17.8 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieDe Sumerische koningslijst en Kubaba: de eerste koningin van het oude...

De Sumerische koningslijst en Kubaba: de eerste koningin van de antieke wereld

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Van Cleopatra tot Razia Sultan, de geschiedenis zit vol machtige vrouwen die de normen van hun tijd trotseerden. Maar heb je ooit gehoord van koningin Kubaba? Heerser van Sumerië rond 2500 voor Christus, ze is misschien wel de eerste geregistreerde vrouwelijke heerser in de oude geschiedenis. Koningin Kubaba (Ku-Baba) is een fascinerende figuur in de Mesopotamische geschiedenis, waarvan wordt aangenomen dat ze heerste over de stadstaat Kish in het derde millennium voor Christus. Een van de vroegste vrouwelijke leiders in de geschiedenis, haar verhaal is een belangrijk stukje van de puzzel om de rol van vrouwen in oude samenlevingen te begrijpen, schrijft Ancient Origins.

Kubaba en de lijst met koningen

Kubaba's naam komt voor op een lijst die bekend staat als de "King List", de enige schriftelijke vermelding van haar regering. De lijst is precies wat de naam doet vermoeden: een lijst van Sumerische koningen. Het noteert in het kort de duur van elke individuele regering en de stad waarin de heerser regeerde. In deze lijst wordt ze "lugal" of koning genoemd, niet "eresh" (koningsvrouw). Van deze uitgebreide lijst is de hare de enige vrouwelijke naam die erin voorkomt.

Kubaba is een van de weinige vrouwen die ooit op eigen kracht hebben geregeerd in de Mesopotamische geschiedenis. De meeste versies van de koningslijst plaatsen haar alleen in haar eigen dynastie, de 3e dynastie van Kish, na de nederlaag van Sharrumiter van Mari, maar andere versies combineren haar met de 4e dynastie, die volgde op het primaat van de koning van Akshak. Voordat ze monarch werd, zegt de koningslijst dat ze een alewife was.

De Weidner Chronicle is een propagandistische brief, waarin wordt geprobeerd het heiligdom van Marduk in Babylon te dateren uit een vroege periode, en beweert aan te tonen dat elk van de koningen die hun juiste rituelen hadden verwaarloosd, het primaat van Sumerië had verloren. Het bevat een kort verslag van de opkomst van "het huis van Kubaba" tijdens de regering van Puzur-Nirah van Akshak:

“Tijdens het bewind van Puzur-Nirah, koning van Akšak, waren de zoetwatervissers van Esagila vis aan het vangen voor de maaltijd van de grote heer Marduk; de officieren van de koning namen de vis weg. De visser was aan het vissen toen er 7 (of 8) dagen waren verstreken […] in het huis van Kubaba, de herbergier […] die ze naar Esagila brachten. Op dat moment BROKEN [4] opnieuw voor Esagila […] Kubaba gaf brood aan de visser en gaf water, ze liet hem de vis aan Esagila offeren. Marduk, de koning, de prins van de Apsû, steunde haar en zei: "Laat het zo zijn!" Hij vertrouwde Kubaba, de herbergier, de soevereiniteit over de hele wereld toe.

Haar zoon Puzur-Suen en kleinzoon Ur-Zababa volgden haar op de troon van Sumerië als de vierde Kish-dynastie op de koningslijst, in sommige exemplaren als haar directe opvolgers, in andere met tussenkomst van de Akshak-dynastie. Ur-Zababa is ook bekend als de koning die regeerde in Sumerië tijdens de jeugd van Sargon de Grote van Akkad, die kort daarna militair een groot deel van het Nabije Oosten onder zijn controle bracht.

Ku-Baba, "de vrouwelijke herbergier die de fundamenten van Kish heeft gelegd", zou 100 jaar hebben geregeerd. De vangst hier is dat de lijst niet de meest betrouwbare historische bron is. Hij vervaagt vaak de grens tussen geschiedenis en legende. Een voorbeeld hiervan is de naam van Enmen-lu-ana, van wie wordt gezegd dat hij 43,200 jaar heeft geregeerd! Of Kubaba's heerschappij zelf, wat aangeeft dat ze een onwaarschijnlijke 100 jaar aan het roer van Sumer heeft gestaan! Tegelijkertijd bestaat de mogelijkheid dat het geïnterpreteerde concept van tijd verschilt van het systeem dat we vandaag volgen. Een herbergier die godin werd? Naast Kubaba's naam staat "The Innkeeper Woman Who Established the Foundations of Kish." Kubaba's opkomst aan de macht in Kish is gehuld in mysterie, maar men is het erover eens dat ze een herbergier was, wat volgens oude Sumerische teksten mogelijk verband houdt met prostitutie. De stad Kish stond bekend om zijn rijkdom en macht en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Mesopotamische beschaving. Opmerkelijke feministische revisionistische geleerden, zoals bijvoorbeeld Claudia E. Suter, hebben geschreven dat Kubaba soms werd gekarakteriseerd als een bordeelhoudster, een manier om haar te kleineren en om "de behandeling van vrouwen in de door mannen gedomineerde vroege Mesopotamische samenleving" aan te tonen. Integendeel, het brouwen en verkopen van bier in de oude Mesopotamische wereld was een zeer gerespecteerde onderneming. Er was een oude associatie tussen de vrouwelijke goddelijkheid en alcohol, en volgens theoloog Carol R. Fontaine zou Kubaba worden gezien als een 'succesvolle zakenvrouw'. Verloren 4,500 jaar oud paleis van mythische Sumerische koning ontdekt Na verloop van tijd groeide haar reputatie en werd ze aanbeden als een godin. Dit verklaart haar hemelvaart als koningin, aangezien ze niet met een koning trouwde en ook geen macht van een ouder erfde. Een spijkerschrifttablet uit het oude Sumerië toont het belang van bier in de economie en de samenleving van het oude Mesopotamië.

Er is een legende dat die heersers die de god Marduk niet eerden met visoffers in de tempel van Esagila ongelukkig aan hun einde kwamen. Kubaba zou een visser te eten hebben gegeven en hem in ruil daarvoor hebben gevraagd zijn vangst aan de Esagila-tempel aan te bieden. De welwillendheid van Marduk in reactie is niet verrassend: "Het zij zo", zei de god, en daarmee "vertrouwde hij Kubaba, de herbergier, de soevereiniteit over de hele wereld." Sommige bronnen suggereren dat ze lid was van de heersende Kish-dynastie en dat ze de troon van haar vader erfde. Anderen suggereren dat ze een gewone vrouw was die aan de macht kwam door haar eigen capaciteiten en charisma. Wat de waarheid ook is, Kubaba was een geweldige leider die een blijvend stempel op Kish heeft gedrukt. De prestaties van koningin Kubaba In de oude Soemerische traditie was het koninkrijk niet gebonden aan een vaste hoofdstad, maar werd het van de ene plaats naar de andere verplaatst, geschonken door de goden van een stad en naar hun wil overgedragen. Vóór Qubaba, die het enige lid is van de derde dynastie van Kish, lag de hoofdstad meer dan een eeuw in Mari en verhuisde na Qubaba naar Akshak. Kubaba's zoon Puzer-Suen en kleinzoon Ur-Zababa verhuisden de hoofdstad echter tijdelijk terug naar Kish. Gevel van de tempel van Inanna in Uruk, Irak. Vrouwelijke godheid die levengevend water giet.

Een van de belangrijkste prestaties van Kubaba was de bouw van een tempel gewijd aan de godin Inanna. Deze tempel lag in het hart van Kish en was een van de belangrijkste religieuze plaatsen in de regio. Kubaba wordt verondersteld een toegewijde aanbidder van Inanna te zijn geweest en de tempel is een weerspiegeling van haar religieuze overtuigingen en waarden. Hoe het universum werd gemaakt: de Sumerische versie Het is moeilijk om niet te bewonderen Naast haar religieuze projecten was Kubaba ook een militaire leider aan het hoofd van een machtig leger. Ze zou het grondgebied van Kish hebben uitgebreid door middel van een reeks militaire campagnes die ertoe hebben bijgedragen dat Kish een belangrijke macht in de regio werd. Qubaba's militaire macht was een belangrijke factor in haar heerschappij en hielp om haar voortdurende dominantie over Kish te verzekeren. Waarom eindigde haar regering? Kubaba kreeg te maken met tegenstand van rivaliserende stadstaten en van Kish zelf. Sommigen zeggen dat ze werd omvergeworpen door haar eigen onderdanen, terwijl andere betere verhalen suggereren dat ze afstand deed van de troon en zich terugtrok in afzondering.

Foto: de Sumerische koningslijst ingeschreven op het Weld-Blundell Prism, met transcriptie / Public Domain

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -