19.7 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
NieuwsOekraïne: Damvernietiging 'monumentale humanitaire, economische en ecologische catastrofe': Guterres

Oekraïne: Damvernietiging 'monumentale humanitaire, economische en ecologische catastrofe': Guterres

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Water uit het reservoir van de Kakhovka-dam wordt ook gebruikt om de nabijgelegen Zaporizhzhya-kerncentrale (ZNPP), de grootste van Europa, te koelen, die sinds de bezetting door Russische troepen aan het begin van het conflict voortdurend wordt bedreigd. 

Het VN-bureau in Oekraïne tweette dat "duizenden mensen in Oekraïne in gevaar verkeren" na de grote breuk in de Kakhovka-dam en waterkrachtcentrale uit het Sovjettijdperk, aan de grootste rivier van het land, de Dnipro, in het zuidoosten, met video die stortvloeden van water dat er doorheen stroomt. 

'Verwoestend gevolg'

VN-secretaris-generaal António Guterres, vertelde verslaggevers in New York buiten de Veiligheidsraad dat de VN geen toegang hadden tot onafhankelijke informatie om na te gaan hoe de catastrofe had plaatsgevonden. 

"Maar één ding is duidelijk: dit is weer een verwoestend gevolg van de Russische invasie van Oekraïne", zei hij, waarvan de gevolgen zichtbaar zijn in tientallen dorpen en steden langs de rivier de Dnipro. 

Minstens 16,000 mensen hebben hun huis al verloren, zei hij, en hij verzekerde dat de VN en partners met spoed hulp verleenden aan de getroffen gebieden, waaronder drinkwater, zuiveringstabletten, "en andere kritieke hulp". 

Hij zei dat de tragedie "was nog een ander voorbeeld van de gruwelijke prijs van oorlog voor mensen. De sluizen van het lijden lopen al meer dan een jaar over en dat moet stoppen”, samen met alle aanvallen op burgers en infrastructuur. 

“Ik pleit vooral voor een rechtvaardige vrede, in lijn met de VN-Handvest, internationaal recht en de resoluties van de Algemene Vergadering”, besloot hij.  

De Oekraïense en Russische regeringen gaven elkaar de schuld voor het lanceren van een aanval op de faciliteit - volgens nieuwsberichten - die onder Russische controle staat, aan de zuid- en oostkant van de rivier, terwijl Oekraïense troepen het grondgebied langs de overkant controleren.

Duizenden mensen zijn naar verluidt al geëvacueerd, terwijl steden stroomafwaarts onder water staan.

De ellende nam toe

Langetermijn, "velen lopen het risico dakloos en wanhopig te worden, wat de ellende van de Oekraïners nog verergert tijdens de grootschalige invasie van Rusland”, aldus het VN-bureau.

In een tweet zei de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Csaba Kőrösi, dat hij solidair was met degenen die lijden onder de gevolgen van de ramp in de Kherson-regio, eraan toevoegend dat “opzettelijke aanvallen langdurige en ernstige schade toebrengen aan de natuurlijke omgeving , zijn oorlogsmisdaden. '

Oekraïne." title=”Secretaris-generaal António Guterres (op het podium) informeert verslaggevers over de vernietiging van de waterkrachtcentrale van Kakhovka in Oekraïne.” laden=”lui” width=”1024″ height=”768″/>

Secretaris-generaal António Guterres (op het podium) informeert verslaggevers over de vernietiging van de waterkrachtcentrale van Kakhovka in Oekraïne.

Het VN-mensenrechtenbureau, OHCHR, zei dat de rechten van burgers op huisvesting, gezondheid en levensonderhoud, samen met toegang tot schoon water en een gezondheidsomgeving allemaal in gevaar waren, en riep op tot een volledig onderzoek naar de ramp en verantwoording.

Zorgen over kerncentrales

Dat meldt de nucleaire waakhond van de VN. IAEA, heeft de schade aan de dam al geleid tot een "aanzienlijke" verlaging van het niveau van het reservoir die de ZNPP levert.

IAEA-chef Rafael Grossi waarschuwde dat de "afwezigheid van koelwater in de essentiële koelwatersystemen gedurende een langere periode zou brandstofsmelten en onbruikbaarheid van de nooddieselgeneratoren van de fabriek veroorzaken'.

'Geen direct risico'

Terwijl er was geen "onmiddellijk risico" voor de veiligheid van de installatie, aangezien de toevoer van koelwater uit het reservoir "een paar dagen zou moeten duren", blijven de waarnemers van het agentschap aanwezig in Zaporizhzhya, dat bezet is door Rusland maar wordt beheerd door Oekraïense burgers, de snelheid waarmee het reservoirniveau daalt nauwlettend volgen .

De heer Grossi zei ook dat een "grote koelvijver" naast de ZNPP mogelijk een alternatieve waterbron zou kunnen zijn, wat de Oekraïense autoriteiten later bevestigden, volgens nieuwsberichten. Maar hij hield vol dat het "van vitaal belang" was dat deze koelvijver intact bleef.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -