4.2 C
Brussel
Dinsdag december 5, 2023
MensenrechtenCambodja: VN-rechtenchef betreurt de 'ernstig beperkte' opiniepeiling en de repressie van de oppositie

Cambodja: VN-rechtenchef betreurt de 'ernstig beperkte' opiniepeiling en de repressie van de oppositie

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

In een persbericht uitgegeven door zijn bureau, Volker Türk, Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, hekelde "voortdurende inkrimping" in de democratische ruimte van Cambodja in recente jaren, waarvan hij zei dat het de fundamentele vrijheden van burgers en hun recht om deel te nemen aan het openbare plein ondermijnt.

In de aanloop naar de verkiezingen diskwalificeerde het Nationale Verkiezingscomité van Cambodja twee leidende politieke oppositiepartijen en, onmiddellijk voorafgaand aan de verkiezingsdag, bevalen de autoriteiten internetproviders om socialemedia-accounts te blokkeren van drie mediaorganisaties die zij kritisch over de regering achtten. OHCHR gezegd.

"Politieke oppositiepartijen, activisten, leden van de media en anderen hebben te maken gehad met tal van beperkingen en represailles die bedoeld lijken te zijn om politieke campagnes te beteugelen en de uitoefening van fundamentele vrijheden die essentieel zijn voor vrije en volledig participatieve verkiezingen te belemmeren", aldus de heer Türk.

'Een huiveringwekkend effect'

De VN-rechtenchef uitte ook zijn bezorgdheid dat de beperkingen en andere intimiderende maatregelen, waaronder enkele fysieke aanvallen, een "huiveringwekkend effect" veroorzaakten, waardoor mensen werden beroofd van geloofwaardig nieuws en informatiebronnen die nodig zijn om weloverwogen keuzes te maken.

Volgens berichten in de media heeft de regeringspartij van Cambodja, geleid door de zittende premier Hun Sen, een overweldigend aantal zetels gewonnen in wat praktisch onbetwiste verkiezingen waren.  

Meerdere nieuwsuitzendingen meldden woensdag ook dat Hun Sen had aangekondigd dat hij begin augustus zou aftreden en de macht zou overdragen aan zijn zoon, die ook de legerleider van het land is.

'Tekortkomingen verhelpen'

De heer Türk riep de regering op om de tekortkomingen aan te pakken en een dialoog aan te gaan met alle politieke partijen en actoren uit het maatschappelijk middenveld om een ​​stimulerende en inclusieve burgerruimte voor alle Cambodjanen te creëren.

"Een levendige, sterke en inclusieve democratie die een verscheidenheid aan stemmen en meningen koestert en respecteert, is van fundamenteel belang voor het waarborgen van de eerbiediging en bescherming van de mensenrechten en is de sleutel tot vreedzame sociale en economische ontwikkeling", zei hij.

Hij drong er ook bij de Cambodjaanse autoriteiten op aan om de deelname van gemarginaliseerde groepen, waaronder vrouwen, inheemse volken, personen met een handicap en jongeren, te stimuleren om een ​​meer inclusieve en representatieve democratie te bevorderen.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -