19.5 C
Brussel
Woensdag, september 27, 2023
MensenrechtenMensenrechten voor iedereen, nog steeds 'work in progress', waarschuwt Türk

Mensenrechten voor iedereen, nog steeds 'work in progress', waarschuwt Türk

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Het VN-mensenrechtenbureau, OHCHR, en haar mandaat is een krachtig voertuig geworden voor verandering, vooruitgang, waardigheid en rechtvaardigheid, maar “dit is lang niet genoeg om de uitdagingen van vandaag aan te gaan”, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Volker Turk zei in zijn keynote-toespraak op de +30 Symposium, Wereldconferentie Wenen: 30 jaar later: onze rechten – onze toekomst.

Gemeenschappelijke taal

Bijeengeroepen ter gelegenheid van het derde decennium van de goedkeuring van de mijlpaal Verklaring van Wenen en het actieprogramma, heeft het symposium tot doel de verwezenlijkingen te belichten en de toekomstige uitdagingen te schetsen.

"Hoewel er enorme vooruitgang is geboekt op het gebied van mensenrechten sinds de Verklaring van Wenen, zien we vandaag over de hele wereld dramatische terugval", zei hij. "De gemeenschappelijke taal van mensenrechten is ons kompas om ons naar vooruitgang te leiden.”

De wereldwijde overeenkomst blijft een “levend document die ons vandaag kan leiden in onze ambities”, zei de Hoge Commissaris.

Rechten terugdraaien

Van Afghanistan tot Oekraïne, zei hij, de wereld is getuige pushbacks op rechten, een toename van haatzaaiende uitlatingen, krimpende maatschappelijke ruimte en een veranderend geopolitiek landschap dat een verontrustende trend van diepere verdeeldheid binnen en tussen landen die de nationale cohesie bedreigen, waarschuwde hij.

De 21e eeuw heeft ook de drievoudige planetaire crisis van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling naast digitale verschuivingen, waaronder ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, die de wereld snel transformeren, "sneller gaan dan de regelgevers die zorgvuldige rechten van de mens vangrails om ons te beschermen tegen hun gevaren”, zei hij.

rechten stichtingen

'Vandaag opkomende rechten van de mens uitdagingen zullen ons blijven testen," hij zei. "Het zou naïef zijn om te zeggen dat we al deze tests kunnen doorstaan, maar het zou gevaarlijk en contraproductief zijn om te stoppen met proberen."

Terugdenkend aan zijn jeugd in Oostenrijk na de Tweede Wereldoorlog, zei hij dat de "echo's van trauma's en ernstige mensenrechtenschendingen voelbaar waren".

De Universele Verklaring Rechten van de Mens, dat dit jaar 75 wordt, was “een krachtige verenigende kracht voor gelijkheid, sociale vooruitgang, rechtvaardigheid en respect” in een tijdperk van diepgaande sociale transformaties te midden van dynamische bewegingen voor sociale rechtvaardigheid, feminisme, LGBTI-rechten, anti-apartheid, dekolonisatie en milieubescherming, zei hij.

Toen VN-lidstaten in 1993 de Verklaring van Wenen aannamen, had de overeenkomst de lang gekoesterde misvatting doorbroken dat sociale, economische en culturele rechten minder waarde hebben dan burgerrechten en politieke rechten, zei hij.

De historische overeenkomst bevestigde ook de overtuiging dat mensenrechten zijn universeel, ondeelbaar, onderling afhankelijk en met elkaar verbonden, en verwierp stoutmoedig de opvatting dat bepaalde mensenrechten als optioneel kunnen worden beschouwd, terwijl het de weg vrijmaakte voor tal van andere doorbraken, van het instellen van de Internationaal Strafhof, tot historische vooruitgang op het gebied van de rechten van vrouwen, kinderen en inheemse volkeren.

Leren van fouten

“Verjaardagen zijn willekeurig, tenzij we ze aangrijpen als zinvolle gelegenheden om na te denken over onze prestaties, te leren van onze fouten en onverschrokken stappen zetten naar vooruitgang en transformatie, "Zei hij.

“De taak voor ons allemaal vandaag, dit jaar en in de toekomst is om pas de visionaire woorden van de Universele Verklaring toe op onze huidige mondiale uitdagingen”, zei hij, terwijl hij er bij alle deelnemers op aandrong om constructief deel te nemen aan het symposium met toezeggingen en positieve impactverhalen.

“Het herstel van vertrouwen en zekerheid in mensenrechten in een tijd van diepe wereldwijde onrust is de focus van dit symposium, en het moet de focus van onze toekomst, "Voegde hij eraan toe.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -