4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
EconomieEU en Nieuw-Zeeland tekenen ambitieuze vrijhandelsovereenkomst, stimuleren economische groei...

EU en Nieuw-Zeeland ondertekenen ambitieuze vrijhandelsovereenkomst, stimuleren economische groei en duurzaamheid

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

De Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland hebben officieel een baanbrekende vrijhandelsovereenkomst (FTA) ondertekend die een enorm potentieel biedt voor economische groei en duurzaamheid. Deze baanbrekende overeenkomst zal naar verwachting aanzienlijke voordelen opleveren voor de EU, door vanaf het eerste jaar van uitvoering jaarlijks ongeveer € 140 miljoen aan accijnzen voor EU-bedrijven te verlagen. Met een geschatte groei van de bilaterale handel tot 30% binnen tien jaar, zou de vrijhandelsovereenkomst de jaarlijkse EU-uitvoer mogelijk kunnen stimuleren met maximaal 4.5 miljard euro. Bovendien kunnen de investeringen van de EU in Nieuw-Zeeland met wel 80% toenemen. Deze historische overeenkomst onderscheidt zich ook door haar ongekende duurzaamheidstoezeggingen, waaronder respect voor het Klimaatakkoord van Parijs en fundamentele arbeidsrechten.

Nieuwe exportmogelijkheden en zakelijke voordelen:

De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland opent nieuwe horizonten voor bedrijven van elke omvang. Het elimineert alle tarieven op EU-uitvoer naar Nieuw-Zeeland, waardoor de markttoegang en het handelspotentieel worden vergroot. De overeenkomst richt zich specifiek op sleutelsectoren zoals financiële diensten, telecommunicatie, zeevervoer en bezorgdiensten, waardoor EU-bedrijven de Nieuw-Zeelandse dienstenmarkt kunnen aanboren. Beide partijen hebben gezorgd voor een niet-discriminerende behandeling van investeerders, waardoor de investeringsvooruitzichten zijn verbeterd en een gunstig ondernemingsklimaat is bevorderd.

De overeenkomst verbetert ook de toegang tot overheidsopdrachten van Nieuw-Zeeland voor EU-bedrijven, waardoor de handel in goederen, diensten, werken en concessies voor werken wordt vergemakkelijkt. Het stroomlijnt gegevensstromen, stelt voorspelbare en transparante regels voor digitale handel vast en zorgt voor een veilige online omgeving voor consumenten. Door ongerechtvaardigde gegevenslokalisatievereisten te voorkomen en hoge normen voor de bescherming van persoonsgegevens te handhaven, bevordert de overeenkomst digitale handel en privacy.

Nieuw-Zeeland is een belangrijke partner voor ons in de Indo-Pacific-regio, en deze vrijhandelsovereenkomst zal ons nog dichter bij elkaar brengen. Met de ondertekening van vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de overeenkomst te realiseren. Deze moderne vrijhandelsovereenkomst biedt grote kansen voor onze bedrijven, onze boeren en onze consumenten, aan beide kanten. Met ongekende sociale en klimaatverplichtingen stimuleert het rechtvaardige en groene groei en versterkt het tegelijkertijd de economische zekerheid van Europa.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie – 09/07/2023

Stimuleren van de handel in landbouwproducten en levensmiddelen:

De landbouw- en voedingssector zal aanzienlijk profiteren van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland. EU-boeren krijgen onmiddellijk toegang tot de Nieuw-Zeelandse markt, aangezien de tarieven op belangrijke exportgoederen zoals varkensvlees, wijn, chocolade, suikerwerk en koekjes vanaf de eerste dag worden afgeschaft. Bovendien waarborgt de overeenkomst de bescherming van bijna 2,000 wijnen en gedistilleerde dranken in de EU.

Bovendien zorgt het voor de bescherming van 163 traditionele EU-producten die bekend staan ​​als geografische aanduidingen, waaronder iconische producten zoals Asiago- en feta-kazen, Lübecker-marsepein en Istarski-pršutham. Gevoelige landbouwsectoren zoals zuivel, rundvlees, schapenvlees, ethanol en suikermaïs zijn echter aangepakt door middel van bepalingen die de liberalisering van de handel beperken. Tariefcontingenten zullen beperkte invoer uit Nieuw-Zeeland tegen nul- of verlaagde tarieven mogelijk maken, waardoor de belangen van EU-producenten worden beschermd.

EU-Nieuw-Zeeland nemen ongekende toezeggingen op het gebied van duurzaamheid:

De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland stelt nieuwe normen voor duurzaamheidsverbintenissen in handelsovereenkomsten. Het integreert de alomvattende benadering van de EU van handel en duurzame ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op groene en rechtvaardige economische groei. De overeenkomst bevat ambitieuze verbintenissen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling, die een breed scala aan onderwerpen bestrijken.

Het bevat een speciaal hoofdstuk over duurzame voedselsystemen, waarin het belang van ecologisch verantwoorde landbouwpraktijken wordt benadrukt. Bovendien bevat de overeenkomst een bepaling over handel en gendergelijkheid, gericht op het bevorderen van inclusieve groei. Het behandelt met name de kwestie van handelsgerelateerde subsidies voor fossiele brandstoffen, waarmee wordt aangetoond dat men zich inzet voor verantwoordelijkheid voor het milieu. De vrijhandelsovereenkomst vergemakkelijkt ook de liberalisering van milieugoederen en -diensten, waarbij groene technologieën en oplossingen worden bevorderd.

Volgende stappen en toekomstige vooruitzichten:

De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland wacht nu op goedkeuring door het Europees Parlement. Zodra het Parlement de overeenkomst goedkeurt, kan de Raad het besluit over de sluiting aannemen. Na voltooiing van het ratificatieproces in zowel de EU als Nieuw Zeelandzal de overeenkomst in werking treden en een nieuw tijdperk van economische samenwerking en welvaart inluiden.

Deze overeenkomst onderstreept het engagement van de EU voor een open handelsbenadering en versterkt haar betrokkenheid bij de Indo-Pacifische regio. President Ursula von der Leyen sprak zijn optimisme uit over de vrijhandelsovereenkomst en benadrukte het belang van Nieuw-Zeeland als een belangrijke partner in de Indo-Pacifische regio. Ze benadrukte de grote kansen die de overeenkomst biedt voor bedrijven, landbouwers en consumenten aan beide kanten, die rechtvaardige en duurzame groei bevordert en tegelijkertijd de economische zekerheid van Europa vergroot.

Conclusie:

De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland is een baanbrekende mijlpaal in de internationale handelsbetrekkingen. Door diepere economische banden te smeden, maakt deze vrijhandelsovereenkomst de weg vrij voor meer handel, investeringen en samenwerking. De nadruk die de EU legt op duurzaamheid en naleving van wereldwijde toezeggingen illustreert nog eens de toewijding van de EU aan verantwoorde handelspraktijken.

Naarmate de overeenkomst vordert in de richting van ratificatie, dient het als een bewijs van de kracht van internationale partnerschappen bij het bevorderen van economische groei en duurzaamheid. De EU en Nieuw-Zeeland hebben het goede voorbeeld gegeven door aan te tonen dat handel een drijvende kracht kan zijn voor positieve verandering en tegelijkertijd gedeelde welvaart en een groenere toekomst.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -