18.7 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
GezondheidMediterraan dieet verhoogde levensverwachting met maar liefst 35%

Mediterraan dieet verhoogde levensverwachting met maar liefst 35%

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Het mediterrane dieet - wetenschappers hebben dit populaire dieet op cellulair niveau onderzocht en ontdekten dat de specifieke componenten en mogelijk het algehele dieet de levensverwachting met wel 35 procent kunnen verhogen.

Deze veelbelovende verlenging van de levensverwachting werd aangetoond met behulp van een modellaboratorium met organismen – wormen. Maar de effecten zijn hoogstwaarschijnlijk ook bij mensen aanwezig, beweren onderzoekers.

Het mediterrane dieet heeft aan populariteit gewonnen buiten de regio waarnaar het is vernoemd, naarmate er meer bewijs naar voren komt dat zijn reputatie als een voedingsplan dat een lang leven en een uitstekende gezondheid bevordert, versterkt.

Onderzoek toont aan dat personen die zich houden aan de principes van het mediterrane dieet, waaronder het consumeren van overvloedig plantaardig voedsel en vis, en het verminderen van de inname van rood vlees en zuivelproducten, over het algemeen in veel opzichten gezonder zijn en een betere levensverwachting hebben in vergelijking met degenen die deze principes niet volgen. Hun algehele gezondheid wordt meestal beoordeeld op basis van de risiconiveaus voor aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes, dementie en gemiddelde levensduur.

De specifieke mechanismen waarmee het mediterrane dieet deze resultaten oplevert, zijn echter nog niet duidelijk. Hoewel er een schat aan bewijs is dat de voordelen voor de gezondheid ondersteunt, blijven de exacte manieren waarop specifieke combinaties van voedselcomponenten het menselijk leven kunnen verlengen, onzeker.

Vis is een zeer belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet. Afbeelding tegoed: Micheile Henderson via Unsplash, gratis licentie

Een studie onder leiding van onderzoekers van Stanford University had tot doel enkele antwoorden te geven door de effecten van het mediterrane dieet op de levensverwachting op cellulair niveau te onderzoeken. Het onderzoek richtte zich op de impact van één enkel product, een bron van gezonde vetten, op de levensduur van nematoden (rondwormen).

Het begrijpen van dit mechanisme is volgens de onderzoekers een prestatie van formaat. Het kan inzicht geven in de effecten van verschillende soorten vetten op de gezondheid en helpen begrijpen waarom voedingsgewoonten kunnen bijdragen aan een lang leven.

“Over het algemeen wordt aangenomen dat vetten schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat specifieke soorten vetten of lipiden heilzaam kunnen zijn”, aldus geneticus Anne Brunet van Stanford University.

Het mediterrane dieet, zoals gedefinieerd door de richtlijnen, is bijzonder rijk aan heilzame vetten die bekend staan ​​als enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze stoffen zitten in producten als noten, vis en olijfolie.

Een van de gezonde vetten, oliezuur, werd de focus van de bovengenoemde studie waarin onderzoekers probeerden verbanden te vinden met de levensverwachting in laboratoriumorganismen. Het is vermeldenswaard dat oliezuur het belangrijkste enkelvoudig onverzadigde vetzuur is dat wordt aangetroffen in olijfolie en bepaalde soorten noten.

afbeelding 7 Mediterraan dieet verhoogde levensverwachting met maar liefst 35%
De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijk zijn voor diegenen die streven naar een lang en gezond leven door hun levensverwachting te verlengen. Afbeelding tegoed: Nikoline Arns via Unsplash, gratis licentie

Door hun observaties van de effecten op de rondworm Caenorhabditis elegans, ontdekte het team twee voordelen van oliezuur: ten eerste beschermt het celmembranen tegen schade veroorzaakt door lipide-oxidatie, en ten tweede verhoogt het de niveaus van twee belangrijke cellulaire componenten, organellen genaamd.

Dit effect bleek significant te zijn: spoelwormen die met oliezuur werden gevoed, leefden ongeveer 35 procent langer dan degenen die met een traditioneel dieet werden gevoed.

Eén type organel, lipidedruppeltjes, die fungeren als reservoirs voor vetten, speelde een cruciale rol bij het nauwkeurig berekenen van het aantal dagen dat een worm zou overleven, en hield rechtstreeks verband met hun levensverwachting.

Lipidedruppeltjes nemen deel aan metabolische processen door het gebruik van vetten te helpen reguleren en ze om te zetten in cellulaire energie.

Biochemici legden uit dat de hoeveelheid vetdruppels in bepaalde wormen kan dienen als indicator voor hun resterende levensduur. Wormen met een hoger aantal lipidedruppeltjes hebben de neiging langer te leven in vergelijking met wormen met minder druppeltjes.

afbeelding 8 Mediterraan dieet verhoogde levensverwachting met maar liefst 35%
Biochemielaboratorium - illustratieve foto. Afbeelding tegoed: Pixnio, CC0 Public Domain

De onderzoekers voedden rondwormen met oliezuur of elaidinezuur, een enkelvoudig onverzadigd transvetzuur dat voorkomt in margarine en bewerkt voedsel. Ondanks hun vergelijkbare moleculaire structuren hebben deze twee zuren fundamenteel verschillende effecten op de gezondheid.

Transvetten, zoals elaidinezuur, worden beschouwd als ongezonde of 'slechte' vetten, omdat ze het risico op hartaandoeningen, dementie en andere gezondheidsproblemen verhogen, wat leidt tot een lagere levensverwachting.

Er werd bevestigd dat wormen die met oliezuur werden gevoed een toename vertoonden in de aanwezigheid van lipidedruppeltjes in hun darmcellen, en dit voorval is direct gekoppeld aan een verlenging van hun levensduur.

Aan de andere kant worden wormen gevoed met elaidinezuur ervoeren geen toename van lipidedruppels en verlengden hun levensduur niet.

Toen wetenschappers het gen blokkeerden dat verantwoordelijk is voor de productie van eiwitten die betrokken zijn bij de vorming van lipidedruppels in rondwormen, verdween het effect van een langere levensduur.

Zowel lipidedruppeltjes als peroxisomen waren overvloediger aanwezig in jongere wormen, en hun niveaus namen af ​​met de leeftijd, aldus de onderzoekers.

De overvloed aan lipidedruppeltjes en peroxisomen varieert op basis van inherente kenmerken, maar de wormen die van nature meer van deze organellen hadden, leefden langer, vergelijkbaar met de effecten van oliezuur.

Oliezuur tast niet alleen organellen aan, maar beschermt ook cellen door de oxidatie van lipiden te remmen, een chemische reactie die celmembranen beschadigt. Het effect van elaidinezuur daarentegen is tegengesteld, aangezien het oxidatie bevordert en de celintegriteit aantast, wat leidt tot een lagere levensverwachting.

Dit is het verband tussen voeding en een lang leven, volgens de onderzoekers die in detail probeerden uit te leggen waarom en hoe specifieke componenten van het mediterrane dieet de levensduur kunnen verlengen.

De conclusies van de onderzoekers kunnen nuttig zijn voor het verbeteren van voedingsrichtlijnen. Ze kunnen ook inzicht geven in hoe verouderingsprocessen effectief kunnen worden bestreden door de bescherming tegen oxidatie van oliezuur na te bootsen.

De onderzoekers erkennen echter dat deze bevindingen momenteel moeten worden beschouwd als veelbelovende ontdekkingen die verdere uitgebreide studies vereisen om te bepalen of vergelijkbare resultaten kunnen worden verkregen door mensen te observeren in termen van het verbeteren van hun levensverwachting.

Geschreven door Alius Noreika

Referentie: ScienceAlert

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -