

“Door de hoge resolutie scan konden we verschillende materialen onderscheiden, zoals hout, gips, maar ook holtes. Bovendien onthulde de dwarsdoorsnede-scan de jaarringen en werden driedimensionale reconstructies gemaakt om het onderzoeksteam te helpen de samenstelling van de verschillende materialen te analyseren, zei Hazan.

Foto: Oude Egyptische sarcofagen ondergaan CT-scans in het ziekenhuis van Jeruzalem om vaartuigen te onthullen / The Times of Israel@TimesofIsrael.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -