-2.2 C
Brussel
Zaterdag december 2, 2023
MensenrechtenTürk roept de Israëlische regering op om 'aan de oproepen van het volk gehoor te geven'...

Türk roept de Israëlische regering op om 'aan de oproepen van het volk gehoor te geven' over gerechtelijke hervormingen

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Volker Turk zei dat hij de ontwikkelingen in Israël "op de voet heeft gevolgd", waar parlementariërs die de harde lijn van de nationalistische regering van premier Benjamin Netanyahu steunen, maandag een wetsvoorstel hebben aangenomen dat het Hooggerechtshof in feite de bevoegdheid ontneemt om regeringsbesluiten te blokkeren.

Oppositiepartijen boycotten de stemming na zeven maanden van protesten die een diepe kloof in de Israëlische samenleving blootlegden langs de religieus-seculiere scheidslijn. Demonstranten zeiden dat ze hun actie zouden voortzetten en beweerden dat de hele democratische toekomst van het land op het spel staat.

Alliantie 'ter verdediging van de democratie'

De Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten zei dat "mensen uit de hele samenleving vreedzaam hebben gedemonstreerd en allianties hebben gesloten ter verdediging van de democratie en de fundamentele vrijheden."

Hij beschreef de protesten als een poging om “de democratische ruimte en het constitutionele evenwicht te behouden dat in de loop van vele decennia zo nauwgezet in Israël is opgebouwd. Het toont aan hoe groot de publieke onrust is over de omvang van fundamentele wetswijzigingen.”

Met slechts de eerste fase in de voorgestelde wetswijzigingen die nu in de wetboeken staan, merkte de heer Türk op dat er al verzoekschriften zijn ingediend bij het Hooggerechtshof zelf, waarvan de aanhangers hopen dat ze de wetgevende inspanning zullen vernietigen.

'Ruimte om te beslissen'

Hij zei dat het "essentieel is dat het Hof alle ruimte krijgt om de vragen die aan het Hof worden voorgelegd te beslissen, volgens een behoorlijke rechtsgang en vrij van politieke druk of inmenging van welke kant dan ook."

Hij zei dat de "beweging" tegen het parlementaire bod om de bevoegdheden van de rechtbank te beteugelen, gebaseerd was op "mensen die hun vertrouwen hebben gesteld in de blijvende waarde van een onafhankelijke rechterlijke macht om de andere takken van de regering effectief aan fundamentele wettelijke normen te houden en - uiteindelijk - te beschermen de rechten van alle mensen.”

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -