15.2 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
EuropaEen jaar voor de Europese verkiezingen zijn burgers zich bewust van de impact van de EU op...

Een jaar voor de Europese verkiezingen zijn burgers zich bewust van de impact van de EU op hun leven

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Kritieke grondstoffen - plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

Kritieke grondstoffen – plannen om het aanbod en de soevereiniteit van de EU veilig te stellen

0
Elektrische auto's, zonnepanelen en smartphones: ze bevatten allemaal kritische grondstoffen. Zij vormen het levensbloed van onze moderne samenlevingen.
plannen om consumenten te beschermen tegen manipulatie van de energiemarkt

Plannen om consumenten te beschermen tegen manipulatie van de energiemarkt

0
De wet heeft tot doel de toegenomen manipulatie van de energiemarkt aan te pakken door de transparantie en toezichtsmechanismen te versterken
Media Freedom Act: versterkt de transparantie en onafhankelijkheid van de EU-media

Media Freedom Act: versterkt de transparantie en onafhankelijkheid van de EU-media

0
De Commissie Cultuur en Onderwijs heeft de Media Freedom Act gewijzigd om ervoor te zorgen dat deze van toepassing is op alle media-inhoud en redactionele beslissingen beschermt

Het Europees Parlement heeft vandaag zijn Eurobarometer-enquête voorjaar 2023 gepubliceerd, waaruit blijkt dat de burgers sterk achter de democratie staan ​​en zich zeer bewust zijn van de komende Europese verkiezingen.

Een jaar voor de volgende Europese verkiezingen is de publieke belangstelling voor deze verkiezingen meetbaar toegenomen. Een duidelijke meerderheid van de burgers (56%) is geïnteresseerd in de volgende Europese verkiezingen, 6 punten meer dan in 2018, een jaar voor de laatste Europese verkiezingen.

Ongeveer tweederde van de respondenten (67%) zegt dat ze waarschijnlijk zouden gaan stemmen als de Europese verkiezingen volgende week zouden worden gehouden. Een soortgelijke vraag was opgenomen in de Eurobarometer-enquête van het EP in april 2018, toen 58% zei dat ze dit waarschijnlijk zouden doen, wat aangeeft dat burgers momenteel meer geneigd zijn om te stemmen bij de Europese verkiezingen van 2024 dan op een vergelijkbaar tijdstip vóór de Europese verkiezingen. Verkiezingen 2019.

Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, die commentaar gaf op de resultaten van de enquête, zei: “Verkiezingen zijn belangrijk. Stemmen is uw kans om op te komen voor de kwesties die voor u belangrijk zijn. Ik roep iedereen en in het bijzonder onze jongeren op om te gaan stemmen en vorm te geven aan de Nederlands Unie waarin je wilt leven.”

Aangezien verkiezingen een hoeksteen vormen van elke democratie, beschouwen de Europese burgers democratie als de belangrijkste waarde die het Europees Parlement moet verdedigen: 37% van de respondenten ziet de verdediging van de democratie als een prioriteit, gevolgd door de bescherming van rechten van de mens in de EU en wereldwijd (28%) en de vrijheid van meningsuiting en gedachte (27%).

54% van de respondenten is tevreden met de manier waarop democratie werkt in de EU. Als we kijken naar verschillende elementen van de democratie in de EU, zijn de burgers het meest tevreden met vrije en eerlijke verkiezingen (70%), de vrijheid van meningsuiting (70%) en de eerbiediging van de grondrechten (66%), terwijl ze minder tevreden zijn met de strijd tegen desinformatie en corruptie.

Vier jaar na de huidige zittingsperiode van het Europees Parlement erkennen de burgers de leidende rol van de EU bij het aanpakken van de opeenvolgende crises die deze periode hebben gekenmerkt. Een grote meerderheid van de EU-burgers is zich bewust van de impact die de EU heeft op hun dagelijks leven: ongeveer zeven op de tien (71%) deelt deze mening, waaronder bijna een vijfde (18%) voor wie de acties van de EU "heel veel" hebben betekend een impact. De rol van het Europees Parlement wordt ook erkend – 62% herinnert zich dat ze onlangs over het EP hebben gehoord.

De steun van de EU voor Oekraïne springt eruit als de prestatie waar burgers verreweg het meest tevreden over zijn: 69% is tevreden met deze acties. De tevredenheid is het hoogst in Nederland (90%), Zweden (87%), Finland (87%) en Ierland (87%). Respondenten in Slowakije (45%) en Griekenland (48%) hebben de laagste tevredenheidspercentages. De tevredenheid over het optreden van de EU is ook relatief hoog op het gebied van de bescherming van democratische rechten en de eerbiediging van de rechtsstaat (64%) en het buitenlands beleid (54%).

De vele crises van de afgelopen jaren zijn duidelijk zichtbaar als we kijken naar de staat van de economie en de financiële situatie van burgers. De helft van de respondenten (50%) ziet een daling van hun levensstandaard en verwacht dat dit het komende jaar doorzet. Nog eens 29% heeft een dergelijke vermindering nog niet ervaren, maar verwacht dat dit het komende jaar zal gebeuren. Dit verhoogt ook de verwachtingen voor concrete oplossingen: bijna twee derde (65%) is niet tevreden met de maatregelen die hun eigen land heeft genomen om de crisis van de kosten van levensonderhoud aan te pakken, en 57% is niet tevreden met wat de EU heeft gedaan om de situatie.

In lijn hiermee willen burgers dat het Europees Parlement de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting op de eerste plaats zet (38%). Deze prioriteit wordt gevolgd door volksgezondheid (33%), actie tegen klimaatverandering (31%) en ondersteuning van de economie en het creëren van nieuwe banen (31%).

Volledige resultaten zijn te vinden hier.

Achtergrond   

De Eurobarometer-enquête van het Europees Parlement in het voorjaar van 2023 werd tussen 2 en 26 maart uitgevoerd door Kantar in alle 27 EU-lidstaten. De enquête werd face-to-face gehouden, met daarnaast video-interviews (CAVI) in Tsjechië, Denemarken, Finland en Malta. In totaal zijn er 26 376 interviews afgenomen. De EU-resultaten werden gewogen op basis van de omvang van de bevolking in elk land.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -