6.7 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
AziëDe onderdrukking van minderheden in Iran, de Azerbeidzjaanse gemeenschap als symbool...

De onderdrukking van minderheden in Iran, de Azerbeidzjaanse gemeenschap als symbool van de Iraanse tragedie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Een internationale conferentie "De onderdrukking van minderheden in Iran: de Azeri-gemeenschap als voorbeeld" werd in het Europees Parlement georganiseerd door de AZfront organisatie en EVP-fractie.

De conferentie werd bijgewoond door 6 leden van het Europees Parlement en 5 sprekers op hoog niveau, waaronder mensenrechtenorganisaties, experts en onderzoekers in Iran uit Frankrijk, België en Israël.

De onderdrukking van minderheden in Iran De Azerbeidzjaanse gemeenschap als voorbeeld 3 De onderdrukking van minderheden in Iran, de Azerbeidzjaanse gemeenschap als symbool van de Iraanse tragedie

Het debat werd gemodereerd door Manel Msalmi, adviseur Internationale Zaken en expert op het gebied van Iran. Mevrouw Msalmi opende het debat door de aandacht te vestigen op de problemen waarmee minderheden in Iran worden geconfronteerd en op de strijd van Ahwazi's, Koerden, Beloetsjen, Azeri's en Turken voor gelijke rechten die al decennia aan de gang is. Hij benadrukte de noodzaak om deze kwestie onder de aandacht te brengen van Europese en internationale politici.

De belangrijkste spreker, EP-lid Donato, benadrukte de rol die de EU speelt bij het ondersteunen van democratie, gendergelijkheid en vrijheid in Iran en het Midden-Oosten, en de noodzaak van een efficiënte dialoog met het EU-parlement en de EU-commissie om de rechten van vrouwen en minderheden in Iran te waarborgen .

De deelnemers keken naar een video waarin een Iraanse Azeri-vrouw een getuigenis deelde over de discriminatie die ze regelmatig ondergaat: taalkundig, cultureel en politiek, inclusief strikte regels met betrekking tot bescheidenheid (hijab wordt aan alle vrouwen in Iran opgelegd, ongeacht hun cultuur of geloofsovertuiging). .

Dr Mordechai Kedar uit Israël, namen direct daarna het woord om de wreedheden van het regime met betrekking tot vrouwen en minderheden, waaronder de Arabieren, de Koerden, de Baluchs en de Turken, te noemen, waarvan zij al tientallen jaren getuige zijn. Hun burgerrechten werden ontzegd en ze werden onderworpen aan sociale, culturele en economische discriminatie.

Thierry Valle, de voorzitter van CAP Liberté de Conscience besprak de situatie van godsdienstvrijheid in Iran, met name de discriminatie en vervolging van religieuze minderheden. Hij noemde het geval van de bahá'í-gemeenschap, die zojuist de 40e verjaardag van de executie van 10 vrouwen op 18 juni 1983 heeft herdacht, omdat zij weigerden afstand te doen van hun geloof. Hij noemde ook het minder bekende geval van de Ahmadi Religion of Peace and Light-gemeenschap, die te maken heeft met ernstige, door de staat gesteunde religieuze vervolging. Hij sloot af door er bij Iran op aan te dringen een einde te maken aan de systematische discriminatie en vervolging van minderheden en zich te houden aan de universele beginselen van eerbiediging van de mensenrechten voor alle Iraniërs.

Claude Moniquet, voormalig journalist en voormalig Franse inlichtingenofficier en mededirecteur van ESISC, benadrukte dat het Iraanse regime bekend staat om zijn onderdrukking van vrouwen, minderheden en de executie van homoseksuelen. Minderheden worden gediscrimineerd op het gebied van religie, cultuur en sociale en economische achtergronden, wat leidde tot demonstraties en geweld omdat hun basisrechten werden ontzegd. Hij herinnerde ons er ook aan dat Iran in feite een terroristisch regime is dat niet aarzelt om gijzelaars te nemen om zijn doelen te bereiken.

In Iran worden jaarlijks meer dan 350 executies uitgevoerd. Onder de slachtoffers bevinden zich onevenredige aantallen etnische en religieuze minderheden. Maar deze moorden vinden niet alleen in Iran plaats: ook buiten Iran op Europese bodem werden dissidenten vermoord.

Het is belangrijk op te merken dat de neiging bestaat om te denken dat de Azerbeidzjaanse minderheid bevoorrecht is, wat niet waar is. Integendeel, Azeri's worden gezien als een van de grootste bedreigingen voor het regime, met een volwaardig systeem van onderdrukking en propaganda tegen hen. Een video die de situatie van de Azerbeidzjaanse minderheid samenvat, bevatte schandalige voorbeelden, zoals foto's van de staatsmedia die Azeri's afbeelden als insecten.

EP-lid De Meo, op zijn beurt, onderstreepte het belang waarmee de EU het op zich neemt minderheidskwesties, en benadrukte dat de internationale gemeenschap steun moet geven aan Iraniërs, met inbegrip van niet-Perzische bevolkingsgroepen, die ernaar streven vrij en gelijk te zijn. De EU moet een helpende hand bieden aan iedereen, ongeacht culturele of religieuze achtergrond.

EP-lid Adinolfi gericht op cultuur en de noodzaak om discriminatie op het gebied van onderwijs en cultuur te stoppen. Minderheden in Iran moeten het recht hebben om hun eigen taal te leren en vrijelijk hun culturele erfgoed te vieren.

Europarlementariër Lucia Vuolo sprak over het belang van godsdienstvrijheid en culturele identiteit, en de noodzaak om geweld tegen minderheden, met name de Azerbeidzjaanse minderheid in Iran, te stoppen. EP-lid Gianna Gancia, die zich al vele jaren inzet voor het helpen van Iraanse dissidenten, voornamelijk vrouwen en minderheden die door het regime worden vervolgd, zei dat de EU zich inzet voor de bescherming van kwetsbare groepen en het helpen van vluchtelingen die op de vlucht zijn voor dictatuur en vervolging.

Andy Vermaut, voorzitter van Postversa, zei: “We hebben een rol te spelen, een verantwoordelijkheid hoog te houden voor de mensen van Iran die zoveel hebben doorstaan. Laten we een baken van hoop en een kracht van positieve verandering zijn. Als ze terugkijken op dit duistere hoofdstuk van de geschiedenis, laat ze dan niet alleen de ontberingen onthouden waarmee ze werden geconfronteerd, maar ook de wereldwijde coalitie die hen bijstond, vocht voor hun rechten, hun stem versterkte en meedogenloos vocht voor hun rechten voor een rechtvaardig en vrij Iran".

De directeur van CAP Liberté de Conscience, Christine Mirre, legde de onderdrukking van Iraanse vrouwen in Iran bloot. Ze benadrukte de status van vrouwen in Iran, inclusief die met een Koerdische, Arabische, Baluchi en Azerbeidzjaanse etnische achtergrond. Die vrouwen worden geconfronteerd met verschillende vormen van discriminatie en marginalisering, waaronder beperkte toegang tot onderwijs, werkgelegenheid en politieke vertegenwoordiging. Ze noemde ook het emblematische en recente geval van Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw, die stierf op 16 september 2022, drie dagen nadat ze in Teheran was gearresteerd door de zedenpolitie van het regime.

De dood van Mahsa Amini schokte de wereld en demonstreerde de etnische discriminatie en het seksistische beleid dat kenmerkend is voor het Iraanse regime.

De conferentie werd afgesloten met de toespraak van Europarlementariër Fulvio Martusciello, die zich al vele jaren inzet voor de ondersteuning van minderheden in Iran. Hij benadrukte dat de EU veel heeft gedaan door een resolutie aan te nemen ter bescherming van vrouwen en meisjes.

Er waren enkele belangrijke initiatieven zoals de conferentie in Wenen en de letter van 32 Israëlische Knesset-leden. Dergelijke activiteiten moeten gezamenlijk blijven streven naar het verlenen van vrijheid en rechten aan de Zuid-Azerbeidzjanen en andere minderheden in Iran.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -