23.9 C
Brussel
Woensdag, september 27, 2023
NieuwsKritieke humanitaire situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Kritieke humanitaire situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Van dit aantal hebben er 2.4 miljoen “ behoeften zo ernstig en complex dat hun voortbestaan ​​en waardigheid in gevaar zijn”, vertelde Mohamed Ag Ayoya, VN-coördinator voor humanitaire hulp in de CAR, aan journalisten in Genève. 

Het conflict in buurland Soedan heeft de noden verder verergerd, en wel 465 miljoen dollar humanitair plan voor het land werd gewijzigd om steun op te nemen voor ongeveer 25,000 Soedanezen en CAR-onderdanen die op de vlucht zijn voor de gevechten, evenals voor lokale gemeenschappen die hen opvangen. 

"Onze prioriteit blijft het helpen van de meest kwetsbaren delen van de Centraal-Afrikaanse samenleving”, zei hij. “Bovendien zullen we doorgaan met het ondersteunen van degenen die lijden aan de gevolgen van het conflict in Soedan, zowel uit de ontheemde gemeenschap als uit de gastgemeenschap.” 

Ontheemding, overstromingen en onderontwikkeling 

De heer Ag Ayoya gaf achtergrondinformatie over de humanitaire crisis in de CAR.   

Herhaalde militaire confrontaties tussen verschillende gewapende groepen hebben ertoe geleid dat een op de vijf mensen uit hun huizen is verdreven, waardoor ze gedwongen zijn hun toevlucht te zoeken elders in het land of over de grens. 

Vorig jaar ook wateroverlast getroffen meer dan 100,000 mensen, bijna drie keer meer dan bij eerdere gelegenheden, en meer dan 6,000 huizen werden verwoest. 

"Het land wordt ook gekenmerkt door decennia van gebrek aan investeringen in adequate sociaal-economische infrastructuren, diensten en middelen van bestaan", voegde hij eraan toe.  

"Basisdiensten zijn vaak niet beschikbaar voor de bevolking, waardoor de levensomstandigheden van mensen verslechteren en hun veerkracht zodanig wordt uitgehold dat een grote meerderheid gedwongen wordt om negatieve coping-mechanismen toe te passen.” 

Een 'verwoestende menselijke prijs' 

Hierdoor drie op de vijf burgers hebben geen toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, en slechts 55 procent van de kinderen maakt de basisschool af.   

Er is ook een "verwoestende menselijke prijs", zoals elk uur worden twee vrouwen of meisjes het slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Alleen al in het eerste kwartaal van het jaar werden bijna 5,000 gevallen gemeld. 

Oorlog en pandemische druk 

De humanitaire situatie is verslechterd door het conflict in buurland Soedan, meldde hij. Kwetsbare gezinnen hadden het al moeilijk om in hun basisbehoeften te voorzien als gevolg van de gecombineerde impact van de Covid-19 pandemie en de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. 

"De komst van bijna 14,000 Soedanese asielzoekers en Centraal-Afrikaanse repatrianten in het noordoosten, evenals het einde van het commerciële verkeer over de grens, legt extra druk op de beperkte middelen die beschikbaar zijn voor de 130,000 uiterst kwetsbare mensen in de regio", zei dhr. zei Ag Ayoya. 

Racen tegen de klok 

Hij benadrukte ook de moeilijkheden bij het leveren van humanitaire hulp in de CAR, die "vaak een race tegen de klok en een onstabiele veiligheidssituatie is".    

Tijdens het regenseizoen zijn grote delen van het land onbereikbaar over de weg, waardoor er luchtbruggen nodig zijn, terwijl “sinds 2022 ongeveer elke tweede dag krijgt een hulpverlener te maken met geweld of een veiligheidsincident. ' 

Ondanks deze uitdagingen blijven humanitaire partners manieren vinden om kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen, zei hij. 

Mobiliseren voor noodgevallen 

Ze bereikte in 2022 bijna twee miljoen mensen, of meer dan 90 procent van de doelwitten, en alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar 658,000 mensen. 

Hulppartners mobiliseren zich ook snel in noodsituaties, voegde hij eraan toe. 

“In de eerste paar weken na het begin van het conflict in Soedan hebben humanitaire partners 155 ton noodvracht voor het begin van het regenseizoen in het noordoosten gepositioneerd en hebben sindsdien levensreddende hulp uitgedeeld”, zei hij. 

Er werd ook een addendum bij het humanitaire responsplan voor 2023 voor de CAR ontwikkeld.

Dit werd gedaan om extra budgettaire behoeften van $ 69 miljoen te weerspiegelen om ongeveer 25,000 mensen te helpen die op de vlucht waren voor de gevechten - zowel Soedanese burgers als terugkerende onderdanen - en ongeveer 25,000 leden van gastgemeenschappen. 

 

 

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -