16.4 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
Afrika en IndiaTropische tonijn gericht, Bloom klaagt over flagrante fraude door Franse vaartuigen

Tropische tonijn gericht, Bloom klaagt over flagrante fraude door Franse vaartuigen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Tonijn // Persbericht van Bloom – Op 31 mei BLOEIEN en  Stichting Blue Marine hebben een klacht ingediend bij de openbare aanklager bij de rechtbank van Parijs tegen alle 21 vaartuigen van de in Frankrijk geregistreerde tropische tonijnvloot wegens het illegaal uitschakelen van hun AIS (Automatisch identificatiesysteem) locatiebakens.

Franse vaartuigen voor tropische tonijn overtreden de wet

Het uitschakelen van een geolocatie-instrument is verboden door internationale, Europese en nationale wetgeving. Concreet moeten alle vaartuigen, behalve de kleinschalige visserij, hun AIS-bakens te allen tijde ingeschakeld hebben, zowel op zee als in de haven.(1) De Franse vaartuigen voor tropische tonijn zijn gemiddeld meer dan 80 meter lang en overtreden allemaal – zonder uitzondering – de wet: tussen 1 januari 2021 en 25 april 2023 hebben deze vaartuigen hun bakens 37% tot 72% van de tijd uitgeschakeld. (2) 

Het is daarom onmogelijk om te weten waar deze schepen actief zijn, soms weken achtereen. Hierdoor zijn ze vrij om te vissen in verboden gebieden, zoals bepaalde exclusieve economische zones of beschermde mariene gebieden. 

Door een klacht in te dienen, proberen BLOOM en Blue Marine Foundation een einde te maken aan deze onaanvaardbare situatie en volledige transparantie te verkrijgen over de visserijactiviteiten van Franse tonijnreders. Illegaal gedrag zoals deze zijn niet marginaal. Deze 21 vaartuigen vertegenwoordigen slechts 0.4% van de Franse vloot, maar zijn goed voor ongeveer 20% van de jaarlijkse vangsten van het land.(3) 

Bovendien zijn Europese tonijnschepen in Afrikaanse wateren gesubsidieerd voor een bedrag van een dozijn miljoen euro per jaar in het kader van visserijovereenkomsten waarover de Europese Unie heeft onderhandeld. Sinds eind jaren zeventig plunderen deze schepen met een gerust hart de Afrikaanse wateren.(1970) 

Daarnaast De Europese tonijnvisserij is bijna uitsluitend afhankelijk van het gebruik van de zeer controversiële 'fish aggregating devices' (FAD's). FAD's zijn drijvende vlotten die elk jaar verantwoordelijk zijn voor de dood van miljoenen onvolwassen tonijnen, die nooit de kans krijgen zich voort te planten, evenals kwetsbare en zeldzame soorten zoals zeeschildpadden en haaien.(5) 

Met onze klacht we onthullen dat deze sterk gesubsidieerde vissersvaartuigen niet alleen het leven in de zee vernietigen, maar ook werken met volledige minachting voor de wet.

Tropische tonijn gericht, Bloom klaagt over flagrante fraude door Franse vaartuigen
Voorbeeld van vier Franse schepen die regelmatig hun AIS uitschakelen in de Atlantische Oceaan. Bijvoorbeeld de STERENN (in het blauw), een ringzegenvaartuig voor tonijn van de Compagnie française du thon océanique (CFTO), die het grootste deel van de tijd van de radar verdwijnt. Om de interpretatie te vergemakkelijken, dekt deze kaart slechts enkele maanden voor elk van de vaartuigen (zie legenda), niet de gehele periode waarop ons onderzoek betrekking heeft, noch alle betrokken vaartuigen.

Totale straffeloosheid voor tonijnvissers

Deze klacht weerspiegelt ons rapport "Eyes wide shut"(6) uitgebracht op 6 maart 2023, waarin we het totale aantal het niet handhaven van de regelgeving voor tonijnvaartuigen. Dit gebrek aan toezicht is de reden waarom de Europese Commissie in juni 2021 een inbreukprocedure tegen Frankrijk is gestart, onder Controleverordening 1224/2009 "tot instelling van een communautair controlesysteem om de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid te waarborgen".(7) 

Vandaag de dag, we leveren opnieuw bewijs van de totale straffeloosheid van de Europese industrievissers: ze ondermijnen de milieuambities van democratische processen, vernietigen de natuur en kusteconomieën, treden met de voeten op de wet en worden nooit ter verantwoording geroepen door een regering die medeplichtig is aan hun wandaden.

Een reeks schandalen onthuld door BLOOM

Deze nieuwe onthullingen — gebaseerd op een analyse van bijna vier miljoen regels aan gegevens geleverd door het bedrijf Spire Global(8) — zijn onweerlegbaar en dragen bij aan de lange lijst van wangedrag van Europese tropische tonijnvissersvloten.

Sinds november 2022, we hebben meerdere schandalen onthuld, die de ongelooflijke kracht benadrukken van Franse en Spaanse zakelijke belangen en hun politieke bondgenoten om het leven, het klimaat en de democratie te vernietigen

  1. Op 14 november 2022 waarschuwden BLOOM en ANTICOR voor een geval van overdracht tussen de publieke en private sector dat een duidelijk belangenconflict veroorzaakte in de tonijnvisserijsector.(9) De zaak werd doorverwezen naar het National Financial Prosecutor's Office (PNF), dat een onderzoek naar illegale verkrijging van belangen op 2 december 2022, dat nog loopt en waarvoor wij een verklaring hebben afgegeven;(10) 
  2. Nu op Europees niveau opnieuw wordt onderhandeld over het algemene kader voor de controle van vissersvloten, de missie van deze overloper is glashelder: een ontstellende verandering in de 'tolerantiemarge' bewerkstelligen, waardoor de Europese tonijnvisserij haar officiële vangsten enorm zou kunnen verhogen en jarenlange illegale vangsten en belastingontduiking zou kunnen legitimeren;
  3. In 2015 verleende Frankrijk inderdaad een ontheffing aan zijn tonijnvaartuigen, waardoor ze de wettelijke 'tolerantiemarge' konden overschrijden. de Europese Commissie heeft een inbreukprocedure tegen Frankrijk ingeleid. Ondanks het verstrijken van de termijnen en onze herhaalde aanmaningen, weigert de Europese Commissie voorlopig om verder te gaan en een zaak tegen Frankrijk aanhangig te maken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. BLOOM heeft van haar kant een beroep gedaan op de Raad van State om de omzendbrief te laten intrekken;(11) 
  4. De door de Europese Commissie ingeleide inbreukprocedure was ook ingegeven door het feit dat Frankrijk zijn tonijnvloten niet in de gaten hield. Op 6 maart publiceerden we een ongekende analyse waaruit blijkt dat de Franse regering absoluut geen concrete controledoelstellingen voor haar tonijnvisserij in 2022 en 2023 had gesteld. Na een gunstig advies van de Commission d'accès aux document administratifs (Commissie voor toegang tot administratieve documenten), hebben we de zaak voorgelegd aan de administratieve rechtbank van Parijs om transparantie te eisen en de Franse overheid te verplichten ons gegevens te verstrekken over de Franse tonijnvloten (satellietlocaties, monitoringgegevens, enz.);(12) 
  5. Parallel aan deze opeenvolging van regelgeving op Europees niveau heeft een andere politieke opeenvolging, dit keer in de Indische Oceaan, de hypocrisie van de Europese Unie in de Afrikaanse wateren benadrukt, waar zij het koste wat het kost beschermen van de destructieve praktijken van een handvol Franse en Spaanse bedrijven, wat volledig in tegenspraak is met de opening van de inbreukprocedure tegen Frankrijk, (13) 
  6. Enkele dagen voor een cruciale bijeenkomst van de Indian Ocean Tuna Commission (IOTC) van 3 tot 5 februari in Mombasa (Kenia), publiceerde BLOOM een schokkend rapport waarin de invloed wordt benadrukt van lobbyisten binnen officiële delegaties van de Europese Unie tijdens twintig jaar onderhandelingen over tropische tonijn in Afrika, tussen 2002 en 2022. "De EU onder de heerschappij van tonijnlobby's" belicht voor het eerst en in gegevens de overweldigende dominantie van industriële lobby's in het hart van publieke vertegenwoordiging, (14) 
  7. Terwijl een historische resolutie werd aangenomen door de IOTC, waarin een jaarlijks verbod van 72 dagen op 'fish aggregating devices' (FAD's) werd ingesteld, onthulden we dat de Europese Commissie heeft er alles aan gedaan om de onderhandelingen te saboteren. Ze dreigden Kenia, het historische speerpunt van de strijd tegen FAD's, met het intrekken van ontwikkelingshulp als ze beperkingen zouden blijven eisen die Europese vissers benadeelden. Ons rapport "De eenden in een rij zetten" legt uit hoe Franse en Spaanse industriële belangen hun politieke pionnen op een rij zetten;(15)  
  8. Op 11 april 2023 diende de Europese Commissie formeel haar bezwaar in bij het IOTC-secretariaat, zodat de resolutie niet van toepassing zou zijn op haar schepen,(16) en drie dagen later Frankrijk – dat dankzij zijn 'Iles Éparses' (een paar onbewoonde eilandjes in het Kanaal van Mozambique) — deden hetzelfde.(17) Tot op heden hebben Er zijn acht bezwaren ingediend, na niet aflatende lobby van de Europese Commissie en de tonijnlobby's. De resolutie is alleen van toepassing op vier van de ongeveer vijftig schepen in Europese eigendom die in het gebied actief zijn. Het doel is simpel: 11 bezwaren bereiken, de drempel die het mogelijk zou maken de resolutie zonder meer te annuleren;
  9. Op 11 mei 2023,  BLOOM diende twee beroepsprocedures in bij de Europese Commissie en het Franse directoraat-generaal Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (DGAMPA) om de intrekking van deze schandelijke bezwaren te vragen.(18) Als deze informele verzoeken zouden worden afgewezen, zouden we ons het recht kunnen voorbehouden om contentieus beroep aan te tekenen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en de Raad van State deze bezwaren te laten intrekken.

Rechtvaardigheid als enige horizon... van gerechtigheid!

Gedurende deze campagne hebben we niets anders gevonden dan gesloten deuren wat politieke leiders betreft. Bang om deze rampzalige situatie uit te moeten leggen: de permanente vertegenwoordiging van Frankrijk heeft nooit de tijd gevonden om ons te ontvangen; hetzelfde geldt voor de Europese commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevicius, en zijn directeur-generaal Charlina Vitcheva, ondanks dat er al maanden naar wordt gezocht.

Daarom hebben we onze hoop gevestigd op gerechtigheid om een ​​einde te maken aan de uitzonderingen die tonijnvissers genieten, aan de rand van de wet en de rechtsstaat.

De moedwillige blindheid van regeringen en Europese instellingen aan de wanpraktijken van een handvol industriëlen heeft ertoe geleid dat we opnieuw juridische stappen hebben ondernomen. Door het wijdverbreide uitsterven van AIS-bakens door Franse tonijnschepen te melden, zetten we de strijd voort tegen deze illegale praktijken en de ongekende straffeloosheid van industriële vissers.

In een tijd waarin biodiversiteit is aan het instorten en klimaatverandering is urgent, het wordt hoog tijd dat de lidstaten en Europese instellingen het algemeen belang en de gemeenschappelijke goederen gaan beschermen, in plaats van op te roepen tot een pauze van de milieubeperkingen.

Op dinsdag 30 mei 2023 hebben de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement, na vijf jaar onderhandelen en amendementen, overeenstemming bereikt over een herziening van de controleverordening uit 2009.(19) 

Uit de weinige informatie die we hebben ontvangen, lijdt het helaas weinig twijfel dat de Franse en Spaanse tonijnvaartuigen volledig tevreden zijn, en onze laatste onthullingen tonen duidelijk aan dat Frankrijk nog steeds zogenaamd zijn tropische tonijnvloot laat doen wat het wil, zonder enige beperking . We moedigen de Europese Commissie aan om de moed te verzamelen om Frankrijk zonder verder uitstel voor het Europese Hof van Justitie te dagen. Het vaststellen van regelgeving is niet genoeg; ze moeten worden uitgevoerd. 

REFERENTIES

(1) De bepalingen met betrekking tot automatische scheepsidentificatiesystemen zijn vastgelegd in voorschrift V/19 van het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee uit 1974, bekend als het "SOLAS-verdrag", zelf aangevuld door de voorschriften van de Internationale Maritieme Organisatie , met name paragraaf 22 van resolutie A.1106 (29). Deze bepalingen zijn ook gecodificeerd op het niveau van de Europese Unie. In artikel 10 van de Europese verordening 1224/2009 staat: “In overeenstemming met bijlage II, deel I, punt 3, van de richtlijn 2002/59/EG moet een vissersvaartuig met een lengte over alles van meer dan 15 meter worden uitgerust met een automatische identificatiecode en deze in werking houden. systeem dat voldoet aan de prestatienormen opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie volgens hoofdstuk V, Voorschrift 19, sectie 2.4.5 van het SOLAS-verdrag van 1974”.

(2) Voor elk van de Franse vaartuigen identificeerden we tussen de 20 en 61 AIS-bakenuitdovingen van meer dan 48 uur, voor een totaal van 308 tot 591 dagen.

(3) Gegevens gepubliceerd door het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) in hun jaarverslagen over de Europese vissersvloot. Verkrijgbaar bij: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/bba413d1-484c-11ed-92ed-01aa75ed71a1

(4) Zie lijst en aantal lopende overeenkomsten op: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/fisheries/international-agreements/sustainable-fisheries-partnership-agreements-sfpas_en

(5) Zie onze studie beschikbaar op: https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/04/tuna-war-games.pdf.  

(6) Beschikbaar bij: https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/03/eyes-wide-shut.pdf

(7) Beschikbaar bij: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:343:0001:0050:fr:PDF

(8) Spire Global is de wereldleider op het gebied van het volgen van satellietvaartuigen. Hun gegevens worden onder andere gebruikt door het platform Global Fishing Watch (https://globalfishingwatch.org). 

(9) https://www.bloomassociation.org/en/conflicts-of-interest-and-environmental-destruction-bloom-and-anticor-sound-the-alarm/

(10) https://bloomassociation.org/conflit-dinterets-dans-la-peche-thoniere-le-parquet-national-financier-ouvre-une-enquete/

(11) Zie onze studie beschikbaar op: https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/03/eyes-wide-shut.pdf

(12) https://www.bloomassociation.org/en/bloom-sues-the-french-state-supportive-of-environmental-destruction-in-the-indian-ocean/

(13) Zie onze studies, beschikbaar op https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/04/Lining-up-the-ducks_EN.pdf en https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/04/tuna-war-games.pdf.  

(14) Zie onze studie, beschikbaar op https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/01/Les-lobbies-thoniers-font-la-loi.pdf

(15) Zie onze studie, beschikbaar op https://bloomassociation.org/wp-content/uploads/2023/01/The-EU-under-the-rule-of-tuna-lobbies.pdf.

(16) Beschikbaar bij: https://iotc.org/sites/default/files/documents/2023/04/Circular_2023-26_-_Communication_from_the_European_UnionE.pdf.

(17) Beschikbaar bij: https://iotc.org/sites/default/files/documents/2023/04/Circular_2023-28_-_Communication_from_FranceOTE.pdf.

(18) https://www.bloomassociation.org/en/appeal-iotc-objections/

(19) https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/05/31/council-strikes-deal-on-new-rules-to-combat-overfishing

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -