10.3 C
Brussel
Zaterdag september 23, 2023
GodsdienstChristendomTeshuvah - de weg van terugkeer

Teshuvah – de Weg van Terugkeer

Door Jamie Moran

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Meer van de auteur

Sahel - conflicten

Sahel – conflicten, staatsgrepen en migratiebommen (I)

0
De nieuwe cyclus van geweld in de Sahellanden kan verband houden met de deelname van de gewapende Toeareg-milities, die strijden voor een onafhankelijke staat
Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

0
Denemarken is een vredig land waar wetten worden gerespecteerd en de samenleving een eeuwenoud spreekwoord in praktijk brengt; Je kunt het er altijd mee eens zijn dat je het er niet mee eens bent. Deze mentaliteit heeft de Denen geholpen grote meningsverschillen te vermijden, maatschappelijke conflicten te minimaliseren en een tamelijk vredig leven te leiden. De hoeksteen van het aanvaarden van de verschillende meningen is het idee van onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het betekent dat mensen alles kunnen zeggen, als ze maar willen. Het heeft gewerkt omdat Denemarken al bijna duizend jaar een monoculturele, mono-etnische en christelijke natie is. Die houding heeft echter ook een onderliggende intolerantie en vijandigheid jegens andere culturen, geloofsovertuigingen en levensstijlen gecreëerd, vooral jegens moslimgemeenschappen en de islam.
OESO-enquête - De EU heeft een diepere interne markt nodig

OESO-enquête – De EU heeft een diepere interne markt nodig en moet de emissiereductie versnellen...

0
In het jongste OESO-onderzoek wordt gekeken hoe de Europese economieën reageren op de negatieve externe schokken en op de uitdagingen waarmee Europa in de toekomst wordt geconfronteerd.

Door Jamie Moran

Op een oppervlakkig niveau verwijst 'Teshuvah' gewoon naar iemand die terugkeert naar het joodse geloof en de beoefening ervan hervat na het vervallen. Op een dieper niveau is het veel meer.

Je 'keert' terug uit het midden van het kwaad in jezelf, en keert op je schreden terug, door de hel, naar de waarheid van het hart. Dit is een pad van het ervaren en ondergaan van radicale hartproblemen die moeten worden omarmd, want door zo'n eerlijkheid en moed worden deze verborgen en obscure 'bewegingen' van het hart van binnenuit begrepen. Je worstelt in het hart. Dat is de zwaarste 'arbeid van het hart', zoals dat in het Hebreeuws wordt genoemd.

De Hasids zeggen dat de Terugkerende het dichtst bij God staat, 'dieper' dan de heilige, de zadik, de goeroe, de geron, de staretz, de heilige man of heilige vrouw van weleer. De Terugkerende moet de diepten van het hart onder ogen zien, zoals geen enkele heilige verplicht is te doen. In het judaïsme wordt de Weg van Teshuvah als zeer zeldzaam beschouwd = heel weinig mensen kunnen zo'n 'terugkeer' doen van het hart van steen naar het hart van vlees zonder vernietigd te worden in de ravijnen en spelonken, ravijnen en afgronden, van de hel die verblijft in het diepe hart. Als heiligen zeldzaam zijn in welke menselijke populatie dan ook, dan zijn de Terugkerenden zeldzaam, zelfs onder de populatie van heiligen.

Het tweede passieboek sluit af met het thema waar alle passiegeschriften in uitmonden. Christus' kruis, nederdaling in de hel en opstanding, is God als mens die de Weg van Terugkeer bewandelt, in zijn diepte, zijn duisternis, zijn lijden, om de weg naar de terugkeer te openen. Keer door de hel terug naar alle mensen. De rechtvaardigen verwerpen het, denkend dat ze het niet nodig hebben. In zekere zin doen ze dat niet [daarom zegt Christus dat hij niet kwam voor de rechtvaardigen, maar voor de zondaar, de persoon die 'niet raak is']. Deze oprechte personen zijn op het heilige pad, van Licht en Vreugde, maar geen hartdiepte. De Weg van Teshuvah is het meest relevant voor de gebrokenen, de verslagenen en geruïneerden, de moreel bankroeten, op voorwaarde dat ze weten dat ze in een dergelijke toestand van hart verkeren, en beiden de verantwoordelijkheid nemen om het te erkennen, maar ook hun helse hart in de handen van het Messiaanse Pad van Teshuvah.

Christus opent een deur die voorheen op slot was, de 'poorten van de diepste duisternis' in het boek Job, en nodigt zelfs de 'ergste' in de menselijke tragedie uit - vooral de ergste die geen pretenties en waanvoorstellingen over het menselijk hart kan hebben - om te passeren door die nu openstaande deur. De Eerste zal de laatste zijn, de Laatste zal de eerste zijn. De gebrokenen en verleidden van hart, die door die hel gaan om aan de andere kant tevoorschijn te komen, zullen het hart groter dan goed en dieper dan kwaad kennen lang voordat de heiligen, de moreel rechtvaardigen, de mystiek verlichte mensen. De Messias incarneert de Weg van Terugkeer als de Weg van Omkering.

Daarom zei God over de 'door de golf heen en weer geslingerde' David dat hij 'een man naar mijn hart' was, iets wat God nooit van Mozes zei.

Deze weg gaat gepaard met diepe klaagzang, verdriet en woede, maar in zijn donkere diepten, in zijn 'zwarte onverklaarbare pijn', wordt het Vuur van de Geest ontstoken en brandt in het hart.

De oude heiligen en goeroes en meesters waren mannen en vrouwen van het Licht, het Ongeschapen Licht van God. De Lichtbrengers.

De nieuwe personen van Teshuvah, een paar in het judaïsme maar paradoxaal genoeg open voor iedereen in het christendom [daarom is verlossing in het christendom universeel en onvoorwaardelijk], zijn de lijdende en brandende personen, de vuurdragers.

Het Licht behoort tot het verleden.

Het Vuur komt in de toekomst.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -