6.7 C
Brussel
Dinsdag, april 16, 2024
GezondheidAntidepressiva en geestelijke gezondheid, een verdomde miljardenbusiness

Antidepressiva en geestelijke gezondheid, een verdomde miljardenbusiness

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gabriël Carrion López
Gabriël Carrion Lópezhttps://www.amazon.es/s?k=Gabriel+Carrion+Lopez
Gabriel Carrión López: Jumilla, Murcia (SPANJE), 1962. Schrijver, scenarist en filmmaker. Sinds 1985 werkt hij als onderzoeksjournalist voor pers, radio en televisie. Als expert op het gebied van sekten en nieuwe religieuze bewegingen heeft hij twee boeken over de terreurgroep ETA gepubliceerd. Hij werkt samen met de vrije pers en geeft lezingen over verschillende onderwerpen.

Het gebruik van antidepressiva blijft toenemen in een wereld die gemakkelijker lijkt voor de pil dan voor het vinden van het eigenlijke probleem en het oplossen ervan.

In 2004 voerde het Geneesmiddelenbureau een onderzoek uit waarin het duidelijk maakte dat de consumptie van antidepressiva wereldwijd verdrievoudigd was. In die tijd hadden we nog te maken met een wereldwijde recessie, die werd verergerd door de pandemie die de Wereldgezondheidsorganisatie uit haar mouw toverde en die ons, zo lijkt het, allemaal onderdompelde in een psychisch gezondheidsprobleem waarvan het alleen maar lijkt dat we zullen met blijvende medicatie van af kunnen komen.

Antidepressiva, gemakkelijk recept

Vasthouden aan Spanje en vergelijk gegevens, in 1994 werden in ons land 7,285,182 pakjes antidepressiva verkocht, in 1999 (vijf jaar later) 14,555,311 en in 2003 21,238,858 pakjes voorgeschreven. Als we dit vermenigvuldigen met het aantal pillen in elke verpakking, werden honderden miljoenen pillen op de nationale markt gebracht zonder al te veel controle.

In het jaar 2021, als we allemaal geestesziek worden, zijn er meer dan 50 miljoen pakjes in omloop gebracht.

Voor Jos Luis Quintana, een huisarts, “het probleem is dat er waarschijnlijk sprake is van misbruik van antidepressiva”. Een andere van de meest voorgeschreven medicijnen zijn anxiolytica, die worden toegediend door de sociale zekerheid zonder dat we op betrouwbare wijze worden gewaarschuwd voor de mogelijke risico's. In veel gevallen krijgen we zelfs beide medicijnen toegediend zonder een beoordeling van het mogelijke bijwerkingen. Tegenwoordig is duidelijk dat ons cognitieve systeem is aangetast en dat, vooral bij mensen van een bepaalde leeftijd, motorische functies zelfs kunnen worden aangetast.

antidepressiva macrofotografie van glazen op dienblad
Foto door Nastya Dulhiier

Het is geen verrassing dat al in 2004, Julio Bobes, Professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Oviedo verklaarde verheugd dat "de hogere mate van voortdurende training van gezondheidspersoneel heeft bijgedragen aan de vroege identificatie van psychische stoornissen en een nog betere behandeling van psychofarmaca".

Tegenwoordig laat je een baard staan, verfrommel je jezelf en ga je met een grimmige blik naar je huisarts, drink je een kop koffie om je bloeddruk op peil te houden en vertel je hem een ​​of ander negatief verhaal over je leven, dat niet waar hoeft te zijn, en je zult automatisch krijg een diagnose van depressie, waarvoor u een interessant pakket krijgt voorgeschreven waarvoor u de instructies niet moet lezen. Misschien omdat onder de negatieve effecten zeer waarschijnlijk wordt vermeld dat het product tot depressie kan leiden. De wijting die in zijn eigen staart bijt, betekent dat je in de contra-indicaties van de pillen die tegen depressie worden gegeven, kunt ontdekken dat ze dezelfde geestesziekte dragen die je zogenaamd wilt bestrijden.

Alejandro Sanz op Twitter

Een paar dagen geleden, Alejandro Sanz, een wereldmuziekster, schreef het volgende op Twitter, die wereldwijd de alarmbellen deed luiden:

Ik voel me niet lekker. Ik weet niet of dit helpt, maar ik wil het zeggen. Ik ben verdrietig en moe. Voor het geval iemand anders denkt dat je altijd een zeebries of vuurwerk moet zijn op een zomeravond. Ik werk me er doorheen... Ik kom op het podium...,

Men begon over geestelijke gezondheid te praten in het nieuws, in talkshows en vulde de pagina's van kranten en radioprogramma's over dit onderwerp. Ik ben ook moe en er zijn dagen dat ik de zeebries niet voel, noch kwallen, noch zeemeermin, en wat dan nog?

Verdrietig zijn is genoeg geworden om drugs (antidepressiva) te krijgen

De farmaceutische industrie heeft met grote overmacht gewonnen wanneer we een normale gemoedstoestand – niet elke dag is hetzelfde – verwarren met depressie of geestesziekte. Ramón Sánchez Ocaña, een van de bekendste wetenschapsjournalisten aan het begin van de eeuw, schreef in zijn boek El Universo de las drogas, uitgegeven door Planeta:

Antidepressiva zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, stoffen die zijn ontworpen om depressie te bestrijden. Normaal gesproken worden hun ongewenste effecten geassocieerd met slaperigheid, vertraagde reflexen, verlies van aandacht, een neiging tot gewichtstoename... met een moeilijke situatie. Sommige antidepressiva worden ook wel 'de verlegenheidspil' genoemd. In de huidige gemedicaliseerde samenleving bestaat het risico te geloven dat men altijd afgestemd moet zijn en dat men daarom, als men dat niet is, zijn toevlucht kan nemen tot de chemische hulp van een drug'.

Antidepressiva, geweld en moorden

Het is Sanchez Ocaña die het bovenstaande in 2004 schreef. Een jaar eerder, eind augustus 2003, in Spanje, luitenant-kolonel en psycholoog Rafaël Gil de la Haza, 56, die werkte in de psychiatrische afdeling van het San Carlos militair hospitaal in Cadiz, doodde zijn 12-jarige dochter, Ana Gil Cordero, met één schot en dan nog een om zelfmoord te plegen. Het enige dat iedereen articuleerde om te zeggen was "wat zou er door haar hoofd gaan".

Maar terwijl hij was onder invloed van psychotrope behandeling, was iedereen het erover eens dat hij al enkele dagen zwijgzaam was, in zichzelf teruggetrokken en overdreven veel van zijn dochter hield. Waarom faalden alle tools die hij tot zijn beschikking had? Niets, zelfs de psychiatrie is niet onfeilbaar. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat het nauwelijks onfeilbaar is.

Een paar dagen voordat de luitenant-kolonel en psycholoog zijn dochter vermoordde, in Madrid, arresteerde de Guardia Civil een vrouw die, volgens het EFE-bureau: ...haar baby van een maand oud had vermoord in haar huis in Las Rozas (Madrid), en die naar een ziekenhuis moest worden gebracht om te worden behandeld voor psychiatrische stoornissen stoornis waar ze aan lijdt.

Mainstream media zwijgen

Een van de dingen die ik in dit soort nieuws mis, is dat er nooit een manier is om duidelijk te weten wat voor soort psychofarmaca ze gebruikt en of er een verband bestaat tussen haar consumptie en de moorddadige ideeën die bepaalde tragische gebeurtenissen teweegbrengen.

Tot slot, sta me toe om in deze kleine benadering van de wereld van antidepressiva en hun gevolgen te herhalen wat Jose Carrion, Professor Evolutionaire Biologie aan de Universiteit van Murcia (UMU), schreef in november 2017 in de krant La Verdad, in een meesterlijke column getiteld “La depresión como alarma inteligente” (Depressie als een intelligent alarm):

Antidepressiva, waarvan het gebruik is gebaseerd op het idee van veranderde hersenneurochemie, stimuleren psychiatrische interventie, hoewel de wetenschap hun zwakheden heeft aangetoond. Er zijn maar weinig mensen die melden dat ze zijn genezen door antidepressiva, waarvan ik veronderstel dat ze hun goedheid onder uitzonderlijke levensbedreigende omstandigheden niet wegnemen. Maar het komt voor dat veel mensen afhankelijk worden en in sommige gevallen vervelende bijwerkingen krijgen, zelfs ernstige ziekten. Een enkele dosis antidepressiva kan de hersenarchitectuur bijna drie uur lang veranderen, waardoor ons leger van neurotransmitters wordt verstoord en een fysiologische cascade ontstaat die alles overspoelt. Niets van veel belang voor de farmaceutische bedrijven, die met hun duizenden lobbyisten in opdracht meer dan 70% van de FDA-onderzoeken financieren en de controle over inkoop, verkoop, onderzoek, publicaties en media overnemen.

En last but not least, filmmaker Robert Manciero, die met vijf Emmy's van de Academy of Arts, Sciences and Television besloot te onthullen in een documentaire getiteld Prescription: Suicide? de ervaringen van zes kinderen tussen 9 en 16 jaar “die, na het nemen van antidepressiva, een zelfmoordpoging deden”. Een werkelijk verrassende documentaire, die in 1998 in première ging in de Verenigde Staten, het land dat samen met Spanje de meeste van dit soort pillen consumeert, laat de kijker niet onverschillig.

Bibliografie:

Datos medicamentos: het verbruik van antidepressiva crece een 40% (rtve.es)
DSalud nr. 88 (1998)
ABC 27/12/2004 (Maatschappij)
La Opinión de Murcia 27/08/2013 (opeenvolgend)
El Mundo 01/09/2013 (Kroniek)

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -